8 Απρ 2017

Το ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΟΚ με την UNILEVER και τα πεταμένα λεφτά Σε μεγαλοδιαφημιστές, εκδότες, τηλεαστέρες, εμπορικούς και λοιπούς τυχάρπαστους

Στο θολό τοπίο της εγχώριας διαφημιστικής αγοράς ήρθε να προστεθεί η αγωνιώδης προσπάθεια του πολυεθνικού κολοσσού της Unilever για εξοικονόμηση 2-6 δις ευρώ!
Η πρωτοβουλία της εταιρίας έρχεται μετά
την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς από την Kraft Heinz η οποία προσέφερε 143 δις δολάρια.
O πολυεθνικός κολοσσός λοιπόν ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση των brand μαργαρινών που διαθέτει, στο πλαίσιο ευρείας αναδιοργάνωσης του. Η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει και την εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου. Τα σήματα που παράγονται στην Ελλάδα και εντάσσονται στην κατηγορία αυτή είναι τα προϊόντα Flora, Βιτάμ, Super Fresco, Άλτις Soft, Ελαΐς και Becel.
Πρόκειται για πολυδιαφημισμένα προιόντα για τα οποία στην διάρκεια της μεταπολίτευσης ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την προώθησή τους και στη χώρα μας. Το διαφημιστικό χρήμα που ξόδεψε η Unilever για την επικοινωνία όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε μεγαλοδιαφημιστές, εκδότες, τηλεαστέρες, εμπορικούς και λοιπούς τυχάρπαστους στην χρεοκοπημένη Κολομβία των Βαλκανίων να πολλαπλασιάσουν τις προσωπικές τους περιουσίες “επενδύοντας” σε πολυτελείς επαύλεις και εξωχώριες καταθέσεις.
Ενας εσωτερικός έλεγχος με εντολή της μητρικής εταιρίας για το διαφημιστικό χρήμα του κολοσσού στην χώρα μας στην διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών δείχνει αυτονόητος και επιβεβλημένος. Το γεγονός ότι ο κολοσσός αναγκάζεται να βάλει στόχο για εξοικονόμηση 2-6 δις ευρώ παγκοσμίως πουλώντας μάλιστα τις μαργαρίνες που παράγονται (και διαφημίζονται και στην Ελλάδα) προκαλεί ήδη εφιάλτες σε όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια γέμιζαν τις παραποτάμιες τσέπες τους από το χρήμα του πολυεθνικού κολοσσού.
Η Unilever είναι διαχρονικά από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στην Ελλάδα. Συντηρούσε και συντηρεί media shops και διαφημιστικές, εταιρίες παραγωγής και πάσης φύσεως θαλασσοδανεισμένους μηντιάρχες όπως διαπιστώσαμε και από το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής.
Προφανώς μέρος αυτών των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για επικοινωνία, xoρηγίες και διαφήμιση δεν έπιασαν τόπο με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί το αγωνιώδες παζλ που προκάλεσε αρχικά στην απόφαση της πώλησής της και στην συνέχεια στο ναυάγιο.
Και πως να πιάσουν τόπο όταν στην εγχώρια διαφημιστική αγορά κυριαρχεί το νταλαβέρι, η διαπλοκή με τους κολλητούς και ένα παρακμιακό σύστημα προώθησης που χαρακτηρίζει την διαδρομή του διαφημιστικού χρήματος σε ολόκληρη την μεταπολίτευση. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι άλλωστε η εμπλοκή ηχηρών ονομάτων της διαφημιστικής αγοράς στην υπόθεση της Siemens και τις πρωτοβουλίες του ισχυρού άνδρα της Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Ελάχιστα από τα δις ευρώ που επενδύθηκαν από τις εταιρίες και τους επιχειρηματίες στην επικοινωνία και την διαφήμιση έπιασαν τόπο σ΄αυτή εδώ τη χώρα. Κι αυτό γιατί τα ποσά της διαφήμισης που επενδύθηκαν από τους επιχειρηματίες σπάνια μοιράστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια όσο αφορούσαν τα ΜΜΕ.
Πάντα την ιστορία την έγραφαν οι παρέες, οι κολλητοί και γενικότερα το περιβάλλον εκμαυλισμού και φτήνιας που κυριάρχησε στην μεταπολίτευση. Ετσι υπήρξαν αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες που δεν είχαν καμμία τύχη επειδή τα media shops-με ελάχιστες εξαιρέσεις- παρέσυραν τους πελάτες τους σε επιβλαβείς επιλογές για την αντοχή στο χρόνο που πρέπει να έχει ένα προιόν που διαφημίζεται.
Για να φτάσουμε σήμερα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η αγραμματοσύνη (παρά τα βαριά βιογραφικά), τα xlάκια και η ευκολία του να μοιράσουμε το χρήμα του πελάτη στα 20 MME των κολλητών και στην συνέχεια να πάμε βόλτα με το ιστιοπλοικό. Ετσι διαφημιστές που δεν ξέρουν να διαβάσουν και να αξιολογήσουν ένα μέσο σπρώχνουν χρήμα σε μια διαδικασία-χαρακίρι για τον διαφημιζόμενο και το προιόν.
