30 Ιουν 2016

ΣΟΚ: Η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία να «κουρευτούν» οι καταθέσεις των Ιταλών καταθετών!

ΠΟΛΥ κακο ΣΗΜΑΔΙ αυτο....λετε να ερθει και κατα εδω?ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Μ.ΡΕΝΤΣΙ ΚΑΙ Α.ΜΕΡΚΕΛ - Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΕΡΧΕΤΑΙ BANK RUN ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ»!
του Πέτρου Αναστασίου
Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας
καταγράφηκε στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Ρέντσι, να "κουρευθούν" οι καταθέσεις των Ιταλών καταθετών για να διασωθούν οι ιταλικές τράπεζες!
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ότι οι κανόνες που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτών σε περίπτωση που μια τράπεζα της ευρωζώνης χρειαστεί διάσωσης. 
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η Άνγκελα Μέρκελ θέλει "κούρεμα" των ιταλικών καταθέσεων!
 
Πρώτα «κουρεύονται» μέτοχοι και ομολογιούχοι και αν χρειαστεί καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ) για τυχόν διάσωση των ιταλικών τραπεζών! Και βέβαια, οι ομολογιούχοι δεν έχουν "ούτε παλιά λιρέτα", άρα πάνε για "κούρεμα" καταθέσεων!
 
«Δεν μπορούμε να ξανακάνουμε τα ίδια χρόνο παρά χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. «Οι νόμοι της ευρωζώνης για την επίλυση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προσφέρουν ικανό περιθώριο για τις ανάλογες συνθήκες σε κάθε κράτος μέλος» διεμήνυσε. 
 
«Ξέρουμε τι πρέπει να πράξουμε για τις τράπεζες και θα το κάνουμε γνωρίζοντας ότι εξυπηρετείται η χώρα με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες» απάντησε ο ιταλός πρωθυπουργός. 
 
Η κυβέρνηση Ρέντσι εξετάζει μέτρα που θα δώσουν ρευστότητα ύψους 40 δισεκ. ευρώ στις ιταλικές τράπεζες , σύμφωνα με ένα πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.
Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».
Ο Μ.Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης για δημιουργία «τοξικής» τράπεζας (Bad Bank) δεν ευοδώθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν.
Η κυβέρνηση Ρέντσι εξετάζει, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Bloomberg και μετέδωσε το newmoney.gr, να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Αρκετές ιταλικές τράπεζες έχουν υψηλότατα επίπεδα «κόκκινων» δανείων, ενώ οι μετοχές τους έχουν δεχθεί πραγματικό σφυροκόπημα από την αρχή του έτους.
Αυτή, όμως, η επιθυμία του κ. Ρέντσι «σκοντάφτει» στο Βερολίνο, το οποίο παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας θα πρέπει να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» επέμεινε ο κ. Ρέντσι.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Observer, ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ιταλικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Γιούνκερ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μετά το τέλος του δείπνου με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «bank run» στην Ιταλία, προκαλώντας ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει κάθε είδους bank run στην Ιταλία». Ακολούθησε μικρή παύση και ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία προς το παρόν».