Οι ελληνικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν σχεδόν το ένα τρίτο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους έως τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Μνημονιακής δέσμευσης για
βελτίωση της διοίκησής τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές.
Οι αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο των προσπαθειών των δανειστών για «αποπολιτικοποίηση»των ελληνικών τραπεζών και για ενίσχυση των διοικητικών και τεχνικών ικανοτήτων στα ανώτερα κλιμάκιά τους.
Ουσιαστικά αναλαμβάνουν εκπρόσωποι των δανειστών την διοίκηση των τραπεζών. Μόνο μία τράπεζα, την Alpha Bank, δείχνει να υπάρχουν ελπίδες να μείνει σε Ελληνες μετόχους ο έλεγχος του συγκεκριμένου τραπεζικού ιδρύματος.
Το PRONEWS Ιουνίου που επανακυκλοφόρησε μετά την εξαντλησή του του σε όλη την Ελλάδα είχε προαναγγείλει την εξέλιξη και αναλύει λδεπτομερώς ποιοι ελέγχουν αυτή την στιγμή, βάσει της μετοχικής σύνθεσης τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας,
Μία από τις πηγές του Reuters σημείωσε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αντικαταστήσουν περίπου 15 με 18 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Πρόκειται κυρίως για άτομα που δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και έχουν επιχειρηματικό ή συνδικαλιστικό παρελθόν.
Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, η Εθνική, η Πειραιώς, η Eurobank και Alpha Bank, διαθέτουν συνολικά 58 διευθυντικά στελέχη στα Συμβούλιά τους.
Οι αλλαγές έχουν «αγγίξει» και το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την εκτελεστική επιτροπή να παραιτηθεί μετά από πιέσεις των θεσμών και κυρίως του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βάσει των όρων του Μνημονίου, τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10 έτη προϋπηρεσίας σε ανώτερες θέσεις τραπεζών, και για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια να μην έχουν θέση σε κάποιο πολιτικό κίνημα ή στην κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα στελέχη που μπορεί να απομακρυνθούν βρίσκεται και η μη εκτελεστική πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία ήταν ενεργή πολιτικά έως το 2015.