Αντίθετα, στην Ελλάδα, από το 2009 ακόμη και «παρά την έκκληση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», αυτό δεν επιτεύχθηκε, «ούτε και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά».
«Αναλωθήκαμε πιο πολύ στην Ελλάδα στο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, παρά σε αυτό που έκανε η Κύπρος πολύ σωστά, το μετα-μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην ανάγκη ύπαρξης ενός «εθνικού σχεδίου, με συνεννόηση και συναίνεση στα βασικά» για να βγει η χώρα από την κρίση, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, σε αίθουσα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Στην εκδήλωση με θέμα «Η Κύπρος μετά τα μνημόνια: Ένα πραγματικό Success Story ανερχόμενου οικονομικού κέντρου», ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Κύπρος, με το ξέσπασμα της κρίσης, ανέπτυξε αμέσως μια «εθνική στρατηγική», ένα «ενιαίο» εθνικό σχέδιο, που «υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων της Κύπρου» και υπήρξε μία «αυτονόητη συνεννόηση και συναίνεση στα βασικά».
Αντίθετα, στην Ελλάδα, από το 2009 ακόμη και «παρά την έκκληση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», αυτό δεν επιτεύχθηκε, «ούτε και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά». «Αναλωθήκαμε πιο πολύ στην Ελλάδα στο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, παρά σε αυτό που έκανε η Κύπρος πολύ σωστά, το μετα-μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Υπογράμμισε επίσης, ότι «μια χώρα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από μια οικονομική κρίση, εάν δεν επενδύσει σωστά στο παραγωγικό της μοντέλο».
Ειδικά για τη χώρα μας, ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να αφορά τομείς περίπου κοινούς με εκείνους της Κύπρου, όπως, την ναυτιλία, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις νέες καινοτομίες και τεχνολογίες. Μπορεί δε, να υπηρετηθεί, με μείωση φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, κ.ά..
«Στην Ελλάδα επικρατεί μια άποψη, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι κάτι αρνητικό, κάτι που πονάει, την ώρα που υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που όχι μόνο πόνο δεν προκαλούν, αλλά βελτιώνουν καταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ως παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έφερε ως παράδειγμα την ίδια την Περιφέρεια, όπου όπως είπε, με την εσωτερική αναδιάρθρωση και με τις αλλαγές που έγιναν, κατόρθωσε να είναι «η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μια από τις πέντε περιφέρειες σε όλη την Ε.Ε.», με την ταχύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για υλοποίηση προγραμμάτων.
«Αυτά τα λέω, σαν ένα παράδειγμα, ότι μπορούμε κι εμείς. Δεν είναι κάτι που έκανε η Κύπρος, που δεν μπορούν να το μιμηθούν άλλες χώρες. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα. Χρειάζεται να βάλουμε λίγο στην άκρη αυτήν την θεώρηση περί πολιτικού κόστους, που κατά την άποψη μου, όχι μόνο έχει παρέλθει, αλλά πλέον, πολιτικό κόστος έχεις όταν δεν κάνεις πράγματα κι όχι όταν κάνεις και είσαι αποφασιστικός.
Και να καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι, με συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία στα βασικά».
Στην ομιλία του, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέρθηκε «στα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Κύπρο αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κρίση στις δύο χώρες είχε διαφοροποιημένα αίτια και χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι στην Κύπρο λήφθηκαν αρκετά αυστηρά μέτρα, με συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και περικοπές σε διάφορους τομείς, αλλά «χωρίς να απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος» και χωρίς να μπει στο τραπέζι ο ενεργειακός πλούτος – αλλά υιοθετήθηκαν μεταρρυθμίσεις σε άλλα πεδία που έφεραν αποτελέσματα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν θα πρέπει να επικρατεί η αίσθηση ότι στην Κύπρο όλα λύθηκαν ενώ στην Ελλάδα όχι, καθώς και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να συνέλθουν από την οικονομική κρίση – και ότι επίσης και στην Κύπρο υπάρχουν ακόμη συνέπειες από τις οικονομικές δυσκολίες, όπως υψηλός δείκτης ανεργίας, συμπίεση της άλλοτε ισχυρής μεσαίας τάξης, κ.ά..
«Το πιο σημαντικό στην επίλυση των προβλημάτων είναι να συμπεριφερόμαστε και την επόμενη μέρα επανάκαμψης, ή εξόδου από τα προβλήματα, ωσάν να έχουμε προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε την επαναφορά τους» τόνισε ο κ. Κενεβέζος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι και η Κύπρος, δηλαδή, «να θέσει σε προτεραιότητα σημαντικούς τομείς της οικονομίας», εστιάζοντας στην μεταποιητική δραστηριότητα και εξηγώντας τους λόγους.
«Αν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή μεταποιητική βάση, που, υποχρεωτικά θα παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα» είπε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε:
«Όπως λοιπόν η Κύπρος έχει βρει πλέον τον αναπτυξιακό της βηματισμό, έτσι θέλουμε και η Ελλάδα, μέσα από την υιοθέτηση της καλής πρακτικής εξόδου από τα μνημόνια που λέγεται Κύπρος, και με μοχλό επαναφοράς στην ανάπτυξη την μεταποιητική δραστηριότητα, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ενταχθεί σύντομα στις ανεπτυγμένες χώρες».
kentrodexios.wordpress.com