Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Στην ιστοσελίδα Debka που ως γνωστόν εκφράζει τη Μοσάντ, δημοσιεύεται μια ανάλυση για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ.
Συνοπτικά στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:
“Η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας ομοιάζει με όλες τις άλλες συμμαχίες π.χ Σαουδικής Αραβίας- Αιγύπτου που έχουν στόχο να ανακόψουν τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιράν στις ακτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή αναμένεται η ανακοίνωση διμερούς συνεργασίας Αιγύπτου-Τουρκίας, η οποία θα τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ Ερντογάν-Σίσσι.
Η Τουρκία θα σταματήσει να στηρίζει τη Χαμάς που δρα σε βάρος του Ισραήλ, καθώς και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι εχθροί του Σίσσι. Η Αίγυπτος και η Τουρκία θα συνεργάζονται στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα αφορά και τον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών. Στα πλαίσια αυτά θα υπάρξει συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα.
Στη νέα αυτή συμμαχία ενδέχεται να ενταχθεί και η Ιορδανία. Ο βασιλιάς Αμπντάλλα σχεδιάζει την διάλυση του ιστού των Αδελφών Μουσουλμάνων που υπάρχει στη χώρα του.
Ισραήλ και Τουρκία θα κατασκευάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία και στην Ευρώπη.
Η πρόσφατη συνάντηση Πούτιν Νετανιάχου που αφορούσε θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία άνοιξε ένα παράθυρο για τη συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα¨
Όπως φαίνεται μετά την απομάκρυνση του “γιού του Δαυίδ” (Νταβούτογλου) άρχισε να πνέει άνεμος ειρήνης –συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ και Ρωσίας.
Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια η Τουρκία θα αγοράζει το ένα τρίτο από τα 30δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου του Ισραήλ και θα διοχετεύει το υπόλοιπο στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια θα σημάνει μείωση της ποσότητας αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ήδη η Γκάζπρομ, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Άγκυρα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Βάσει της συμφωνίας με την Τουρκία η Άγκυρα θα αγοράζει τα 14 δις μέτρα κυβικά αερίου από τη Ρωσία και θα διοχετεύει τα 49δις κυβικά μέτρα στην Ευρώπη.
Από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής Delek που είναι ένας από τους εταίρους του κοιτάσματος Λεβιάθαν δήλωσε στη Χουρριέτ ότι πιστεύει πως οι πρόσφατες εξελίξεις θα συμβάλουν στην συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή.
Το Ισραήλ επιθυμεί τη δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου στη βόρεια Συρία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία του αγωγού.
Μεταξύ Ισραήλ και ΑΚΡ υπάρχει ένας στενός δεσμός από το 2002 , ο οποίος παρά την εξάχρονη διακοπή των σχέσεων των δυο χωρών αύξησε τις εμπορικές συναλλαγές από τα 2 δις στα έξι δις.
Οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή αλλάζουν σταδιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάσει τον δικό της οδικό χάρτη και να καθορίσει το ρόλο της στη νέα σκακιέρα που στήνεται στην περιοχή αν θέλει να ανήκει στους πρωταγωνιστές και όχι στους κομπάρσους”.
http://www.militaire.gr/