19 Δεκ 2016

Η εφορία καλεί τους κοσμικούς των Αλπεων για ελέγχους μετά τα ρεβεγιόν της χλιδής

H νεαρά ξανθιά με τα μαύρα ολοστρόγγυλα γυαλιά Ferragamo και το smartphone με τη χρυσή θήκη τρέχει σαν δαιμονισμένη στη μεγάλη ανηφοριά της Φιλοθέης. To εντυπωσιακό δεν είναι ούτε η ταχύτητα που αναπτύσσει μέσα σε ..
κατοικημένη περιοχή ούτε ότι συγχρόνως συνομιλεί στο τηλέφωνο, αλλά οι πινακίδες του πολυτελούς μαύρου τζιπ που οδηγεί! Είναι βουλγαρικές! Μπαίνω στον πειρασμό να φωτογραφήσω την πινακίδα και να αναζητήσω τον κάτοχο του αυτοκινήτου!
Τηλεφωνώ στη «σειρούλα» μου, στον Γιάννη Δημητρακόπουλο, που παρουσιαστήκαμε μαζί στην Τρίπολη το 1984 και τα τελευταία 30 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή του στην άσφαλτο, ενώ τώρα είναι διοικητής Τροχαίας Β.Π. (Βορείων Προαστίων). Τον ρωτώ εάν έχει τη δυνατότητα απευθείας ενημέρωσης για τον κάτοχο του αυτοκινήτου με τις ξένες πινακίδες. Η απάντηση είναι αρνητική με την επισήμανση ότι η όλη διαδικασία είναι περίπλοκη. Ρωτάει και τον ψηλό «γάτο» του, τον υπαστυνόμο Αποστόλη, που χειρίζεται τέτοιου είδους περιπτώσεις, ο οποίος μας εξηγεί: Η Τροχαία έχει άμεση ταυτοποίηση στοιχείων ενός οχήματος μόνο μέσω της Εθνικής Βάσης Δεδομένων του υπ. Συγκοινωνιών, η οποία δυστυχώς δεν είναι συνδεδεμένη με τις αντίστοιχες βάσεις των χωρών της ΕΕ.
Βάση δεδομένων
Ωστόσο -σπεύδω να παρατηρήσω- έχω ακούσει ότι υπάρχει και η Βάση Δεδομένων της Σένγκεν. Οπως εξηγεί ο υπαστυνόμος, όντως υφίσταται, αλλά μόνο για αυτοκίνητα που «απασχολούν» (π.χ κλοπές) τις Αρχές μίας ή περισσότερων χωρών που ανήκουν στη Σένγκεν...
- Και όταν σταματάτε ένα αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες διότι έκανε κάποια παράβαση του ΚΟΚ ή διότι το θεωρείτε ύποπτο, τι έλεγχο κάνετε;
- Διασταυρώνουμε τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας με εκείνα της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του οδηγού.
- Και βρίσκετε άκρη;
- Οχι πάντα, διότι τα περισσότερα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τα οδηγούν ημεδαποί είναι καταχωρισμένα σε εταιρείες και όχι σε φυσικά πρόσωπα.
- Και τις εξόφθαλμα ύποπτες περιπτώσεις πώς τις αντιμετωπίζετε;
- Ακινητοποιούμε το όχημα και καλούμε το τελωνείο να προβεί σε έλεγχο. Παράλληλα, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας μέσω του γραφείου SIRENE, της Ιντερπόλ και της Ευρωπόλ, αναζητούν στοιχεία για το ΙΧ και τον κάτοχο...
Ωστόσο, από τους ελέγχους που γίνονται προκύπτει ότι αρκετοί εκ των Ελλήνων κατόχων με εταιρείες στα Βαλκάνια έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ή τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις και αυτομάτως τίθενται υπό κράτηση και οδηγούνται στο αυτόφωρο!
Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τους πτωχευμένους Ελληνες με τις βουλγαρικές «λιμουζίνες», έπεσα πάνω στην προετοιμασία της «ενέδρας» που ήδη στήνουν τα λαγωνικά του οικονομικού εγκλήματος για τους «πτωχευμένους» Ελληνες της Κουρσεβέλ! Από τον ενδελεχή έλεγχο που πλέον γίνεται κάθε χρόνο στις Ελβετικές και Γαλλικές Αλπεις αλλά και μέσω δημοσιευμάτων και των social media κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, προκύπτει ότι αρκετοί Ελληνες -κυρίως γόνοι πτωχευμένων... επιχειρηματιών που είτε κατηγορούνται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος είτε χρωστούν τα «μαλλιοκέφαλά» τους στο Ελληνικό Δημόσιο και στις τράπεζες? εξακολουθούν να διάγουν τρυφηλό βίο προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι μετ' επιτάσεως ζητούν τον έλεγχο και την τιμωρία τους όπου βρίσκονται «ανοιχτοί» σε θέματα φορολογίας.
Οι έλεγχοι των προηγούμενων ετών στους Ελληνες σκιέρ των Αλπεων έχουν αποφέρει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία! Γιατροί, δικηγόροι και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα χωριά των Αλπεων ελέγχθηκαν φορολογικά και όπου μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων (δηλώσεις και καταθέσεις) προέκυπταν μεγάλες διαφορές, έπεφταν τα πρόστιμα σαν... χιονοστιβάδες! Πολλοί εκ των ελεγχομένων επέσπευδαν και έκαναν συμβιβασμό καταβάλλοντας μεγάλα ποσά.
Φέτος οι έλεγχοι αναμένεται να είναι πιο συντονισμένοι, καθώς ήδη οι κρατικοί μηχανισμοί γνωρίζουν πόσοι και ποιοι Ελληνες είναι έτοιμοι να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στις Αλπεις! Ειδικότερα από τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και πανσιόν αναμένεται συνωστισμός Ελλήνων στην Κουρσεβέλ με αφορμή τη μετακόμιση του «NAMΜOS», του restaurant by the sea, από την Ψαρού της Μυκόνου στις Γαλλικές Αλπεις.
Επίδειξη πλουτισμού
Η αμετροέπεια και η αχαλίνωτη επίδειξη πλουτισμού των Νεοελλήνων εκνευρίζει αφάνταστα και τους δανειστές! Χαρακτηριστική η αντίδρασή τους σε δημοσίευμα του «Εθνους» της περασμένης Κυριακής, που αμέσως αναδημοσίευσε ο ξένος Τύπος, και αφορούσε τα πλούσια Eλληνόπουλα που του instagram προβάλλουν τη χλιδάτη ζωή τους! Από την περασμένη Δευτέρα όλα τα «ψαχτήρια» των ελεγκτικών μηχανισμών αναζητούν τα «Rich Kids of Greece» και ξεσκονίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τον λογαριασμό στο Ιnstagram σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» διαχειρίζονται δύο άτομα. Το προφίλ είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανεβάσουν φωτογραφίες. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει εξακριβωθεί ο βαθμός εγκυρότητας του προφίλ και, όπως ευελπιστούν οι Αρχές, πιθανότατα να εμφανιστούν «φίδια».
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν τις κρατήσεις Ελλήνων στα χωριά των Αλπεων. Τσεκάρουν εάν χρωστούν στο Δημόσιο και ρίχνουν πρόστιμα... χιονοστιβάδες!
Οι Ελληνες νεόπλουτοι συνήθως αυτοκαταγγέλλονται με επίδειξη πλουτισμού, ανεβάζοντας φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο. Ετσι από μόνοι τους πέφτουν στη «φάκα» του Ευ. Τσακαλώτου

• Οι κλήσεις στους αλλοδαπούς οδηγούς κατά βάση δεν πληρώνονται και ούτε υπάρχει τρόπος είσπραξής τους. Υπάρχουν όμως και οι ευσυνείδητοι αλλοδαποί -τουρίστες- που όταν παίρνουν κλήση πηγαίνουν αυτομάτως και πληρώνουν όλο το ποσό και όχι το μισό όπως προβλέπεται.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
εθνος