Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο, αποκαλύπτει το Documento. Οπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο της ανακρίτριας προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αλλά και από την αναφορά της για το θέμα στον επόπτη ανακριτών, εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλο, τα επίμαχα στοιχεία που δεν είχαν καν διαβαστεί και αξιολογηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα Διαφθοράς, αλλά παρέμειναν αναξιοποίητα περίπου έναν χρόνο στα συρτάρια του, είχαν κατασχεθεί σε κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Λουκά Ρωμανού, προέδρου της εταιρείας Τhales Internationale Grèce.
Η ανάγνωση της ταυτότητας της εταιρείας που εκπροσωπεί ο Λ. Ρωμανός καταδεικνύει και την αναγκαιότητα διερεύνησης των εν λόγω στοιχείων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Πρόκειται για τη γαλλοολλανδική εταιρεία που αποτελούσε διαχρονική προμηθεύτρια του ελληνικού δημοσίου και φρόντιζε για τον... εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών. Πρώην στέλεχός της μάλιστα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η εν λόγω εταιρεία οπλικών συστημάτων είχε δώσει χρήματα σε μέλος ελληνικής κυβέρνησης για να προωθήσει το συμβόλαιο των φρεγατών. Συγκεκριμένα, είχε κάνει λόγο για σχετική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της εταιρείας στην Ελλάδα.
Χωρίς ενδελεχή έρευνα
Σύμφωνα όμως με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε πρόσφατα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τη σύμβαση που αφορά τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία υπογράφηκε (6.2.2003) μεταξύ της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ ως κύριου αναδόχου (με υποκατασκευαστή την εταιρεία Thales Nederland B.V.) και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες μόνο για το αδίκημα της απιστίας, όχι όμως για δωροδοκία ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οπως όμως ομολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς στην απάντησή της προς την ανακρίτρια Διαφθοράς η οποία εντόπισε την παράλειψη από τις εκθέσεις κατασχέσεως που υπήρχαν στη δικογραφία, τα ευρήματα των δύο φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και του εξωτερικού δίσκου του Λ. Ρωμανού, που είχαν μετατραπεί σε αναγνώσιμη μορφή, δεν είχαν ερευνηθεί.
Συγκεκριμένα, στο από 27.1.2017 έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς την κ. Ζαμανίκα αναφέρεται: «Σας διαβιβάζουμε τα αντικείμενα που απαριθμώνται στις εκθέσεις κατασχέσεως και σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε προβεί σε νομική αξιολόγηση του περιεχομένου τους και ως εκ τούτου δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη σύνταξη του πορίσματος και την άσκηση της ποινικής δίωξης».
Από την πλευρά της η ανακρίτρια στο έγγραφο που απέστειλε προς αναζήτηση των επίμαχων στοιχείων επισημαίνει: «Η αξιολόγησή τους κρίνεται από εμάς απολύτως αναγκαία στα πλαίσια της ανάκρισης που διενεργούμε, τόσο για τη δικογραφία που αφορά τις φρεγάτες όσο και για τη δικογραφία για τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα».
Τα έγγραφα
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή, όπως ξερά και χωρίς αξιολογήσεις προκύπτουν από τα σχετικά επίσημα έγγραφα. Αυτά απαντούν και στους χαρακτηρισμούς της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) περί «στρατευμένων» αποκαλύψεων, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης προς την κ. Ράικου αλλά «αδειάσματος» επί της ουσίας για την ανακρίτρια (στην αναφορά της οποίας στηριζόταν το δημοσίευμα), χωρίς όμως να γνωρίζει –όπως επισήμαινε η ΕΔΕ– τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών.
Με έγγραφό της προς την εισαγγελέα Διαφθοράς στις 24.1.2017 η κ. Ζαμανίκα ανέφερε: «Από την μελέτη της ανακριτικής δικογραφίας που μας αποστείλατε προκύπτει ότι:
* Στις 18.3.2014 διενεργήθηκε κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση στην οικία του Λουκά Ρωμανού, προέδρου της εταιρείας Thales Internationale Grece, με βάση διάταξη (του 2014) του ανακριτή του τέταρτου ανακριτικού τμήματος Αθηνών, σε εκτέλεση σχετικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής των γαλλικών αρχών.
Σύμφωνα με την έκθεση έρευνας και κατάσχεσης κατασχέθηκαν: δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος.
Ο τέταρτος τακτικός ανακριτής στη συνέχεια με το από 10.7.2014 έγγραφό του απέστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τα προαναφερόμενα κατασχεθέντα αντικείμενα με την εντολή να αντιγραφούν τα δεδομένα.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προχώρησε σε αντιγραφή του περιεχομένου των πειστηρίων και υπέβαλε στις 30.9.2014 τα αντίγραφα στον ανακριτή, τα οποία διαβιβάστηκαν με το υπ’ αριθμόν 30.9.2014 έγγραφο και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η τελευταία στις 16.7.2015 αιτήθηκε δια του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ελευθεριάνου από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών να αποτυπώσει όλα τα αποθηκευμένα αντίγραφα σε συμβατή μορφή ανάγνωσης και να της τα αποστείλει εκ νέου σε συμβατή μορφή ανάγνωσης προς επεξεργασία, προκειμένου τα ψηφιακά έγγραφα να αναγνωστούν και εκτυπωθούν. Και προς τούτο η Εισαγγελία Διαφθοράς με το από 24.9.2015 έγγραφό της προς την ΔΕΕ της απέστειλε κι έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.
