6 Φεβ 2017

Tεχνική βοήθεια από την αμερικανική Δικαιοσύνη και το FBI για το σκάνδαλο της Novartis

Tεχνική βοήθεια από την αμερικανική Δικαιοσύνη και το FBI φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να ζητήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που έχει ανοίξει στη χώρα μας για τη Novartis, μετά τις αποκαλύψεις δύο στελεχών της.

Ολα δείχνουν ότι έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις, με την αρχή να γίνεται στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες. Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε κύριο θέμα την υπόθεση Novartis και τη συνδρομή που μπορεί να παράσχει η αμερικανική πλευρά, η οποία έχει ανοίξει τον φάκελο εδώ και δύο χρόνια .
Οι καταθέσεις των ελληνικών στελεχών, τα οποία πήραν την απόφαση να προβούν σε αποκαλύψεις, εμπλούτισαν την αμερικανική έρευνα, είναι όμως απαραίτητες και για την «εγχώρια» δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Θα δώσει η Αμερική τώρα τα στοιχεία ή θα προτιμήσει να ολοκληρώσει τον δικό της δικαστικό κύκλο και στη συνέχεια να δώσει... χείρα βοηθείας και στην Ελλάδα; Ο προβληματισμός που δημιουργείται έγκειται στο ενδεχόμενο του συμβιβασμού της Novartis με την Αμερική, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, όταν ο φάκελος κλείνει, με την καταβολή μιας τσουχτερής συνήθως αποζημίωσης, τότε τα στοιχεία σπανίως διαβιβάζονται σε άλλες χώρες.
Αυτό τον σκόπελο φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεπεράσει η Ελλάδα, με τις δικαστικές Αρχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα «βουνό» από στοιχεία που έχουν από τις εφόδους που πραγματοποίησαν, χωρίς όμως να έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες που να δένονται με αυτά. Η αμερικανική βοήθεια, όμως, θα ζητηθεί και για ακόμη έναν λόγο. Προκειμένου να δουν οι ελληνικές δικαστικές Αρχές το modus operandi των Αμερικανών, πώς κινήθηκαν δηλαδή για να ξεμπλέξουν το κουβάρι του τρόπου λειτουργίας και των πρακτικών που ακολουθούσε ο ελβετικός κολοσσός στον τομέα του φαρμάκου. Στην Αμερική, ωστόσο, τα πράγματα ήταν πιο απλά, αφού στην έρευνα μπήκαν και το FBI, με στελέχη εξειδικευμένα στον τομέα της υγείας, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας και στέλεχος της εταιρείας δεν κατέθεσε κάτι μεμπτό για τη Novartis και πήρε ξανά τον δρόμο για τη Βασιλεία, όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλα στόματα δεν φαίνεται ότι έχουν ανοίξει ακόμη. Πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτή η ώρα δεν θα αργήσει εάν μιλήσει ο δρόμος του χρήματος, καθώς ήδη κάποια πρόσωπα που είχαν σχέση με την εταιρεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών από διασταυρώσεις λογαριασμών που γίνονται για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά αγγίζουν τα δέκα, ενώ παράλληλα εξελίσσεται ο φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ σε τουλάχιστον 50 στελέχη της εταιρείας αλλά και σε μέλη επιτροπών διαμόρφωσης τιμών.
Ταξίδι στην Ουάσιγκτον
Η υπόθεση της Novartis απασχολεί κυβέρνηση και Δικαιοσύνη, με την τελευταία να σχεδιάζει ταξίδι στην Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι του κλιμακίου που θα μεταβεί στην Αμερική θα ηγείται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, συνοδευόμενη από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή ανώτατο δικαστικό λειτουργό, και πιθανότατα έναν εισαγγελέα από το τμήμα κατά της διαφθοράς, που άλλωστε είναι αρμόδιο και για την έρευνα. Το ταξίδι δεν έχει κλειστεί ακόμη, όμως, σύμφωνα με όσα είπε ο Στ. Κοντονής, εκπρόσωποι των αμερικανικών Αρχών θα είναι αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο οι Ελληνες εισαγγελείς θα επισκεφθούν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία άνοιξε αμέσως μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου που ήθελαν δύο «βαθιά λαρύγγια» να