2 Απρ 2017

«Κεραυνοί» από Λονδίνο: «Η Τ.Μει δε θα διστάσει να πάει σε πόλεμο με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ»

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  μπορεί να επιλέξει τη λύση του πολέμου για να προστατεύσει» το Γιβραλτάρ ακολουθώντας τα βήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ όπως έκανε με τα Φώκλαντ αποκαλύπτει ο πρώην επικεφαλής των συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ  στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Συμφώνα με τον παλαίμαχο Βρετανό πολιτικό η πρωθυπουργός Τ. Μέι είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματα της  Θάτσερ όπως έκανε πριν  από 35 χρόνια για να προστατέψει τότε την κυριαρχία των βρετανικών κτήσεων στον Νότιο Ατλαντικό.
Η Μέι κάλεσε μάλιστα σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Φαμπιάν Πικάρντο κυβερνήτη του Γβραλτάρ για τον διαβεβαιώσει πως η χώρα της  μένει σταθερά προσηλωμένη στην υποστήριξη του Γιβραλτάρ των κατοίκων του και της οικονομίας του.
Η ίδια πρόσθεσε πως η Βρετανία δεν πρόκειται να μπει σε καμιά διαδικασία που μπορεί να φέρουν την βρετανική κτίση κάτω από ισπανική κυριαρχία ενάντια στην «ελεύθερη και δημοκρατική θέληση των κατοίκων» υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι το Γιβραλτάρ θα ακολουθήσει τη Βρετανία στο δρόμο του Brexit.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον χρησιμοποίησε από τη πλευρά του σκληρή γλώσσα προειδοποιώντας του Ισπανούς; «Πρόκειται να προσέξουμε το Γιβραλτάρ. Το Γιβραλτάρ πρόκειται να προστατευθεί με κάθε τρόπο, καθώς το καθεστώς κυριαρχίας του δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη θέληση των κατοίκων του».
Πάντως ο Φάλον μιλώντας αργότερα στο BBC επιχείρησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως η Ισπανία δεν έχει θέσει θέμα κυριαρχίας του Γιβραλτάρ ενόψει του Brexit.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως ο Χάουαρντ θέλησε να υψώσει τους τόνους λέγοντας σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Βρετανία να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην κυριαρχία μιας κτίσης της.
«35 χρόνια πριν αυτή την εβδομάδα μια άλλη γυναίκα πρωθυπουργός έστειλε  μια ομάδα μάχης στην άλλη άκρη του κόσμου να υπερασπιστεί την ελευθερία μιας άλλης μικρής ομάδας Βρετανών εναντίον ενός άλλου ισπανόφωνου κράτους και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η σημερινή πρωθυπουργός μας θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα τασσόμενη σταθερά  δίπλα στους κατοίκους του Γιβραλτάρ», είπε ο Χάουαρντ στο βρετανικό Sky News. .
Βέβαια η δήλωση του συντηρητικού πολιτικού προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Φιλελευθέρων Τιμ Φάρον ο οποίος είπε:
«Είναι απίστευτο ότι μία μόλις εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 οι συντηρητικοί μιλούν ήδη για πόλεμο με ένα ευρωπαίο γείτονά μας» για να συνεχίσει:
«Μέσα σε λίγες ημέρες οι συντηρητικοί έχουν  μετατρέψει συμμάχους μας σε εχθρούς μας και εύχομαι αυτή να μην είναι και η επίσημη κυβερνητική προσέγγιση».
Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης του Γιβραλτάρ λέγοντας πως η βρετανική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την κτίση στο Brexit και στις διαπραγματεύσεις αν και όπως είπε αυτό δεν φαίνεται στην επιστολή που απέστειλε στην Ε.Ε. αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Το θέμα της ιδιοκτησίας του Γιβραλτάρ εχει αναζωπυρωθεί μετά την στάση της Ε.Ε. η οποία στηρίζει την Ισπανία στο θέμα επαναφοράς της βρετανικής κτίσης λέγοντας πως η χώρα έχει δικαίωμα να μπλοκάρει στις διαπραγματεύσεις την αποχώρηση του Γιβραλτάρ από την Ε.Ε. θέτοντας έτσι ουσιαστικά τέλος στην 300 ετών βρετανική κυριαρχία.
Σύμφωνα με την κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Ε.: «Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, καμία συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας δε θα μπορεί να εφαρμοστεί στο Γιβραλτάρ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ισπανίας και της Βρετανίας».
Εκτός από αυτό οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ φοβούνται ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με την Ισπανία φέρνοντας ελέγχους και δημιουργώντας προβλήματα για τους 13.000 περίπου εργαζομένους που τα περνούν καθημερινά.
http://www.pronews.gr/-του Πάνου Σπαγόπουλου