Ηδη, κάποια πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι κεφάλαια ύψους 150-200 εκατ. ευρώ φαίνεται να επιστρέφουν τον τελευταίο μήνα, εν πολλοίς, από το εξωτερικό Τάση, η οποία είναι άμεσα συνδεόμενη με την υπογραφή συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο μεγαλύτερος «συνήγορος » των εκροών καταθέσεων, που το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασε τα 2 δισ. ευρώ και που ακούει στο όνομα «έλλειψη εμπιστοσύνης» , ήρθε ή ώρα να αντιμετωπισθεί, καθώς σταδιακά, αλλά με σταθερότητα, μοιάζει να αίρεται η αβεβαιότητα (αναφορικά με τη συμφωνία για το χρέος) και αρχίζει να εδραιώνεται μια ουσιαστική και με προοπτικές, βελτίωση κλίματος.
Οι τράπεζες, προεξοφλώντας ήδη την προοπτική αυτή, προχώρησαν ήδη σε μικρές μειώσεις των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, όχι για να ...αποθαρρύνουν τους καταθέτες – το αντίθετο μάλιστα- αλλά ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης της απειλής, που ενείχε η πολύμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης.
Τώρα το τοπίο αρχίζει και ξεθολώνει, το αποταμιευτικό κοινό δεν έχει λόγους να κρύβει σε στρώματα και σεντούκια τις οικονομίες του (με κάθε κίνδυνο που αυτό μπορεί να σηματοδοτεί, από κλοπές έως και αφαίρεση ζωής) και επομένως μπορεί να επιστρέψει τα διαθέσιμά του στις τράπεζες.
Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το οποίο και έκαναν, λαμβάνοντας όμως μηδενική έως αρνητική απόδοση (αν απλώς διατηρούσαν καταθετικό λογαριασμό εκτός Ελλάδος), ενώ, κατά περίπτωση πλήρωναν και μηνιαίο «πρόστιμο», προκειμένου να έχουν το «κεφάλι τους ήσυχο».
Με τις νέες εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης, μπορούν όσοι δεν έχουν λόγους επενδυτικής στρατηγικής να τοποθετούν τα χρήματά τους σε προϊόντα του εξωτερικού, να επαναπατρίσουν τα διαθέσιμά τους, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κεφαλαιακά, είναι πλέον από τα πιο ισχυρά.
Για το νέο χρήμα που θα μπει στις τράπεζες, είτε προέρχεται από το εξωτερικό, μέσω εμβασμάτων μεταφοράς ( αυτό γίνεται μέσα σε μία μέρα μέσω εντολής στην ξένη τράπεζα), είτε αφορά ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, είτε θα απεγκλωβίζεται από κρυψώνες κατοικιών, προσφέρονται επι τόκια σημαντικά υψηλότερα, από αυτά που ήδη εφαρμόζονται σε χρήματα που παρέμειναν .
Για όσους αποταμιευτές αποφασίσουν τη λύση των προθεσμιακών καταθέσεων, οι αποδόσεις είναι σχεδόν διπλάσιες.
Μέχρι πρότινος, για το νέο χρήμα, που θα «κλειδωνόταν» για περίοδο από 3 – 12 μηνών, τα επιτόκια ήταν έως 1,20%. Ηδη, όμως, ευθύς αμέσως της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου ( το οποίο αποτελεί θετική εξέλιξη), ξεκίνησαν μειώσεις στο μέτωπο των προθεσμιακών, κατά περίπου 0,20%.
Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι τράπεζες Πειραιώς, Αlpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν μειώσεις από 5-15 ποσοστιαίες μονάδες σε προθεσμιακούς λογαριασμούς , που φτάνουν και τις 20 μονάδες σε ορισμένης διάρκειας καταθέσεις.
Ετσι, κατά μέσο όρο οι προθεσμιακές κυμαίνονται σήμερα στο 1%, δίνουν όμως τη δυνατότητα και την ευελιξία, ανέξοδης πρόωρης εξόφλήσης ανά μήνα. Επίσης, για ορισμένα αποταμιευτικά προϊόντα, διατίθεται ακόμη το 1,20%.
Για το παλιό χρήμα, τα επιτόκια που προσφέρονται σήμερα στους λογαριασμούς προθεσμίας είναι της τάξεως του 0,60% - τα οποία αναμένεται να κλιμακωθούν προς τα κάτω , με στόχο να φτάσουν το 0,50%. Ηδη σε αρκετά πρόϊόντα έχει γίνει η προσαρμογή αυτή, ενώ για πολύ μικρά ποσά, κάποιες τράπεζες δίνουν μόνο 0,25%. Οι μειώσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της προόδου στο μέτωπο της οικονομίας (που ευνοεί την αύξηση καταθέσεων και συνεπώς, τον περιορισμό κόστους των τραπεζών)
Ακόμη και με τα μειωμένα επιτόκια, οι ελληνικές τράπεζες είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικές από τις ευρωπαϊκές που μόνο προστασία και ασφάλεια προσέφεραν. Σήμερα, ένας καταθέτης για να πάρει 0% από έναν λογαριασμό στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχει μέσο υπόλοιπο 200.000 ευρώ. Διαφορετικά, καλείται να πληρώσει έως και 150 ευρώ το μήνα «penalty». Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει και οι λόγοι που υπαγόρευαν στην πληρωμή ασφαλίστρων για κίνδυνο, έχουν αρχίσει και μειώνονται.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
http://news247.gr-Λίλυ Σπυροπούλου