έχουν μιλήσει στην αμερικανική Δικαιοσύνη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να διαβιβάζει τα δημοσιεύματα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια έρευνας. Οι δύο μάρτυρες, πάντως, εάν κριθεί ότι τα λεγόμενά τους έχουν βάση και βοηθήσουν την αμερικανική έρευνα, θα εξασφαλίσουν ασυλία στην Αμερική, ίσως και κάποιο «μπόνους» λόγω της συνδρομής τους στην αποκάλυψη αδικημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως υποστηρίζουν νομικοί, τα στοιχεία τους δεν θα γίνουν γνωστά, πολλώ δεν μάλλον εάν η αμερικανική Δικαιοσύνη και η Novartis καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Παράλληλα η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς επιχειρεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ που έχει συλλέξει από τις εφόδους που έχουν γίνει κατόπιν εντολής της από την Οικονομική Αστυνομία αλλά και από παλαιότερες δικογραφίες που είναι ακόμη ανοιχτές.
Στην τελευταία έφοδο, που έγινε ταυτόχρονα σε τουλάχιστον 17 σημεία (οικίες και γραφεία) κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και έγγραφα, τα οποία τώρα έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Στόχος των Αρχών ήταν να αναζητηθεί οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει την έρευνα για πρόσωπα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την ελληνική Novartis.
Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου τα ευρήματα να συνδυαστούν με εκείνα της πρώτης εφόδου που έγινε στην εταιρεία αλλά και με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί μετά την έφοδο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, δικογραφία που είναι ήδη ανοιχτή.
Ο έλεγχος όμως δεν σταματά εκεί, αφού στο παιχνίδι έχει μπει και το ΣΔΟΕ, με διασταυρώσεις και έρευνα που κάνει σε επιστημονικές εταιρείες που συνεργάζονταν με τον ελβετικό κολοσσό.
Οι εν λόγω εταιρείες, που έχουν τη μορφή αστικού σωματείου, είναι εκατοντάδες και λειτουργούν για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών, συνήθως για την προώθηση κάποιων φαρμάκων, μέσω ιατρικών συνεδρίων συνήθως. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν όμως και οι μη παρεμβατικές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιούνται από εταιρείες όπως η ελεγχόμενη.
Στο «μικροσκόπιο» η τιμολόγηση των φαρμάκων
Οι Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν όλες τις αποφάσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κυρίως των πρωτότυπων, μία αρμοδιότητα που ανήκε στο υπουργείο Υγείας αλλά στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στον ΕΟΦ.
Αυτό που έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο είναι εάν ορθά κάποια φάρμακα χαρακτηρίζονταν πρωτότυπα, ή εάν στην πραγματικότητα ήταν φάρμακα off-patent, εκτός πατέντας δηλαδή, και συνέχιζαν για κάποιους λόγους να κυκλοφορούν ως πρωτότυπα.
Και αυτό γιατί όταν λήξει η πατέντα ενός φαρμάκου η τιμή του πέφτει, ενώ παράλληλα δίδεται το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων άλλων εταιρειών. Επιπλέον εξετάζεται εάν το θεσμικό πλαίσιο έδινε συγκεκριμένες «οδηγίες» έτσι ώστε να γίνεται υψηλή ή χαμηλή τιμολόγηση σε κάποια φάρμακα.
Στον χορό των ερευνών έχει μπει όμως και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, με τους ελεγκτές δημόσιας υγείας να μελετούν τις αποζημιωτικές τιμές των φαρμάκων και τη διαφορά τους με τις εμπορικές τιμές.
Και αυτό γιατί η αποζημιωτική τιμή ενός φαρμάκου ορίζεται ύστερα από συμφωνία του ασφαλιστικού φορέα και της εταιρείας που το προμηθεύει και είναι χαμηλότερη από την εμπορική, αφού ο φορέας εφοδιάζεται με μεγαλύτερες ποσότητες. Ακόμη το Σώμα των ελεγκτών θα κάνει έρευνα και στο χάος της συνταγογράφησης, επιχειρώντας να διαπιστώσει σε ποια φάρμακα υπήρχε υπερσυνταγογράφηση και εάν οι γιατροί που τα έγραφαν «αποζημιώνονταν» και με ποιους τρόπους...
Με πληροφορίες από το Έθνος