2 Ιουλ 2016

Υπό Αυστριακή προστασία ο εγκέφαλος της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Ενας τσετσένος που οι Ρώσοι αναζητούν εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια, αλλά που μπορεί να ταξιδεύει σχεδόν ανενόχλητος σε όλη την Ευρώπη είναι σύμφωνα με αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους,
ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για το μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. 
Ο αμερικανός βουλευτής και μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου για την εθνική ασφάλεια Μάικλ ΜακΚολ, αποκάλυψε στο CNN ότι την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης διέταξε ο Τσετσένος αρχιτρομοκράτης Αχμεντ Τσατάγεφ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες σχετικές αναφορές από μερίδα των Τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Ο Τσατάγεφ πιστεύεται ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους. 

Μόσχα: Κυκλοφορεί ελεύθερος με Αυστριακή προστασία

Σύμφωνα με το Russia Today, οι ρωσικές αρχές αναζητούν το Τσατάγεφ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όλες αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στη Ρωσίας. Ο άνδρας αυτός εντάχθηκε στους αυτονομιστές τσετσένους αντάρτες στην Β' Τσετσενικό Πόλεμο, μεταξύ 1999 και 2000. Σε μια επιχείρηση μάλιστα έχασε ένα χέρι του
Το όνομά του μπήκε σε λίστα καταζητουμένων τρομοκρατών το 2003. Την ίδια χρονιά η Αυστριακή κυβέρνηση του χορηγούσε άσυλο καθώς ο Τσατάγεφ ισχυρίστηκε πως έχασε το χέρι του λόγω βασανιστηρίων στα οποία υποτίθεται ότι τον υπέβαλλαν ρώσοι ανακριτές. 
Το 2008 συνελήφθη από τις Σουηδικές αρχές στην πόλη Τρελεμποργκ, καθώς στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν Καλάσνικοφ εκρηκτικά και σφαίρες. Οι σουηδικές αρχές τον φυλάκισαν για ένα χρόνο και μετά τον άφησαν ελεύθερο. 
Το 2010, συνελήφθη στην Ουκρανία και στο κινητό του βρέθηκαν οδηγίες για την ανατίναξη κτιρίων, καθώς και φωτογραφίες ανθρώπων σκοτωμένων από έκρηξη. Η ρωσία ζήτησε και πάλι την έκδοση του αλλά το Ευρωπαίκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε εντολή στην Ουκρανία να μην τον παραδώσει. Επίσης  Διεθνής Αμνηστεία είχε ζητήσει να μην εκδοθεί εκφράζοντας φόβους ότι ο Τσατάγεφ θα υποστεί βασανιστήρια
Την επόμενη χρονιά ο Τσετσένος μαχητής συνελήφθη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, όμως και πάλι μη - κυβερνητικές οργανώσεις εμπόδισαν την έκδοσή του, τονίζοντας ότι του είχε δοθεί άσυλο από την Αυστριακή κυβέρνηση. 
Σε όλες αυτές τις αναφορές οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και άλλων χωρών δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχολιασμό προς το παρόν. 

Με ρωσικά διαβατήρια οι τρομοκράτες

Ρωσικά διαβατήρια είχαν στην κατοχή τους δύο από τους τρεις τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Τρίτη το βράδυ.
Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών του Κιργιστάν, που επικαλείται πληροφορίες από το προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές ταυτοποίησαν τους δύο τρομοκράτες. Ο ένας ονομάζεται Ρακίμ Μπουλγκάροφ και ο άλλος Βαντίμ Οσμανόφ.
Ο Οσμάνοφ ταυτοποιήθηκε από μια φωτοτυπία του διαβατηρίου του, το οποίο είχε δώσει σε μεσίτη για να ενοικιάσει διαμέρισμα στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.
Περισσότερες πληροφορίες για τους δράστες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η αποτυχημένη επιχείρηση ομηρίας

Το αρχικό σχέδιο των τριών βομβιστών πιστεύεται ότι ήταν να πάρουν ομήρους δεκάδες από τους ταξιδιώτες που βρίσκονταν στην αίθουσα αναχωρήσεων. Οπως γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι κινήσεις τους τράβηξαν τις υποψίες της αστυνομίας, με συνέπεια να αρχίσουν την επίθεση πρόωρα. 
 http://www.thetoc.gr/