12 Ιουν 2017

Η νέα Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Λιβάνου «καταλύτης» εξελίξεων στα ενεργειακά της Ν.Α. Μεσογείου

Νέα διάσταση στα ενεργειακά φέρνει η νέα Τριμερής Λιβάνου - Κύπρου - Ελλάδος
- Νέα εποχή στον ενεργειακό χάρτη της Ν.Α. Μεσογείου η συνεργασία Κύπρου - Λιβάνου
- Ζητήθηκε ελεύθερη διακίνηση λιβανικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά από τον Λιβανο Πρόεδρο...

- Τον ΠτΔ συνδεύουν ο Κ.Ε. Ν. Χριστοδουλίδης, ο ΥΠΕΜΠ Γ. Λακκοτρύπης και ο ΥΠΕΞ, Ι. Κασουλίδης
Τη διεξαγωγή της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Λίβανο ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Λιβάνου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και είπε ότι μέσω του κοινού εγγράφου που κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται ότι οι συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων στόχο θα έχουν αποτελέσματα και δεν θα αποτελούν επανάληψη της ρητορικής της συνόδου της 12ης Ιανουαρίου.

Δηλώσεις ΠτΔ - Προέδρου Λιβάνου για ανακοίνωση νέας Τριμερούς Κύπρου - Λιβάνου - Ελλάδας: 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε σήμερα στις 11.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βηρυτό, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισιέλ Αούν.

Κατά την τελετή, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, ενώ έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.
Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Λιβάνου προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους διαχρονικά εξαίρετους, στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, προσθέτοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου και των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου.

Πρόσθεσε ότι οι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν τον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα καθώς και τον τομέα της ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το ρόλο και τη γενναιοδωρία του Λιβάνου, ο οποίος φιλοξενεί πέραν του ενάμιση εκατομμυρίου Σύριους πρόσφυγες και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος στέκει και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, και ως ένδειξη της ισχυρής μας βούλησης να στηρίξουμε περαιτέρω τον Λίβανο, προσβλέπω στο να σας φιλοξενήσω στην Κύπρο, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην πρώτη Τριμερή Συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν το τέλος του 2017», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Λιβάνου για τις τελευταίες εξελίξεις και πρόσθεσε ότι μέσω του κοινού εγγράφου που κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένουμε ότι οι συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα είναι επικεντρωμένες και με στόχο να αποφέρουν αποτελέσματα και δεν θα αποτελούν επανάληψη της ρητορικής της συνόδου της 12ης Ιανουαρίου.

«Ελπίζουμε η Τουρκία να εμπλακεί επιτέλους εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να υποβάλει προτάσεις ώστε να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ προσφέρει την καλύτερη εγγύηση. Είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει στρατιωτική παρουσία και να διατηρεί αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων από μια τρίτη χώρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αούν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι ο Λίβανος δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας ότι οι δύο Πρόεδροι ενθαρρύνουν την αύξηση του διαλόγου στον τομέα της Ενέργειας μεταξύ των δύο κρατών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των συνθηκών εισαγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από το Λίβανο στην Κύπρο με την πιθανότητα εξαγωγών τους προς την αγορά της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο και τόνισε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά θέματα στην ατζέντα της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν επίσης για την πρωτοβουλία της Κύπρου σε σχέση με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, πρωτοβουλία που στηρίζει απόλυτα ο Λίβανος, όπως ανέφερε.

Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αούν παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.



http://www.newsit.com.cy