29 Οκτ 2016
Παρτίδα σκάκι για το ΕΣΡ και στη μέση ο Πολύδωρας...
"Πρόκειται για ακόμη ένα «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς, μετά την πρόταση για την προεδρία του Συμβουλίου σε ένα παραδοσιακό πρόσωπο του δεξιού χώρου, αφαιρεί το βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η Πειραιώς για να συναινέσει"...
Ο Βύρων Πολύδωρας αποτελεί την πρόταση - έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου η κυβέρνηση προτείνει τον...
δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη και το απόγευμα της Δευτέρας συγκαλείται η πέμπτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με θέμα την πολυπόθητη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Την ίδια μέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού, επανέρχονται στο ΕΣΡ.
Πρόκειται για ακόμη ένα «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς, μετά την πρόταση για την προεδρία του Συμβουλίου σε ένα παραδοσιακό πρόσωπο του δεξιού χώρου, αφαιρεί το βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η Πειραιώς για να συναινέσει. Ήτοι, να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εκφράζει την αναγκαιότητα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις, ενώ ο Νίκος Βούτσης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα «για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών τους» και προκειμένου να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση.
«Όχι» από Ν.Δ. και Ποτάμι
Άμεση ήταν η απόρριψη της υποψηφιότητας Πολύδωρα από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός».
«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.
Αρνητικά τοποθετήθηκε και το Ποτάμι:
«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.
πηγη efsyn.gr