Τη διαβεβαίωση ότι λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αμφιλεγόμενη χρήση της Αγιάς Σοφιάς -μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- αλλά και ότι θα συνεχίσει ...
την υποβολή εκθέσεων γύρω από αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε., οφείλει να εξασφαλίσει το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, υπογραμμίζει ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση της προς την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, επιθυμώντας να αναδείξει σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς από τις τουρκικές αρχές -που ουσιαστικά επιχειρούν με τη στάση τους να μετατρέψουν σε μουσουλμανικό τέμενος ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- είχε απευθύνει, στις 6 Ιουνίου 2016, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του μνημείου αλλά και επιστολή προς την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα. Irina Bokova για ανάληψη δράσεων προκειμένου να προστατευθεί στο ακέραιο ο ιστορικός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς και να παραμείνει ο μουσειακός χώρος ανοιχτός για το ευρύ κοινό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας, που είναι ένα μουσείο, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία, η Επιτροπή τόνισε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.
Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανεκτικότητας χωρίς αποκλεισμούς, τόσο στην ΕΕ όσο και στις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού.
Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μεταφέρει, με κάθε ευκαιρία, το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και να παρακολουθεί την πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον τομέα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της UNESCO:
«Εκ μέρους της γενικής διευθύντριας, σας ευχαριστούμε για την από 6 Ιουνίου επιστολή σας, με την οποία μας γνωστοποιείτε τις ανησυχίες σας σχετικά με το μουσείο της Αγίας Σοφίας, εγγεγραμμένο στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από το 1985, μέρος της «ιστορικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης».
Η ευθύνη για τη διαχείριση, την προστασία και τη διατήρηση του συγκεκριμένου μνημείου στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, εναπόκειται κατά πρώτο λόγο στις αρμόδιες αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει υπόψη τις ανησυχίες σας με πολύ μεγάλη προσοχή. Το Κέντρο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κι εγώ ο ίδιος παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς αυτό το θέμα με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην UNESCO.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας, για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σας παρακαλώ να δεχτείτε τη διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου».