23 Μαΐ 2017

Δημόσιοι υπάλληλοι για τα δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών: Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει.

Τοκογλυφικές χαρακτηρίζουν τις ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Εφορίες Αττικής και Κυκλάδων.

Τονίζουν ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι προωθούνται παρεμβάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες δανειολήπτες εξαιτίας της αδυναμίας εξόφλησης των δανείων, αποτελούν κοροϊδία και κάνουν λόγο για τοκογλυφικά επιτόκια.
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν παρά το γεγονός ότι τα δάνεια είχαν συναφθεί με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούντα σήμερα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με επιτόκια της τάξης του 4,9% έως 6,2% ενώ η δόση παρακρατείται πριν την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης.
Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων, καταγγέλλει ότι «οι χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, εκτός του απόλυτου εγκλωβισμού στον οποίο έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, βιώνουν πλέον και την κοροϊδία απ’ την πλευρά του Ταμείου και της κυβέρνησης, η οποία, σε υψηλό επίπεδο, διαβεβαίωνε για την προώθηση παρεμβάσεων-ρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζαν το αδιέξοδο».
Οι δανειολήπτες που έσπευσαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τους ευνοϊκούς όρους που έχουν εξαγγελθεί διαπίστωσαν ότι:
  • Οι μηνιαίες δόσεις που θα πρέπει να πληρώνουν βάσει των ρυθμίσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωναν τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.
  • Τα χρήματα που κατέβαλλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους, πήγαν ουσιαστικά στο βρόντο, αφού μπορεί να πλήρωναν τις δόσεις τους για 5, 10 ή 15 χρόνια, αλλά σήμερα το κεφάλαιο που οφείλουν είναι μεγαλύτερο του αρχικού.
  • Με βάση τις ρυθμίσεις που προτείνονται, με την εξόφληση του κάθε δανείου θα έχουν καταβάλει περίπου 3 φορές το αρχικό ποσό του δανείου.
Αναφορικά με την εξαγγελία του Ταμείου περί επιστροφής με τη μορφή bonus, σε ετήσια βάση, ποσού που αντιστοιχεί σε 1% του επιτοκίου ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, όταν μάλιστα συνδυάζεται με την προϋπόθεση ο δανειολήπτης να είναι ενήμερος, δηλαδή να ανταποκρίνεται σε εξωπραγματικές μηνιαίες δόσεις».
iefimerida.gr