9 Ιαν 2017

Επενδυτικό 'μπουμ' 1,5 δις. ευρώ στην αιολική ενέργεια την επόμενη τριετία

Αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και πέρασαν «στα ψιλά» ανοίγουν το δρόμο για να μπούν σε φάση υλοποίησης, εντός της επόμενης τριετίας, αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας
περί τα 1400 MW και συνολικής επενδυτικής δαπάνης περί τα 1,5 δις. ευρώ. Κατά κύριο λόγο τα έργα αυτά ανήκουν στους δέκα «μεγάλους» της αγοράς ή σε σχήματα δορυφορικά και συνεργαζόμενα μαζί τους.
Τα έργα που εκτιμάται βάσιμα από την αγορά ότι θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα, ανήκουν σε τρείς κατηγορίες: 500 MW που έχουν υποβάλλει φάκελο στον ΛΑΓΗΕ, 400 MW της Νότας Εύβοιας που θα συνδεθούν με το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη και 450 MW παλαιότερα έργα που έχουν εξασφαλίσει σταθερή τιμή απορρόφησης του ρεύματος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, τα περίπου 1400 MW που κατανέμονται στις παραπάνω τρείς κατηγορίες, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να κατασκευαστούν πράγματι εντός της επόμενης τριετίας, δημιουργώντας ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα. Παρότι υπάρχουν και μικρές εταιρείες που έχουν τέτοια έργα, κατά κύριο λόγο ανήκουν στους δέκα «μεγάλους» ομίλους της αγοράς ή σε σχήματα δορυφορικά και συνεργαζόμενα μαζί τους. Ο λόγος για τους Ομίλους ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, PROTERGIA, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ENEL, EDF, IBERDROLA ROKAS, EREN, ΕΛΙΚΑ, RF ENERGY κ.λπ.
Το γεγονός ότι εμπλέκονται οι «μεγάλοι» του κλάδου συνηγορεί στο ότι τα έργα μπορούν πράγματι να γίνουν, ενώ σε όλες τις κατηγορίες οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να βιαστούν να ηλεκτρίσουν τα έργα τους καθώς έτσι θα έχουν μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εκείνοι μεν που έχουν σταθερή «ταρίφα»  πρέπει να έχουν ηλεκτρίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018, εκείνοι δε που έχουν feed in premium δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μια αλλαγή προς τα κάτω της «διαφορικής προσαύξησης».
Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο, πέραν της άμεσης και έμμεσης ωφέλειας στην οικονομία, είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη προοπτική για τον ίδιο τον κλάδο, αφού οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα, στο βαθμό που θα είναι ενεργές στην αγορά, να αναπτύξουν νέα έργα πέραν εκείνων που θα κατασκευάζουν.
http://news247.gr/