10 Φεβ 2017

Παλινωδίες Αχτσιόγλου με τα μπλοκάκια!

Την ώρα που παραδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, στέλνει και νέα ειδοποιητήρια με το χαράτσι του 26,95%
Από την
Αγγελική Μαρίνου
 Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η ηγεσία του
υπουργείου Εργασίας από δικηγόρους, γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τις εισφορές στα μπλοκάκια. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε θετική στη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα, όμως προανήγγειλε ότι θα σταλούν και νέα ειδοποιητήρια για την πληρωμή εισφορών 26,95% μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στη Βουλή, η υπουργός υποστήριξε ότι «το πρόβλημα χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση», αναγνωρίζοντας ότι η πρώτη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια είχε πρόβλημα. Ωστόσο ανέφερε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα σταλούν τα ειδοποιητήρια στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις στις εισφορές του ΕΦΚΑ, «εφόσον κριθεί απαραίτητο», προετοιμάζοντας το κλίμα για παρεμβάσεις «χειρουργικού τύπου» στον υπολογισμό και στη διαδικασία είσπραξης των εισφορών των επαγγελματιών, όπου διαπιστώνονται οι περισσότερες «αρρυθμίες».

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα ρύθμιση δεν έχει αναδρομικότητα, που σημαίνει ότι η μειωμένη εισφορά του 9,22% για τα μπλοκάκια θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα δηλώνει στον ΕΦΚΑ ότι δεν καλύπτεται από την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του εργοδότη του. Για το διάστημα πριν από τη δήλωση στον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εισφορές με το παλιό ποσοστό (26,95%) που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αγνωστη παραμένει η χρονική διάρκεια ισχύος της ρύθμισης, αφού μπορεί ο υφυπουργός να έκανε λόγο για έναν ή δύο μήνες, όμως κατ' ουσίαν η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η «έκπτωση» εισφορών θα οδηγήσει σε επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε εργαζομένους που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τους εργοδότες τους. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο φαντάζει ανέφικτο στην παρούσα συγκυρία, καθώς με τη νέα διαδικασία εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εργαζομένους τους, με τον ΕΦΚΑ σε ρόλο «διαιτητή».

Αν από την κόντρα δικαιωθεί ο εργαζόμενος, τότε ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά 17,88% επί των χρημάτων που θα έχει δώσει στο μπλοκάκι από τη στιγμή της υπεύθυνης δήλωσης και μετά, ενώ μέχρι να επιλυθεί το θέμα οριστικά ο εργαζόμενος πληρώνει το 9,22% επί του εισοδήματός του.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναστέλλει μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης στο διαδικτυακό σύστημα για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης 01/2017.
http://www.dimokratianews.gr