Μίκα Κοντορούση
Με επιπλέον 6.000 τ.μ. προικίζεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και ένα νέο κτίριο επί της οδού Τροίας 2, Σπετσών και Κιμώλου στην περιοχή της Κυψέλης έρχεται να προστεθεί στις ήδη ...
υπάρχουσες κεντρικές κτιριακές υποδομές του Ιδρύματος που στεγάζεται στην Πατησίων 76 ήδη από το 1935.
Τα εγκαίνια των υψηλής αισθητικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων τελέστηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και αναμένεται να δοθούν σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 18. Στόχος είναι η βελτίωση των κτιριακών υποδομών, η αποσυμφόρηση των αιθουσών διδασκαλίας του παλιού κτιρίου και τελικά, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η αναβάθμιση του ίδιου του ιστορικού κέντρου της πόλης που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε άντρο διακίνησης ναρκωτικών και στέκι παρεμπόρων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία αγοραπωλησίας ξεκίνησε το 2011 (επί Πρυτανείας Κ. Γάτσιου) και ολοκληρώθηκε το 2013, οπότε και ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία ανακαίνισης – αναδόμησης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Anamorphosis. Το συνολικό κόστος της αγοράς ανήλθε σε 10.500.000 ευρώ (συγχρηματοδοτούμενο ΕΣΠΑ και Περιφέρειας Αττικής), ενώ τον εξοπλισμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έπιπλα και δικτυακές δομές ανέλαβε να υλοποιήσει - κατόπιν προγραμματικής σύμβασης - τον Νοέμβριο 2015 η εταιρία "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟ ΔΟΜΕΣ Α.Ε", ύψους 1.157.000 ευρώ.
Στο 5όροφο κτίριο θα λειτουργούν οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, ένα αναγνωστήριο, γραφειακοί χώροι, προαύλιο, ενώ ειδική μέριμνα έχει προβλεφθεί για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
"Ένα ακόμα βήμα προόδου" στην 100ετή λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης τα εγκαίνια νέου κτιρίου. "Η υλικοτεχνική αρτιότητά του και η υψηλή ερευνητική-εργαστηριακή του υποδομή θα δώσουν νέα ώθηση και έμπνευση στο επιστημονικό προσωπικό και στους φοιτητές και, παράλληλα, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη της αποστολής και στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, η καθημερινή παρουσία των φοιτητών και του επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου στη συγκεκριμένη περιοχή, θα συντελέσει στην αναβάθμισή της. Ως εκ τούτου, τα δύο αυτά αμφίπλευρα οφέλη καθιστούν τη σημασία του κτιρίου αυτού σημαντική και κρίσιμη, όχι μόνο για το ίδιο το Πανεπιστήμιο αλλά και για την πόλη μας", ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γιακουμάκης και συμπλήρωσε ότι: "Όραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί σταθερά διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Πληροφορίας".
"Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλείται να επιβεβαιώσει την ιστορία του σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές για τη χώρα μας", ανέφερε από την πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ΟΠΑ "εμβληματικό ανώτατο ίδρυμα της χώρας" και "υποδειγματικό δημόσιο πανεπιστήμιο". Επίσης, τόνισε ότι τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν ότι "καμία κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των καθηγητών και των φοιτητών που θέλουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους".
(Τιμητική πλακέτα απεδόθη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πρώην Πρυτάνεις Κ. Γάτσιο και Γρ. Πραστάκο)
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η μεγάλη επιτυχία του ΟΠΑ, η οποία το έχει οδηγήσει στην καταξίωση εντός και εκτός Ελλάδος, είναι το γεγονός ότι "δημιουργεί ανθρώπους της οικονομίας, που είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην πράξη" και υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου. "Ελάχιστη συμπαράσταση είναι η αναγνώριση και η δέσμευση ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο των φοιτητών και των καθηγητών", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε ένα κάλεσμα κατά της βίας, των βανδαλισμών και κρουσμάτων κλοπής που συντελούνται στα Ανώτατα Ιδρύματα τα τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι "τα πανεπιστήμια δεν είναι άσυλο βίας και ανομίας, αλλά άσυλο διακίνησης πνευματικών ιδεών. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με αυτό το αίσχος" και χαιρέτησε "την Ελλάδα της προσήλωσης στην ακαδημαϊκή αποστολή της που αντιστέκεται στην οπισθοδρόμηση και διακρίνεται".
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, έκανε λόγο για "σπουδαία αναβάθμιση στην κτιριακή υποδομή του ΟΠΑ" που θα δώσει νέα ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση των δαπανών στα ΑΕΙ κατά 65 εκατ. ευρώ το 2018.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου. Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ενώ λόγω της παρουσίασης στη βουλή του νομοσχεδίου επιλογής διευθυντών στην Α' βάθμια και Β' βάθμια εκπαίδευση, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απουσίαζε από την εκδήλωση.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο ΟΠΑ:
Από το 1935 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εδρεύει σταθερά στο κτίριο επί της οδού Πατησίων 76, έχοντας προσαρτήσει σταδιακά αρκετά ακόμη ακίνητα σε ακτινωτή διάταξη. Οι συνολικοί του χώροι προσεγγίζουν τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική επιφάνεια του νέου κτιρίου ανέρχεται στα 6.000 τ.μ.
