13 Ιουν 2017

Τα «ρουσφέτια» του Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας

Μπορεί οι πελατειακές πρακτικές να μην αρμόζουν με το πρεστίζ και το διεθνές κύρος ενός Επιτρόπου της Κομισιόν, αλλά με τα πεπραγμένα του πρώην
υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ταυτίζονται πλήρως. Τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμοι και νοσηλεύτριες από συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες μετατάχθηκαν εν μία νυκτί στο υπουργείο, με τη διαδικασία να αποτελεί πρότυπο εξόφλησης κομματικών γραμματίων.
του Άγγελου Προβολισιάνου
Μέσω μίας φωτογραφικής -όπως χαρακτηρίστηκε- διάταξης το 2007, ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιμελήθηκε δεόντως τις μετατάξεις υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων του «Ντυνάν», του Ωνασείου, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΙΦΕΤ στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, εξυπηρέτησε και όσους ήθελαν να μεταταχθούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που βρίσκονται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, δεν πρέπει να θεωρείται σύμπτωση πως οι περισσότεροι υπάλληλοι που μετατάχθηκαν κατάγονται από τη Μεσσηνία και τη Φθιώτιδα, ενώ εξίσου τυχαίο δεν είναι πως όλοι τους είχαν τις ίδιες κομματικές καταβολές.
«Ο κ. Αβραμόπουλος, λοιπόν, είχε μια μικροδιένεξη μ’ εμένα, διότι του έστειλα μια επιστολή που διαμαρτυρόμουν γιατί κάποτε έμαθα ότι πίσω από την πλάτη μου γίνονταν διορισμοί στο ¨Ντυνάν¨ και αυθημερόν στο Δημόσιο» κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ο υπόδικος και προφυλακισμένος, Ανδρέας Μαρτίνης. Μέχρι στιγμής, ο Επίτροπος δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» και σίγουρα θα έχει τους λόγους του. Δύο από αυτούς είναι οι επιστολές του Μαρτίνη προς τον ίδιο.
Η πρώτη εστάλη στον τότε υπουργό τον Απρίλιο του 2008. «Αξιότιμε κύριε υπουργέ», ήταν η εισαγωγική φράση του προέδρου του ΚΙΕΝ, ο οποίος αφενός ενημέρωνε τον Αβραμόπουλο για την αναταραχή που είχε προκαλέσει στους υπαλλήλους η διαδικασία μετάταξης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου τον ρωτούσε αν ήταν ενήμερος για τις οχλήσεις υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και αν είχε συναινέσει επ’ αυτού.
Διαβάστε την πρώτη επιστολή:
Η δεύτερη, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, δεν ξεκινούσε με το ίδιο εγκάρδιο ύφος, αφού ο Αβραμόπουλος δεν φάνταζε και τόσο «αξιότιμος» πλέον στα μάτια του Μαρτίνη. Σε αυτήν την επιστολή ο τότε πρόεδρος του «Ντυνάν» ξεκαθάριζε πως «σε σχέση με τις μετατάξεις προσωπικού από το Νοσοκομείο ¨Ερρίκος Ντυνάν¨ σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας […] ουδεμία συναίνεση παρέσχον». Ταυτόχρονα, εκτός του ότι άφηνε αιχμές ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας, ζητούσε να απαλλαχθεί το ΚΙΕΝ «από τις αποδεδειγμένα βλαπτικές γι’ αυτό παρενέργειες της ύπαρξης των εκπροσώπων του υπουργείου».
Διαβάστε την δεύτερη επιστολή:
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 18 Ιουνίου 2007 δημοσιεύεται το ΦΕΚ για το ν.3580 με τίτλο: «Προμήθειες Φορέων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις». Στο άρθρο 20 εμπεριέχεται η φωτογραφική διάταξη σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν για έναν μόνο χρόνο η απόσπαση, μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού -μεταξύ άλλων- από εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως το «Ντυνάν») στην Κεντρική Υπηρεσία του ίδιου υπουργείου.
Διαβάστε τη διάταξη του ΦΕΚ (αρ. Φύλλου 134):
Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, το υπουργείο Υγείας κοινοποιεί σε «Ερρίκος Ντυνάν», Ωνάσειο, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΙΦΕΤ την απόφαση μετάταξης 79 υπαλλήλων τους στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου.
Δείτε την απόφαση:
Ένα χρόνο αργότερα, το δεύτερο κύμα μετατάξεων έχει πιο μαζική μορφή, αφού η διορία της διάταξης Αβραμόπουλου έληγε. Υπάλληλοι από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία και κυρίως από το «Ερρίκος Ντυνάν» μεταφέρονται σωρηδόν είτε στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, είτε σε κατά τόπους νοσοκομεία του ΕΣΥ ανάλογα με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. 
Δείτε τα σχετικά ΦΕΚ τον Ιούνιο και τον Αύγουστο 2008:
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του koutipandoras.gr, η πελατειακή εξυπηρέτηση «ημετέρων» του τότε υπουργού δεν είναι το μόνο «αμάρτημα» του Αβραμόπουλου. Ειδικότερα, υπήρχαν δεκάδες μετατάξεις εργαζομένων μόνο από το «Ερρίκος Ντυνάν» που μέσα σε λίγα 24ωρα -αν όχι αυθημερόν- υπέγραφαν πρόσληψη με το Κοινωφελές Ίδρυμα και απευθείας μεταπηδούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου. Εξ ου και «οι διορισμοί στο ¨Ντυνάν¨ και αυθημερόν στο Δημόσιο», όπως κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα της Υγείας ο Ανδρέας Μαρτίνης.
Κατά τις ίδιες πηγές, η εξυπηρέτηση δεν παρέκκλινε κατ΄ ελάχιστο ως προς τις κομματικές πεποιθήσεις των ευνοημένων. Όπως παραθέτει στο koutipandoras.gr εργαζόμενος του «Ντυνάν» που κατέθεσε αίτηση μετάταξης όταν έμαθε για τη διάταξη Αβραμόπουλου, η απάντηση που πήρε ήταν: «Πού πας αγόρι μου εσύ;». Και προφανώς η αιτία ήταν πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν προέρχεται από τον κομματικό πυρήνα της ΝΔ.
Αξίζει να τονιστεί πως σύμφωνα με την τελευταία επιστολή Μαρτίνη προς τον Αβραμόπουλο, ο τρόπος της διεκπεραίωσης των μετατάξεων δεν ήταν σύννομος, αφού για να πραγματοποιηθούν αυτές θα έπρεπε να υπάρχει -βάσει της επίμαχης τροπολογίας- η σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΚΙΕΝ, κάτι που καταδεικνύεται παραπάνω πως δεν είχε εξασφαλιστεί.
Ως εκ τούτου, δεκάδες υπάλληλοι του «Ντυνάν» -ανάμεσά τους τραυματιοφορείς, νοσηλεύτριες, βιοχημικοί, ακτινολόγοι και τραπεζοκόμοι- και συνολικά εκατοντάδες μαζί με τα λοιπά νοσοκομεία και φορείς μεταφέρθηκαν είτε σε προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Υγείας, είτε σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, δίχως να γίνει η σχετική αναπλήρωσή τους.

ΥΓ. Αν σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή το «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ιδιωτική κλινική και γι΄ αυτό ξεπουλήθηκε στην θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα όπου υπάλληλοι ιδιωτικής κλινικής μετατάχθηκαν σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ;
http://www.koutipandoras.gr/