Μετά τη φέτα, όπου η μάχη χάθηκε οριστικά, κινδυνεύει και η ταυτότητα του ελληνικού γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών
Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), οι Τσέχοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παράξουν γιαούρτι που θα φέρει την ονομασία «ελληνικό», παρότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν θα παράγεται στην Ελλάδα (!) και παρά την τεκμηριωμένη ένσταση που υπέβαλε η χώρα μας. Οι Έλληνες παραγωγοι υποστηρίζουν πως παρότι το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ, όπως είναι η φέτα, η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να επιτρέψει χώρα της Ένωσης να καπηλεύεται ονομασίες που ανήκουν σε άλλες, παραπλανά συνειδητά τους καταναλωτές σε βάρος της Ελλάδας.
Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει λόγο για ακόμη ένα εθνικό έγκλημα, καθώς θα πληξει καίρια τους Έλληνες παραγωγούς που αγωνίζονται να βρουν διέξοδο στις διεθνείς αγορές και να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες προοπτικές που έχει η συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ θεωρεί αργοπορημένη και ανεπαρκή την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά ο ΣΕΒΓΑΠ, η λύση που θα προκύψει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξυπηρετεί το (κακώς εννοούμενο) κοινοτικό συμφέρον και όχι το εκάστοτε εθνικό, όπως συνήθως γίνεται από ένα τέτοιο όργανο.
Εθνικό σχέδιο << Το θέμα για τα ελληνικά συμφέροντα είναι τεράστιο, καθώς ο ετήσιος τζίρος του παρανόμως επισημαινόμενου σήμερα στην Ε.Ε. ελληνικού γιαουρτιού είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το νούμερο ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Για αυτό, ο ΣΕΒΓΑΠ θεώρει πως επείγει μια πανεθνική προσπάθεια, πέρα και πάνω από κόμματα, κυβερνήσεις και μικροπολιτικές, της οποίας θα ηγείται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αναστραφεί η δυσμενής για τη χώρα απόφαση.
Γ. Μανέττας
ημερησια