4 Ιαν 2017

Τέλος στις ανώνυμες δωρεές στα κόμματα

Το «πράσινο φως» δίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για την απόλυτη κατάργηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω και ανώνυμων δωρεών!

Με την υπ' αριθμόν 7/2016 γνωμοδότησή της η Αρχή επισημαίνει:

«Η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανώνυμων δωρεών είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν προσβάλλει το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων / δωρητών, εφόσον α) ο περιορισμός στο ως άνω δικαίωμα εξυπηρετεί έναν συνταγματικά προβλεπόμενο σκοπό (άρθρο 29 παρ. 2 του Σ), β) προβλέπεται σε ρητή διάταξη τυπικού νόμου (ν.3023/2002) και γ) τηρείται η αρχή της αναλογικότητας κατά την υποκείμενη σε οριακό δικαστικό έλεγχο κρίση του νομοθέτη». Μόνο τότε, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, μπορεί ο κοινός νομοθέτης να καθιερώσει την ανωνυμία για τη δωρεά μικρών ποσών, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί ο δωρητής με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Η Αρχή ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή ερώτημα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με νομοθετική πρωτοβουλία που προτίθενται να αναλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ιδιωτική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, πρώτον, είναι υποχρεωτική η αναγραφή των στοιχείων του χρηματοδότη, εφόσον η δωρεά υπερβαίνει το ποσό των 50 ευρώ, και, δεύτερον, η προσφορά ποσών που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ (αντί των 1.500 ευρώ, όπως ισχύει έως σήμερα) πρέπει να γίνεται μέσω τραπεζικού συστήματος και να καταχωρίζονται τα στοιχεία του χρηματοδότη. 

Σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπωνύμου και του αριθμού φορολογικού μητρώου ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή κουπονιών.
Εν όψει των παραπάνω αλλαγών, η Αρχή ερωτήθηκε αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τον νόμο η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανώνυμων δωρεών, ακόμη και μικρών ποσών που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, ιδίως αν τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα αυτή.

http://www.dimokratianews.gr/