15 Μαΐ 2017

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!


Ο γιος του Γιάννου, που ευελπιστεί να κατέβει με τη Νέα Δημοκρατία στη Μαγνησία, προβάλλει το (βαρύ) Καρτάλης από τη μητέρα για να προσελκύσει ψηφοφόρους

Αν η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων και των συμβολισμών, τότε η επιλογή του Νικήτα Παπαντωνίου, 38 ετών, από την ηγεσία της Ν.Δ. για να κατέβει στις επόμενες εκλογές στη Μαγνησία έχει μια διάσταση που ξεπερνά την πολιτική φιλοδοξία του νεαρού γόνου της πολιτικής οικογένειας.
Είναι πολλοί οι «γαλάζιοι» παράγοντες που λένε ότι η υποδοχή βουλευτών από άλλους πολιτικούς χώρους -όπως ο Ιάσων Φωτήλας και ενδεχομένως η Κατερίνα Μάρκου- και η επιλογή στελεχών όπως ο Νικήτας Παπαντωνίου, ο πατέρας του οποίου βαρύνεται με κατηγορίες για σκάνδαλα, συνιστούν αυτογκόλ και πληγώνουν τον κόσμο της παράταξης. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαφορετική άποψη και ακολουθεί συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για τη διεύρυνση του κόμματος με στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και από άλλους πολιτικούς χώρους.
Ο Νικήτας Παπαντωνίου είναι γιος του Γιάννου Παπαντωνίου, εμβληματικής προσωπικότητας του σημιτικού εκσυγχρονισμού.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ως γνωστόν, χρεώνεται πολιτικά, ως «τσάρος» της οικονομίας κατά την περίοδο του Χρηματιστηρίου, την καταστροφή των χιλιάδων οικογενειών που έχασαν τις καταθέσεις τους, αλλά και την κατασκευή των greconomics, των οικονομικών στοιχείων με τα οποία μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Στη συνέχεια, πάντως, ανταμείφθηκε από τον Κώστα Σημίτη με τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, για να καταλήξει υπό έρευνα από την Εξεταστική που συγκρότησε η παρούσα κυβέρνηση.
Ισως επειδή και ο ίδιος ο Νικήτας Παπαντωνίου αντιλαμβάνεται ότι το επώνυμο δεν είναι και το πλέον κατάλληλο διαβατήριο για το κεντροδεξιό κοινό, στα τοπικά κανάλια της Μαγνησίας, από όπου άρχισε την πολιτική προσπάθειά του, εμφανίζεται ως Νικήτας Καρτάλης – Παπαντωνίου.
Ο κ. Πολύζος μάλιστα στο TRT, στη συνέντευξη με την οποία τον παρουσίασε στο κοινό της Μαγνησίας μετά την επιλογή του από το μητρώο στελεχών της Ν.Δ., προέταξε το Καρτάλης και τον αποκαλούσε «κ. Καρτάλη».
Προβάλλει έτσι το όνομα της μητέρας του Αμαλίας Καρτάλη (πρώην σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία απεβίωσε προ 20ετίας) και υπενθυμίζει την καταγωγή του από την ιστορική οικογένεια των Καρτάληδων. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλει να διαρρήξει τη συνέχεια με τον πατέρα του. Ο Νικήτας Παπαντωνίου λέει ότι όταν επελέγη από το μητρώο στελεχών ενημέρωσε τον πατέρα του για να μην πέσει από τα σύννεφα. Περιγράφοντας ο ίδιος τη διαδρομή του, λέει ότι η πολιτική ήταν εξ απαλών ονύχων στην καθημερινότητα και στην κουλτούρα του, δηλώνει ανέκαθεν κεντροδεξιός, που όμως ψήφιζε ΠΑΣΟΚ λόγω του πατέρα του, και υποστηρίζει ότι στις εκλογές του 2007 -αφού ο πατέρας του είχε διαγραφεί από τον Γιώργο Παπανδρέου- δεν ψήφισε, το 2009 ψήφισε μικρό κόμμα και από το 2012 ψήφισε Ν.Δ.
Για τον πατέρα του
Αναφερόμενος στον πατέρα του, αποτιμά θετικά τη συμβολή του λέγοντας «συνδύασε το όνομά του με μεταρρυθμίσεις με τις οποίες εγώ συμφωνώ». Στις συνεντεύξεις που δίνει στα τοπικά κανάλια ο Νικήτας Παπαντωνίου δεν κρύβει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στη Μαγνησία. Φέρεται, μάλιστα, ότι είπε σε συνομιλητές του στο κανάλι ότι «ο Κυριάκος με διαβεβαίωσε θα κατέβω στη Μαγνησία».
Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζεται βέβαιος ότι «έπειτα από τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια θα έχουμε γίνει καλύτεροι στην άσκηση της εξουσίας», δηλώνοντας έτσι τη βεβαιότητά του ότι η Ν.Δ. όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά και ότι ο ίδιος θα έχει θέση στον κυβερνητικό μηχανισμό, είτε εκλεγεί είτε όχι.
Τα άλλα στελέχη της Ν.Δ. στη Μαγνησία, πάντως, δεν φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Καταρχήν, λένε πως το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος, ακολούθως με τόσο βαρύ όνομα, λόγω ΠΑΣΟΚ, δύσκολα θα προχωρήσει στο κεντροδεξιό κοινό της περιφέρειας. Ο ίδιος πάντως περιμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει γραμμή στον τοπικό μηχανισμό να τον στηρίξει, κάτι που είναι αμφίβολο αν θα γίνει μετά τις αντιδράσεις που έχει ήδη προκαλέσει η επιλογή του, αλλά και στην περίπτωση που γίνει, αν θα είναι αρκετό για να του δώσει μία έδρα στην περιοχή, που σήμερα κατέχει ο Χρήστος Μπουκώρος, με πρώτη αναπληρωματική τη Ζέττα Μακρή.
Η επαγγελματική πορεία του, το μητρώο στελεχών και τα κοινά με τον Κυριάκο
Περιγράφει ότι στο μητρώο στελεχών της Ν.Δ. η διαδικασία της επιλογής του ήταν «όπως γίνεται και μια εύρεση εργασίας, με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, με δύο συνεντεύξεις και ένα βιογραφικό». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν άγνωστος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρότι ο Νικήτας Παπαντωνίου έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό, αυτό δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, ενώ καίτοι νέος τεχνοκράτης δεν έχει προφίλ στο facebook. Πάντως σπούδασε φυσικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο ΕΜΠ και αργότερα μεταπτυχιακά στο Λέστερ στα χρηματοοικονομικά.
Παράλληλα εργάστηκε στη Eurobank -όπως λέει, ξεκινώντας από χαμηλή βαθμίδα- για να φτάσει σύντομα στο τμήμα οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής. Είναι δε αυτό ένα επιπλέον κοινό σημείο με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος είχε διατελέσει στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα.
Στη συνέχεια προσλήφθηκε με το βιογραφικό του και τη συνέντευξη -όπως τονίζουν από το περιβάλλον του- ως οικονομικός διευθυντής στην εταιρία καπνικών Nobaco.
Στο ενδιάμεσο των σπουδών του υπηρέτησε και τη θητεία του. Κατετάγη μάλιστα όταν ήταν υπουργός Αμύνης ο πατέρας του και, όπως λέει, το μόνο που του ζήτησε ήταν να υπηρετήσει στους Πεζοναύτες στον Βόλο.
Οι κακές γλώσσες της Μαγνησίας λένε ότι αυτή είναι και η μόνη σχέση που έχει με την περιοχή, μαζί με το εξοχικό που διαθέτει στην Τσαγκαράδα, όπου διατηρεί τα εκλογικά του δικαιώματα και όπου είναι η κοιτίδα της οικογένειας Καρτάλη. Η οικογένεια Καρτάλη ήταν πλούσια οικογένεια Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που ξόδεψαν ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας τους στην πολιτική. Μάλιστα, ένα τελευταίο τμήμα το ανάλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος πούλησε ακίνητα αντί 250.000.000 -ακόμη- δραχμών λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ίδια εποχή, το ταμείο του ΠΑΣΟΚ έγινε πιο πλούσιο, όπως βεβαίωνε εκείνη την εποχή ο Κώστας Γείτονας.