19 Απρ 2017

Αλιμιά: Η ιστορία ενός περιζήτητου νησιού στην εσχατιά του Αιγαίου- Ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη


Χασαπόπουλος Νίκος
Τον Οκτώβριο του 2105 ο επενδυτικός όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε έναν από τους δικηγόρους του στη Χάλκη για να συναντηθεί με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Πατρό με σκοπό να αγοράσει ένα νησάκι, λίγο έξω από την Χάλκη. Πρόσφερε (και μάλιστα σε μετρητά) δύο δισ. ευρώ είτε να το αγοράσει ολόκληρο, είτε να το ενοικιάσει για μακρό χρονικό διάστημα. Σκοπός του ήταν να το μετατρέψει σε χώρο θαλάσσιας άσκησης, όπως το ονόμαζε με την οικοδόμηση πολυτελών παραθαλάσσιων οικισμών. Τόσο πολύ νοιαζόταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας γι΄αυτό το νησάκι.

Τον περασμένο Μάρτιο στη Χάλκη έφθασε ένας μεγαλοκατασκευαστής (απ΄αυτούς που γνωρίσαμε στα μεγάλα έργα και στην κατασκευή των εθνικών οδών) και ζήτησε από το δήμαρχο του νησιού να αγοράσει μία έκταση από το συγκεκριμένο νησάκι, ώστε να κτίσει σ΄αυτό μεζονέτες («τόπους ησυχαστηρίου»- όπως τις ονόμασε). Ηταν διατεθειμένος να δώσει ότι του ζητούσε ο δήμαρχος για να το αγοράσει, πλην όμως ο κ. Πατρός του είπε ότι ένας νόμος επί υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη, το μόνο που επιτρέπει να γίνει στο νησάκι αυτό είναι η... μελισσοκομία! Επιπλέον του εξήγησε ότι το νησάκι είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

Τον περασμένο Οκτώβριο στο νησάκι αυτό, στην εσχατιά του Αιγαίου γυρίστηκε ένα βελγικό Survivor και 20 παίκτες έζησαν σαν ερημίτες σε δύο παραλίες, στις οποίες δεν είχε μείνει άνθρωπος τα τελευταία 75 χρόνια. Ποιο είναι λοιπόν αυτό το νησάκι που έγινε περιζήτητο;

Πρόκειται για το νησάκι (ή βραχονησίδα) Αλιμιά που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Χάλκης. Η επιφάνεια του νησιού είναι 7,4 τ. χλμ και το μήκος των ακτών του είναι 21 χλμ. Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό έως την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες τους μόνους κατοίκους που διαθέτει είναι μερικές εκατοντάδες κατσίκες.

Ο Μουσολίνι το χρησιμοποιούσε ως βάση υποβρυχίων, λόγω της θέσεώς του στη Μεσόγειο και ως βάση ανεφοδιασμού των πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην ελληνιστική περίοδο η Αλιμιά οχυρώθηκε με την κατασκευή ενός φρουρίου, τμήματα του οποίου διασώζονται ακόμα και σήμερα, ενώ άλλα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός μεσαιωνικού κάστρου, όταν η Ρόδος βρισκόταν υπό την κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών. Εχουν βρεθεί, στην ακτή Εμπορειού του νησιού τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και είναι ορατοί αρχαίοι τοίχοι και η θεμελίωση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Αυτό το νησάκι το θέλουν οι πάντες, αλλά το ΦΕΚ με υπογραφή του κ. Σηφουνάκη εμποδίζει τις όποιες επενδύσεις. Να σκεφτείτε ότι ένας Βέλγος επιχειρηματίας πρόσφερε όσο- όσο για να του παραχωρηθεί μία έκταση στην Αλιμιά (στην περιοχή που ονομάζεται «Τηγάνι») για να κατασκευάσει ένα ησυχαστήριο, αλλά ο νόμος δεν του επέτρεψε.

Ηταν τόση μεγάλη η επιτυχία του Survivor στην Αλιμιά που οι Βέλγοι παραγωγοί του ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα επιστρέψουν στο νησάκι τον Οκτώβριο και μάλιστα θα κάνουν δύο κύκλους παιχνιδιών με 20 παίχτες κάθε φορά. Το βελγικό Survivor είχε ονομαστεί «The Island» και ήταν πρώτο σε θεαματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δήμαρχος Χάλκης αν και του πρόσφεραν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για την χρησιμοποίηση της Αλιμιάς δεν δέχτηκε τα λεφτά, αφού γνώριζε πολύ καλά πόση μεγάλη θα ήταν η διαφήμιση και της Χάλκης αλλά και της Αλιμιάς στην Ευρώπη. Κυρίως όταν προεβλήθη το επεισόδιο με την...«τρελή σούπα» που προκάλεσε σοκ στους παίκτες, αφού έπρεπε να υποστούν τη δοκιμασία του... πατσά.

Δύο μεγάλες κατσαρόλες με πατσά στήθηκαν και ολόκληρα αρνίσια κεφαλάκια βρέθηκαν μπροστά στις ομάδες και οι παίκτες έπρεπε να τις φάνε. Ορισμένοι που ήταν vegetarian έφυγαν πάραυτα από το παιχνίδι, ενώ οι πιο τολμηροί που δοκίμασαν με δηλώσεις τους on camera είπαν πως δεν πρόκειται ποτέ να ξαναφάνε τέτοιο φαγητό. Η διαφήμιση όμως του νησιού ήταν εξαιρετική. Ενας άλλος Βέλγος επιχειρηματίας ζήτησε να του παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού και πρόσφερε 50 εκατ.

Ενας ιταλικός επενδυτικός όμιλος έδινε 70 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει στο νησάκι πρότυπο τουριστικό οικισμό, ενώ δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014 ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Δούκισσα της Κορνουάλης έκαναν ολιγοήμερες διακοπές στο νησάκι αυτό.

Στη διαδρομή από την αρχαία Κάμειρο προς την Αλιμιά με προορισμό την Χάλκη τον ταξιδιώτη συνήθως συντροφεύουν κοπάδια από δελφίνια, τα οποία έχουν τόσο εξοικειωθεί που πολλές φορές βάζουν το κεφαλάκι τους στην κουπαστή της βάρκας.
http://www.tovima.gr/