Το παράδειγμα της Unilever η οποία επιχειρεί με αιματηρές θυσίες να εξοικονομήσει 2 δις ευρώ θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι διαφημιζόμενοι ειδικά εδώ στην Κολομβία των Βαλκανίων όπου οι οξυδερκείς ψηφοφόροι σαν καταναλωτές κόβουν ακόμη και βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα.
Είναι λοιπόν τώρα η χρυσή ευκαιρία για τον κάθε διαφημιζόμενο, είτε είναι μια μικρή τουριστική μονάδα, είτε μια αυτοκινητοβιομηχανία, είτε είναι μια πολυεθνική να περνάει από κρισάρα κατ΄αρχήν το εμπορικό της τμήμα, στην συνέχεια την διαφημιστική και το media shop της. Οταν το media  shop πετάει στην κυριολεξία τα λεφτά του διαφημιζόμενου στα σκουπίδια των πλασματικών επισκεψιμοτήτων όσων δηλώνουν πρώτοι στο διαδίκτυο για παράδειγμα.
Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” έχει κατ΄επανάληψη αναφερθεί στις πλασματικές επισκεψιμότητες και στους ειδικούς που κάνουν αυτή τη δουλειά. Οπως επίσης και στους διαδικτυακούς εκδότες που αγοράζουν τις υπηρεσίες της αλλοίωσης της επισκεψιμότητας.
Ο κάθε διαφημιζόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να ελέγχει εάν πιάνει τόπο και το παραμικρό σεντ και να μην εμπιστεύεται τυφλά τις υποδείξεις των υποτιθέμενων ειδικών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι“αγράμματοι”.
Aκόμη και στο περίφημο programmatic (θα ενημερωθείτε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο μας) όπου ο ταλαίπωρος δαφημιζόμενος εμπιστεύεται τυφλά τα λεφτά του ας αναζητήσει αποτελεσματικότερο τρόπο οικονομικής αυτοχειρίας καθώς το προιόν του διαφημίζεται σε ανύπαρκτους αναγνώστες και ρομποτάκια!
Αυτό που πετυχαίνει είναι να κάνει πλούσιους τους πάσης φύσεως μεσάζοντες.
Ύστερα από την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε, ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος (Unilever) καταναλωτικών προϊόντων ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τη μονάδα προϊόντων μαργαρίνης, να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους 5 δισεκ. ευρώ και να στοχεύσει σε σημαντικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό περικοπής κόστους, που ήδη εφαρμόζει στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος, διπλασιάζοντας τον στόχο για εξοικονόμηση κεφαλαίων στα 2 δισεκ. ευρώ.
Η εταιρία βρισκόταν υπό πίεση να ενισχύσει την κερδοφορία της και να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της μετά την απόρριψη της προσέγγισης από την Kraft Heinz νωρίτερα φέτος.
Κάτι περισσότερο από δύο χρόνια μετά την απόφασή του να δημιουργήσει αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τις μαργαρίνες και συνολικά τα προϊόντα επάλειψης, ο πολυεθνικός κολοσσός Unilever ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην πώληση των brand μαργαρινών που διαθέτει, στο πλαίσιο ευρείας αναδιοργάνωσης του.
Η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει και την εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου. Τα σήματα που παράγονται στην Ελλάδα και εντάσσονται στην κατηγορία αυτή είναι τα προϊόντα Flora, Βιτάμ, Super Fresco, Άλτις Soft, Ελαΐς και Becel.
Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων, σημειώνεται ότι η Ελαΐς είναι market leader στις μαργαρίνες, σημείωσαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πτώση 10,4% σε αξία, με αποτέλεσμα αυτές να υποχωρήσουν στα 44,3 εκατ. ευρώ και μείωση 12,6% σε όγκο, όταν οι πωλήσεις της συνολικής κατηγορίας εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 8,6% και 12,3% αντίστοιχα.
Κι αυτό παρότι κάποια από αυτά τα διαφήμιζαν “λαμπερές” τηλεπερσόνες.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πώληση των συγκεκριμένων brands. Ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται να εξαγορασθούν πακέτο όλα τα brands του πολυεθνικού ομίλου από έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Σημειώνεται πως χθες η διοίκηση της Unilever, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη δραστηριότητα των spreads, τη συγχώνευση των κλάδων τροφίμων και ποτών, αλλά και την επαναγορά μετοχών της, ύψους 5 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει το κόστος της, αποτρέποντας ταυτόχρονα κάποια νέα προσπάθεια εξαγοράς της. Μέσω αυτών των κινήσεων η Unilever επιδιώκει να πετύχει μείωση του κόστους κατά 4-6 δισ. ευρώ!!!!
Με τον ανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων της, η Unilever στοχεύει στην αύξηση των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους στο 20% έως το 2020, από 16,4% που είναι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των μαργαρινών, αυτές αποτιμώνται από τους αναλυτές στα 6-7 δισ. ευρώ. Ο τομέας φέρεται να παρουσιάζει υψηλά περιθώρια κέρδους, ωστόσο οι πωλήσεις εμφανίζουν πτώση λόγω της μεταβολής στις συνήθειες των καταναλωτών.
Θα επανέλθουμε στην Κολομβία της εγχώριας διαφήμισης. Μείνετε συντονισμένοι…
http://kourdistoportocali.com