Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
για το πρώην Στρατόπεδο
Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με την οποία ζητούν να υπογραφεί άμεσα η Σύμβαση Παραχώρησης από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προς τον Δήμο Παύλου Μελά, για να πραγματοποιηθεί ανάπλαση, και να μετατραπεί το πρώην Στρατόπεδο σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Αναλυτικά η ερώτηση των 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά:
Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά βρίσκεται μέσα στον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Παύλου Μελά ως διάδοχη κατάσταση του δήμου Σταυρούπολης διαχειρίζεται την υπόθεση του πρώην στρατοπέδου με σκοπό την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια.
Σε αυτό το διάστημα έχουν καταβληθεί επανειλημμένες προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και από κινήματα πολιτών, προκειμένου να γίνει αξιοποίηση του χώρου για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Παράλληλα, έχουν εκπονηθεί πολλές στρατηγικές και τεχνικές μελέτες, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στην πλήρη ωρίμανση του στρατηγικού και τεχνικού σχεδιασμού σχετικά με τις παρεμβάσεις που μπορούν να λάβουν χώρα στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Το 2014 εκδόθηκε η υπ.αριθμ.6/2014 απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας εντατικών συζητήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου για χρήσεις κοινόχρηστες και κοινωφελείς, εφόσον εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας. Από τα 289 στρέμματα ένα τμήμα 52 στρεμμάτων διατηρείται στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας προς πολεοδόμηση ενώ ένα τμήμα 8 στρεμμάτων παραχωρείται στην Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.
Έως σήμερα ο δήμος Παύλου Μελά έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας, αφού ανέθεσε τη μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και των συναφών αναγκαίων πολεοδομικών μελετών για την προσαρμογή των χρήσεων γης και την πολεοδόμηση του διατηρούμενο στο ΤΕΘΑ τμήμα. Παράλληλα, έχει εκπονήσει νέο στρατηγικό σχέδιο για την μετατροπή του χώρου του στρατοπέδου σε πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας.
Επίσης, έχει εκπονήσει μελέτες για την επανάχρηση όλων των κτηρίων που περιλαμβάνονται στον ιστορικό τόπο του στρατοπέδου, αφού αποτελεί αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης, καθώς το στρατόπεδο αποτέλεσε φυλακή για πολλά χρόνια. Εκεί έκλεισαν οι ναζί και οι ταγματασφαλίτες χιλιάδες κόσμου, γυναίκες εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους και κάθε ανεπιθύμητο, ενώ υπήρξε τόπος μαζικών εκτελέσεων στις 3 Μαρτίου (60 εκτελεσθέντες) και στις 6 Ιουνίου 1944 (101 εκτελεσθέντες).
Επίσης, ο δήμος Παύλου Μελά προετοιμάζει την ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης βιωσιμότητας που θα περιλαμβάνει το διαχειριστικό σχήμα αλλά και τις αναγκαίες χρηματοροές για την λειτουργία του χώρου. Έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπόνηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανάπλασης του χώρου και τέλος, έχει ορίσει δικηγόρο για την εκπόνηση της σύμβασης παραχώρησης.
Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας προβλέπονταν ένα επόμενο στάδιο, η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, η οποία θα ενείχε τη θέση συμβολαίου. Παράλληλα, λόγω της σημαντικότητας του εν λόγω έργου, προωθείται η χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Α” φάση ανάπλασης. Ωστόσο, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτής η υπόθεση της σύμβασης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παρά το ότι από την πλευρά του δήμου Παύλου Μελά έχουν εκπληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι όροι, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν προωθεί την υπογραφή της σύμβασης αιτούμενο την εκπλήρωση νέων προϋποθέσεων από την πλευρά του δήμου. Άμεση συνέπεια της ολιγωρίας από την πλευρά του Ταμείου Εθνικής Άμυνας είναι η σημαντική απώλεια αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού, για την τοπική κοινωνία, δημόσιου πόρου.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους το Ταμείο Εθνικής Άμυνας καθυστερεί την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης εφόσον από την πλευρά του δήμου Παύλου Μελά έχουν εκπληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι όροι κινδυνεύοντας να χαθεί η χρηματοδότηση ενός ώριμου έργου του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά προς όφελος όλης της Θεσσαλονίκης;
2. Προτίθεται να προχωρήσει το Ταμείο Εθνικής Αμύνης στην άμεση υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά;
3. Με ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο να υπερβεί τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα παραχώρησης, έτσι ώστε το πρώην Στρατόπεδο να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν στο Δήμο Παύλου Μελά προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά προς όφελος όλης της Θεσσαλονίκης;
Οι ερωτώντες βουλευτές: Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Αντωνίου Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκιόλας Ιωάννης, Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ριζούλης Ανδρέας, Σέλτσας Κωνσταντίνος, Στογιαννίδης Γρηγόριος, Συρίγος Αντώνιος, Τσόγκας Γεώργιος.