Για ταύτιση απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γιάνη Βαρουφάκη κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung, επαναφέροντας τη συζήτηση
περί δραχμής, ενώ αναφέρει πως οι αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν μόνο όταν αδειάσουν τα ταμεία της χώρας.
Στο δημοσίευμα, που έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, κεντρικό θέμα είναι το ελληνικό χρέος.
Η αρθρογράφος μιλάει για σπάνια ταύτιση απόψεων μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, όταν ο τελευταίος σε κάποια συνάντηση είχε πει ότι η διαγραφή χρεών δεν αποφέρει οφέλη, γιατί σε τρία χρόνια θα ξαναγίνουν αν δεν αλλάξει το ίδιο το σύστημα.
«Στο ερώτημα, πόσο καιρό ακόμη θα συνομιλούν οι δύο πολιτικοί χωρίς αποτέλεσμα, η απάντηση είναι μόνο μία: Όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να αδειάσουν τα ταμεία στην Ελλάδα», υποστηρίζει η αρθρογράφος. «Μόνο τότε η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρώ θα βρεθούν ενώπιον του προβλήματος, αν θα χαρίσουν τα ελληνικά χρέη πολλών δισ. ευρώ».
«Αυτό εξαρτάται από τα ελληνικά ανταλλάγματα. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή συστήματος που είχε προτείνει ο Βαρουφάκης μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ευρώ, θα ήταν για το Βερολίνο μια σταθερή βάση διαπραγματεύσεων» υποστηρίζει η εφημερίδα.
Αύξηση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 179,2% του ΑΕΠ, έναντι 169,5% το β’ τρίμηνο του 2015 και 176,1% το α’ τρίμηνο του 2016.
Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος ανήλθε σε 315,292 δισ. ευρώ, έναντι 301,266 και 309,091 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.