Αυθημερόν η ΔΕΕ σάς απέστειλε εξωτερικό σκληρό δίσκο στον οποίο είχε αποθηκεύσει σε αναγνώσιμη μορφή όλα τα ευρήματα.
Ωστόσο στην ποινική δικογραφία που μας διαβιβάσατε δεν περιέχεται οποιοσδήποτε ψηφιακός δίσκος που να περιέχει τα ανωτέρω κατασχεθέντα ψηφιακά αρχεία και επιπλέον από το περιεχόμενο του από 14.7.2016 πορίσματος του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου δεν γίνεται οποιαδήποτε μνεία σε έγγραφο ψηφιακής μορφής που κατασχέθηκε από την οικία του κ. Ρωμανού».
Ανακρίτρια: «Απολύτως αναγκαία η αξιολόγηση»
«Επειδή –συνεχίζει η ανακρίτρια στο έγγραφό της– η αξιολόγηση όλων των ανωτέρω κατασχεθέντων εγγράφων κρίνεται από εμάς απολύτως αναγκαία στα πλαίσια της ανάκρισης που διενεργούμε, τόσο για τη δικογραφία που αφορά τις φρεγάτες όσο και για τη δικογραφία για τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, ζητούμε:
Να μας γνωστοποιήσετε εάν έχετε προβεί σε επεξεργασία και αξιολόγηση του περιεχομένου των ως άνω σκληρών δίσκων, εάν έχει επεξεργαστεί το περιεχόμενό τους ειδικός επιστήμονας κι αν στην από μέρους σας διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση λήφθηκε υπόψη το περιεχόμενο των ως άνω σκληρών δίσκων που σας διαβιβάστηκαν από την ΔΕΕ για την σύνταξη του πορίσματος και την άσκηση της ποινικής δίωξης και ζητούμε να μας αποστείλετε σε αναγνώσιμη μορφή κάθε έγγραφο ψηφιακής μορφής από την ως άνω κατάσχεση που δεν μας έχει μέχρι σήμερα διαβιβαστεί».
Μετά την απάντηση που έλαβε στις 27 Ιανουαρίου, η κ. Ζαμανίκα υπέβαλε αναφορά προς τον επόπτη ανακριτών κ. Δασκαλόπουλο, στο οποίο είχε επισυνάψει τη σχετική αλληλογραφία.
Προσθέτει μάλιστα ότι μετά το ερώτημα που απηύθυνε προς την Εισαγγελία Διαφθοράς και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας όχι των ιδίων αλλά του γραμματέα κ. Βασιλείου Αθανασόπουλου και της ανακρίτριας, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος της γνωστοποίησε τα στοιχεία.
Και καταλήγει η ανακρίτρια Διαφθοράς: «Η εν λόγω αναφορά σκοπεύει αποκλειστικά στην ενημέρωσή σας ως επόπτη επιθεωρητή της ανάκρισης για τα ανωτέρω θέματα».
Ερευνάται από τον Αρειο Πάγο
Τον λόγο έχουν τώρα τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου, καθώς ύστερα από παρέμβαση της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου θα διενεργηθεί έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας τόσο η καταγγέλλουσα λειτουργός της Θέμιδας όσο και ο επόπτης ανακριτών, εισαγγελέας Εφετών Στ. Δασκαλόπουλος, που είχε παραλάβει την αναφορά και την αξιολόγησε ως μη σημαντική, καλούνται να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σε αυτήν παραλείψεις.
Παράλληλα θα ελεγχθούν και οι καταγγελίες τής υπό παραίτηση επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Ράικου για «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που επιζητούσαν –όπως υποστηρίζει στο αίτημά της να αντικατασταθεί– να παρεμποδίσουν την έρευνά της για το σκάνδαλο της Novartis.
Μετά την αποκάλυψη πάντως του θέματος από το Documento, κύκλοι της Εισαγγελίας Διαφθοράς υποστήριζαν ότι η μη αποστολή των στοιχείων δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα, καθώς αρκετές φορές λόγω του μεγάλου όγκου των δικογραφιών που διερευνούν πολλά στοιχεία αποστέλλονται εκ των υστέρων και αξιολογούνται στο στάδιο της ανάκρισης. Τόνιζαν δε ότι τα εν λόγω στοιχεία αναφέρονταν στις εκθέσεις κατασχέσεως που είχαν διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς.
http://www.documentonews.gr-Κατερίνα Κατή
http://www.documentonews.gr-Κατερίνα Κατή