5 Ιουν 2017

Η προοπτική μιας λύσης, στη βάση της πρότασης Σόιμπλε, εξετάζεται από το Μαξίμου...


Η προοπτική μιας λύσης, στη βάση της πρότασης Σόιμπλε, εξετάζεται από το ΜαξίμουΝα πετύχει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, αλλά και να αμβλύνει τις εντυπώσεις ενός νέου «όχι» στις 15 Ιουνίου προετοιμάζεται ο...
πρωθυπουργός με την διαπραγματευτική ομάδα, καθώς το τοπίο που έχει

διαμορφωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό προμηνύει ένα νέο θερμό 10ήμερο για την κυβέρνηση.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών είναι σαφές πως το Μάξιμου έχει μετατοπιστεί από τη γραμμή «της συνολικής λύσης για το χρέος» στη λογική μιας απόφασης που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές.

Οι επαφές που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι νέες προτάσεις που θα διατυπωθούν είτε δημοσίως ή στο παρασκήνιο, το κλίμα που θα διαμορφωθεί, αλλά και οι προθέσεις του Μάριο Ντράγκι θα είναι οι καταλυτικοί παράγοντες για τον τρόπο που θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Ξορκίζουν τις εκλογές αλλά...

Όλα τα ενδεχόμενα θα εξετάζονται μέχρι και την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ακόμα και η πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Σόιμπλε να γίνει αποδεκτή έστω και αν είναι ελαφρώς μόνο βελτιωμένη. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό που απασχολεί το Μαξίμου είναι η εσωτερική πολιτική διαχείριση, καθώς ήδη, από την περασμένη Τετάρτη με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έχει αρχίσει και «επίσημα» η «μουρμούρα».

Αμηχανία και αναμονή κυριαρχεί και στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ακόμα και αυτοί που στέκονται επικριτικά σε κάποιες από τις τελευταίες επιλογές του Μαξίμου ευελπιστούν πως από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποφασίσουν να συμβιβαστούν θα έχουν έτοιμο το πολιτικό αφήγημα της επόμενης ημέρας.

Πέρα από κάποιες μεμονωμένες δηλώσεις με «άρωμα ρήξης»  από την ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τέτοια διάθεση. Στο ερώτημα τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας αν συγκεκριμένη μερίδα εταίρων «τραβήξει το σχοινί» και αποκλείσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επακολούθως από τις αγορές απάντηση δεν υπάρχει. Η πιθανότητα των εκλογών μέσα στο φθινόπωρο μπορεί να ξορκίζεται από το Μαξίμου, ωστόσο ένα σκηνικό σύγκρουσης είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει.

Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Κουμουνδουρου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των  «53+» οι οποίοι μετά και το κείμενο των  «13» στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εμφανιστούν «δικαιωμένοι» για τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει προς την κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους.
«Σύμμαχος» και «εχθρός» ο Σόιμπλε

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιότυπο, καθώς μπορεί όλες οι ελπίδες της κυβέρνησης, πλέον να έχουν στηριχθεί επάνω στην προηγούμενη πρόταση Σόιμπλε, ωστόσο η στάση του είναι αυτή που κρατά το ζήτημα του χρέους «κλειδωμένο».  Η σκληρή γραμμή που κρατά έχει προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει πως για άλλη μια φορά έχει υψωθεί ένας «τοίχος» από τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών. Ο ισχυρός άνδρας του Βερολίνου φαίνεται να βλέπει μπροστά του μόνο τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τους αντιπάλους του που θα τον κατηγορήσουν για «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» σε περίπτωση που φανεί πιο διαλλακτικός.

Μέχρι τώρα ούτε οι Γαλλικές εναλλακτικές, αλλά ούτε και οι παρεμβάσεις της Κομισιόν μέσω του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Πιέρ Μοσκοβισί έχουν σταθεί αρκετές προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του κ. Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται πως το Παρίσι πρότεινε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας. Κορυφαίος υπουργός επεσήμανε στο newpost.gr πως αυτή η πρόταση ήταν υποβοηθητική προς την ΕΚΤ για τη λήψη μιας καλής απόφασης για την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός πως αρκετά στελέχη στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν πως η λύση είναι πιο εφικτή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 Ιουνίου προκειμένου να μπορέσει να παρακαμφθεί ο Γερμανός «τσάρος» της Οικονομίας. Ζητούμενο είναι η «πολιτική φόρμουλα» που θα  λύσει τα χέρια του Μάριο Ντράγκι και θα δώσει το «πράσινο φως», για το QE, καθώς σε επίπεδο καθαρών τεχνικών - οικονομικών όρων φαίνεται πως το παιχνίδι έχει χαθεί. Είναι ξεκάθαρο, πλέον πως όποια λύση προταθεί, που θα οδηγεί τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα γίνει μετά «βαΐων και κλάδων» αποδεκτή.

Χαρακτηριστικό της «καχυποψίας» και της ανησυχίας που υπάρχει από το Μάξιμου σχετικά με το Βερολίνο είναι  η δήλωση του Νίκου Βούτση στην εκπομπή «ΑΚΡΑΙΩΣ» και στον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Έχει εμμονές ο κ. Σόιμπλε και δεν εννοώ ιδεολογικές εμμονές, εννοώ εμμονές στρατηγικής. Και θέλει να στείλει μηνύματα το λεω για τρίτη φορά και προς άλλους, ενδεχομένως τον κ. Μακρόν που πρωτομπαίνει στη σκηνή».


Τα σενάρια για το χρέος

Παρ' όλα αυτά από το κυβερνητικό στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τις ακριβείς διατυπώσεις της νέας πρότασης.  Η πλειοψηφούσα τάση στην κυβέρνηση, όπως την διατύπωνε κυβερνητικό στέλεχος στο newpost.gr είναι πως «καθόλου συμφωνία είναι χειρότερη από μια όχι και τόσο καλή συμφωνία» και αυτός είναι ο λόγος που αναμένουν να δουν «που θα κάτσει η μπίλια» αυτή τη φορά.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές που υπάρχουν στο τραπέζι;
- Μια βελτιωμένη εκδοχή της προηγούμενης πρότασης που θα έχει ως βάση το Ταμείο να παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά να αποφασίζει σχετικά με τη χρηματοδότηση  μετά τις Γερμανικές εκλογές με παραπομπή παράλληλα και του χρέους. Πληροφορίες τις τελευταίες ώρες κάνουν λόγο για νέες προσπάθειες που γίνονται πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.
- Το ΔΝΤ να αποχωρεί οριστικά από το πρόγραμμα, οπότε θα πρέπει  υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα αξιώσει να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 - 2020.
- Απόφαση για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Από τις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί έως τώρα αυτό το σενάριο φαίνεται να έχει τις λιγότερες πιθανότητες...


του Αντώνη Αντζολέτου, newpost.gr