Στα χέρια των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία αναμένεται να περιέλθουν μέχρι τις 15 Μαΐου οι πρώτες επίσημες εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis και άλλους εμπλεκομένους στο ...σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές αρχές ολοκληρώνουν - υπό την εποπτεία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση - τις προσεχείς δύο εβδομάδες έναν πρώτο κύκλο διερεύνησης για πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού. Τα ευρήματα ενδέχεται να είναι εντυπωσιακά, ιδίως με ποσά που θεωρούνται ύποπτα μέχρι σήμερα, κατατεθειμένα καθώς είναι από το εξωτερικό απευθείας - χωρίς τη μεσολάβηση της Novartis Hellas - σε εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία δεν μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν.
Πολλοί από αυτούς που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχουν κατ' επανάληψη κληθεί το προηγούμενο διάστημα για εξηγήσεις, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουν εντοπισθεί θεαματικές αποκλίσεις σε λογαριασμούς. Πηγές φέρουν πάντως τα αρμόδια όργανα να εξαντλούν κάθε δυνατότητα ελέγχου, δίνοντας χρόνο στους εμπλεκομένους για παρουσίαση στοιχείων και έμφαση στις λεπτομέρειες, καθώς το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν είναι κοινό και σαφώς δεν είναι το ιδανικότερο για εσωτερική κατανάλωση. Οι ΗΠΑ και δη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για τα όποια σημαντικά ευρήματα ενώ οι δύο βασικοί πληροφοριοδότες της υπόθεσης, που έχουν παράσχει τον μεγαλύτερο όγκο στοιχείων στην αμερικανική Δικαιοσύνη, συγκαταλέγονται στους ελεγχόμενους (σ.σ.: για τυχόν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα) από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Το βέβαιον είναι ότι οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής θα μπορούν εφεξής να ζητήσουν από τις δικαστικές αρχές ενημέρωση. Εισαγγελικές πηγές τονίζουν και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αυτοτελώς ειδικότερο έλεγχο από τις Αρχές - οι φορολογικές αρχές δεν είναι άλλες παρά το ίδιο το Δημόσιο.
Η Εξεταστική Επιτροπή, η σύσταση της οποίας συνδέθηκε εξαρχής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου», δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο τον όποιο πλούτο από τα ευρήματα της υπόθεσης Novartis. Στη συζήτηση που διενεργήθηκε πριν από το Πάσχα στη Βουλή δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι οι εργασίες της θα εστιάσουν τους τρεις επόμενους μήνες σε επιμέρους υποθέσεις, μεταξύ άλλων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του «Ερρίκος Ντυνάν».
Η αλλαγή φρουράς στην Εισαγγελία Διαφθοράς
Η συγκεκριμένη έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ αποτελεί άλλωστε μόνο έναν μοχλό διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis. Ο βασικός βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς· η κύρια δικογραφία και τα ευρήματα περί μίζας σε γιατρούς από τον τροφοδότη-λογαριασμό των κεντρικών της Novartis στη Βασιλεία βρίσκεται στα χέρια της νέας επικεφαλής - αντεισαγγελέως Εφετών κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, η ανάδειξη της οποίας από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου έχει επιφέρει αλλαγή φρουράς και σε επίπεδο επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς.
Ηδη στο κτίριο της οδού Δέγλερη γραφεία έχουν αδειάσει προκειμένου να στεγάσουν νέα πρόσωπα ενώ γίνεται συστηματική ενημέρωση για τους «καυτούς» φακέλους από αυτούς που φεύγουν σε αυτούς που έρχονται. Στην Εισαγγελία Διαφθοράς θα συνδράμουν το έργο της νέας Εισαγγελέως ο κ. Χρήστος Ντζούρας, ο κ. Στέλιος Μανώλης και ο κ. Κώστας Κούντριας. Ο κ. Ντζούρας υπήρξε μάλιστα στενότατος συνεργάτης της κυρίας Τουλουπάκη στις έρευνες οικονομικού εγκλήματος, σε πλείστες όσες υποθέσεις όπως η λίστα Μπόργιανς και τα Panama Papers. Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν πλέον αποχωρήσει ο κ. Ιωάννης Σέβης, η κυρία Αγγελική Τριανταφύλλου και η κυρία Μαρία Δάλλα (η οποία ήταν εκεί τους τελευταίους δύο μήνες), ενώ εκ των παλαιοτέρων παραμένουν προς το παρόν ο κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και η κυρία Συμέλα Σαπίδου - ο κ. Δραγάτσης «μοιράζεται» ανάμεσα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.
Δικαστικά μέτωπα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων
Την ώρα που στην Ελλάδα ξεσκονίζονται οι κινήσεις της Novartis προκειμένου να βρεθούν παράνομες πληρωμές σε κρατικούς αξιωματούχους, και δη γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, προκαλούν δέος στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» για τα ανοικτά δικαστικά μέτωπα του φαρμακευτικού κολοσσού διεθνώς. Οι υποθέσεις στις οποίες ενάγεται η εταιρεία φθάνουν τις 500 και το κόστος που υπολογίζεται από την εμπλοκή της σε αυτές αγγίζει το 1,5 δισ. δολάρια. Η εκτίμηση προέρχεται από την ίδια τη Novartis και είναι απολύτως επίκαιρη καθώς αφορά την αποτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε κατά το έτος 2016. Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι η έρευνα στην Ελλάδα αποτελεί μόνο μία πτυχή του ευρύτερου δικαστικού σύμπαντος στο οποίο βρίσκεται η Novartis. Μόνο στη Νέα Υόρκη καταγράφονται περισσότερες από τρεις έρευνες, κάποιες από αυτές για παράνομες πρακτικές μάρκετινγκ, ενώ σημαντικές είναι και αυτές που διεξάγονται στην Πενσιλβάνια και στη Μασαχουσέτη. Ερευνες έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και στη Γαλλία, στην Ιαπωνία (με την εμπλοκή πρώην εργαζομένου της Novartis Ιαπωνίας), στη Βόρεια Κορέα, στην Κίνα. Ο πόλεμος των Αρχών με τον κολοσσό αφορά πολιτικές με συγκεκριμένα φάρμακα, χειραγώγηση με στοιχεία αναληθή, παράτυπες ή και παράνομες σχέσεις με παράγοντες της αγοράς, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων. Η εικόνα αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για τη Novartis καθώς και στο παρελθόν βρέθηκε πολλές φορές υπόλογη ενώπιον των Αρχών, απολογούμενη, μετανοημένη και με το χέρι βαθιά στην τσέπη, έτοιμη να καταβάλει για να απεμπλακεί ιλιγγιώδεις αποζημιώσεις, ακόμη και δισεκατομμυρίων δολαρίων.
http://www.tovima.gr-