Ο λόγος για τη Δανία, η οποία παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους όπως η πληροφορική, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί και οι ξυλουργοί.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, πάνω από τις μισές εταιρείες σε αυτούς τους τομείς δεν έχουν τη δυνατότητα να στρατολογήσουν τα κατάλληλα στελέχη και να αναπληρώσουν καίριες θέσεις εργασίας. Προκειμένου να προσελκύσουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, οι εταιρείες προσφέρουν μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα, ενώ οι εταιρείες που πάσχουν από έλλειψη εργαζομένων αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους, να απορρίψουν συμβόλαια και να αναβάλουν σχέδια επέκτασής τους.
Η περίπτωση της Δανίας αποδεικνύει ότι υπάρχουν προβλήματα ακόμη και όταν τα πράγματα πάνε καλά, σημειώνει το ρεπορτάζ των NYT. Μια χώρα με πληθυσμό λίγο λιγότερο από έξι εκατ. παράγει πάρα πολλά προϊόντα, από φάρμακα μέχρι βιομηχανικό εξοπλισμό. Προκειμένου να ενισχύσει τον κλάδο της τεχνολογίας, η δανική κυβέρνηση επιφόρτισε κάποιον σημαίνοντα επιστήμονα να καλλιεργήσει σχέσεις με την Google και με άλλες εταιρείες του κλάδου.
Έπειτα μια περίοδο επώδυνης ύφεσης, η ανεργία στη Δανία κυμαίνεται στο 4,3%, που είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς να προκληθεί αύξηση του πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης μία δεκαετία πριν, η ανεργία υποχώρησε έως 2,4%, οδηγώντας σε αυξήσεις μισθών και τιμών. Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης σήμερα στη Δανία είναι αρκετά μετριοπαθείς. Πέρυσι, η ανάπτυξη κινήθηκε στο 1,2%, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για προσλήψεις. Η ζήτηση, όμως, για εργαζόμενους έχει αυξηθεί τόσο πολύ σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να εξαντληθεί η δυναμική ανάκαμψης.