29 Ιουλ 2016

Ανοίγει το δρόμο για Εξεταστική της περιόδου 2010-14, η έκθεση-κόλαφος του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ; (Διαβάστε το πρωτότυπο)

Η λέξη αναδιάρθρωση, ήταν απαγορευμένη λέξη. Απαγορευόταν και να την αναφέρει κανείς, πριν ολοκληρωθεί το ξεφόρτωμα των ελληνικών καρτικών ομολόγων,
από τις ευρωπαικές τράπεζες”… H διαπίστωση “κόλαφος” του Ανεξάρτητου Γραφείου Απολογισμού και Εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού Αλ Τσίπρα για να ενημερώσει τον Ελληνικό Λαό για τις ευθύνες των πρωταιτίων του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου και ίσως να ζητήσει εξεταστική για την περίοδο 2010 έως σήμερα ώστε να καθήσουν οι υπεύθυνοι στο σκαμνί. Το αφήγημα διαρκείας των κυβερνήσεων αυτής της περιόδου, ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές με την εφαρμογή των Μνημονίων, το 2012 στην αρχή και μετά το 2014 και 2015, αποδεικνύεται το πιο κυνικό ψέμμα.Αγοράσαμε χρόνο για να γλιτώσουν από το συστημικό κίνδυνο οι μεγάλες ευρωπαικές τράπεζες, ομολόγησε η Κριστίν Λαγκάρντ…
Σαφέστατη παραδοχή λάθους – για πολλοστή φορά- κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα ως προς την Ελλάδα, το Γραφείο εκτιμά πως το ΔΝΤ υπό τον φόβο της μετάδοσης της κρίσης (οι τράπεζες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών διακρατούσαν μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ομολόγων), αναγκάστηκε να τροποποιήσει τους κανόνες του και να επιτρέψει έκτακτη χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ευθύνες αποδίδονται και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τις εν λόγω προβλέψεις και ειδικότερα για την Ελλάδα. «Ακολουθώντας τις λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, έπεσαν έξω και οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το 2012 ήταν 25%, έναντι πρόβλεψης για 15%» αναφέρει η έκθεση, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές κατά στελεχών όπως ο Πουλ Τόμσεν που τότε ήταν επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα διατυπώνεται το συμπέρασμα πως η τρόικα, ως μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων αποδείχτηκε αναποτελεσματικός.
Τα λάθη
-Ως βασικό λάθος, το ταμείο αναγνωρίζει ότι δεν επέμεινε εξ αρχή για αναδιάρθρωση χρέους πριν την έναρξη του πρώτου προγράμματος.
-Το PSI του 2012, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το καθαρό όφελος του δεν ξεπέρασε τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που κατά την έκθεση κρίθηκε ανεπαρκές.
-Κρίνεται πως η στρατηγική διάσωσης που υιοθετήθηκε ήταν παρακινδυνευμένη. Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο, σύμφωνα με την έκθεση ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρής κυρίως επειδή έπρεπε να αποκλιμακωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ από το 2013.
-Οι φιλόδοξες προβλέψεις είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρκή αποτυχία επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί. Αναφορά γίνεται στον στόχο για συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων που αρχικά είχε προβλεφθεί.
-Δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στο γεγονός πως η Ελλάδα ως μέλος νομισματικής ένωσης δεν έχει ιδιαίτερη ευελιξία, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική, όπως αυτή της της υποτίμησης του νομίσματος.
-Η ελληνική πλευρά δεν ανέλαβε την ευθύνη (ιδιοκτησία) του προγράμματος, με αποτέλεσμα οι τεχνοκράτες του Ταμείου να αναλώνονται στον καθορισμό υπερβολικά αναλυτικών προαπαιτούμενων μέτρων και να επικρατεί έτσι η εντύπωση ότι τα μέτρα επιβάλλονται από τους δανειστές.
-Σύμφωνα με την έκθεση, οι αστοχίες στην εκτίμηση για την ύφεση αποδίδονται στους εξής παράγοντες:
Κάθετη πτώση ιδιωτικών επενδύσεων, αντίθετα με τις προβλέψεις του προγράμματος
-Το πρόγραμμα έλαβε υπόψη πολλαπλασιαστή 0,5 παρά τις παραδοχές των στελεχών του Ταμείου ότι η κλειστή ελληνική οικονομία και η απουσία εργαλείων υποτίμησης του νομίσματος θα πολλαπλασίαζε το δημοσιονομικό σοκ.
-Το μέγεθος του δυνητικού ΑΕΠ ενδεχομένως να είχε υπερεκτιμηθεί.
-Η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία επηρεάστηκε δυσμενώς από εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις
και από τις αναφορές Ευρωπαίων πολιτικών περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit).
Πηγή: newspost.gr