Το τίμημα αγοράς ανήλθε σε 10.500.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "ΑΤΤΙΚΗ", του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ως συγχρηματοδοτούμενο έργο του ΕΣΠΑ.
Το 2011 μετά από σχετικές αποφάσεις της Συγκλήτου, το Ίδρυμα προέβει στις νόμιμες ενέργειες για την Αγορά Ακινήτου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του ΟΠΑ, διακηρύσσοντας διεθνή ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στην εταιρία με τίτλο ΟΤΕ Estate, στην ιδιοκτησία της οποία ανήκε το ακίνητο επί των οδών Τροίας 2, Σπετσών και Κιμώλου, στη περιοχή της Κυψέλης.
Το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο με ημερομηνία 14/10/2013 περιελάμβανε την παράδοση του ακινήτου εντός δύο ετών, πλήρως ανακαινισμένου, σύμφωνα με το κτιριοδομικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, τους όρους του συμβολαίου και την κείμενη νομοθεσία.
Κατά την ανακαίνισή του, το κτίριο αναδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούσε η μελλοντική του χρήση. Ιδιαίτερη μέριμνα ελήφθη ώστε το πενταώροφο κτίριο να είναι φιλικό απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, υπήρξε πρόβλεψη για ειδικό ανελκυστήρα, ράμπα στην είσοδο και τουαλέτες ΑμΕΑ σε κάθε όροφο. Έμφαση κατά την ανακαίνιση δόθηκε στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με την πρόσοψή του να έχει θερμοκέλυφος, ενώ το κτίριο διαθέτει ενεργειακά κουφώματα και φωτοκύτταρα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Οι οκτώ νέες αίθουσες διδασκαλίας των 80 ατόμων βρίσκονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο, τα εργαστήρια στην μεσαία ζώνη και οι γραφειακοί χώροι βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου. Σε κάθε επίπεδο διαμορφώθηκαν αίθουσες συσκέψεων, ενώ στο ισόγειο υπάρχει η αυλή, το αναγνωστήριο και επιπλέον εργαστήρια.
Το επόμενο στάδιο μετά την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου ήταν ο εξοπλισμός του με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έπιπλα και δικτυακές υποδομές. Το έργο αυτό, ύψους 1.157.000 ευρώ ανέλαβε να υλοποιήσει – κατόπιν προγραμματικής σύμβασης – τον Νοέμβριο 2015 η εταιρία "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟ ΔΟΜΕΣ Α.Ε.".
Αυτή τη στιγμή, το ΟΠΑ διαθέτει τρεις σχολές, οκτώ προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, 36 μεταπτυχιακά προγράμματα, περίπου 10.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.800 μεταπτυχιακούς, 330 διδακτορικούς και με 250 συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ιστορικά στοιχεία:
1903: Δωρεά Γρηγορίου Μαρασλή για τη δημιουργία της Μαρασλείου Εμπορικής Σχολής Αθηνών
1914: Η σχολή μετονομάζεται σε Εμπορική Ακαδημία
1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καλεί τον Γεώργιο Παγιάρ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, με σκοπό την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Σπουδών, η οποία στεγάζεται αρχικά σε κτίριο στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια, κοντά στη σημερινή τοποθεσία.
1926: Η Ανώτατη Σχολή Εμπορικών Σπουδών μετονομάζεται σε Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών (ΑΣΟΕΕ)
1935: Εγκαινιάζεται το νέο κτίριο επί της Πατησίων 76
1939: Η ΑΣΟΕΕ αναγνωρίζεται ως ισότιμη με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
1956: Ο αριθμός των φοιτητών πλησιάζει τις 4.000 και ως εκ τούτου, η Σχολή προβαίνει στην αγορά ακινήτων, γειτονικό στο αρχικό τς συγκρότημα. Παράλληλα, γίνονται προσθήκες στο κυρίως κτίριο.
1978: Οργανώνονται για πρώτη φορά στη χώρα μεταπτυχιακές σπουδές από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
1987: Εγκαινιάζεται το νέο κτίριο, επί της οδού Δεριγνύ 3-5.
1989: Η ΑΣΟΕΕ μετονομάζεται σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
1995: Εγκαινιάζεται η νέα πτέρυγα του Πανεπιστημίου επί της οδού Αντωνιάδου
1999: Λειτουργεί για πρώτη φορά το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
2000: Λειτουργεί για πρώτη φορά το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
2002: Το Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ μετονομάζεται σε Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
2013: Συγκροτούνται οι Σχολές Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας
(Πηγή Φωτογραφιών: Yannis Margelousakis Photography, Eurokinissi)
http://news247.gr/