14 Ιουλ 2017

Σάλος με τις αποκαλύψεις για τον Ανδρέα Λοβέρδο - Γνώριζε για την αργομισθία του συζύγου της Φώφης, αλλά...

Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία εξετάζεται ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εν μέσω κατηγοριών ότι επί των ημερών του «έσκαψε το λάκκο»
του «Ερρίκος Ντυνάν», προωθώντας τροπολογίες που είχαν ως στόχο το ξεπούλημά του Κοινωφελούς Ιδρύματος.
«Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Λοβέρδος έσκαψε τον λάκκο του Ερρίκος Ντυνάν, και ο κ. Γεωργιάδης μας έριξε μέσα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην επιτροπή.
Ο κ. Μαρτίνης μίλησε ακόμα για την εμπλοκή του Ανδρέα Βγενόπουλου, που λειτούργησε ως κλινικάρχης και όχι ως τραπεζίτης στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και αποκάλυψε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των ένδικων μέσων κατά του αποθανόντος τραπεζίτη.
«Ο κ. Λοβέρδος ήθελε να αποσύρουμε τα ένδικα μέσα κατά του Βγενόπουλου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαρτίνης και πρόσθεσε ότι «όλες οι εισπράξεις του Ντυνάν είχαν εκχωρηθεί στον Βγενόπουλο ο οποίος αφού κρατούσε τα δικά του, τότε μας έδινε με το σταγονόμετρο ό,τι ήθελε».
«Ο Λοβέρδος παραπλάνησε ακόμα και τη Βουλή, παραδέχτηκε ότι είναι βέβαιος πως θα μας σώσει ο Βγενόπουλος και στο φινάλε μας έφτυσε ο Βγενόπουλος και αξίωσε να παραιτηθούμε στο Συμβούλιο Εφετών» είπε ακόμη ο κ. Μαρτίνης κάνοντας μάλιστα λόγο για «πραξικόπημα» κατά του Ερρίκος Ντυνάν. «Στην αντιδικία του Βγενόπουλο με τον Ντυνάν το ελληνικό κράτος πήρε το μέρος του τραπεζίτη» συμπλήρωσε.
Ο τότε υπουργός Υγείας συμπεριέλαβε εξάλλου στο νόμο 4058/12 -για την «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία»- τροπολογία που άλλαζε τον «σκοπό» του ΚΙΕΝ, ανοίγοντας την κερκόπορτα της πώλησης, μίσθωσης και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου.  
Επιπλέον, ο πρώην υπουργός αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για την αποκάλυψη που έκανε πριν από δύο εβδομάδες κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή ο Βασίλης Στεργίου, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν» επί θητείας Λοβέρδου, ότι διορίστηκε στο Δ.Σ. του «Ντυνάν» με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, χωρίς να γίνει ούτε διαγωνισμός, ούτε συνέντευξη, καθώς ήταν οικογενειακοί φίλοι με τον Ανδρέα Λοβέρδο και γι’ αυτό τον εμπιστεύτηκε ο υπουργός.
Παράλληλα, υπάρχει το ζήτημα της τοποθέτησης του Λυκούργου Λιαρόπουλου (που σύμφωνα με τις καταθέσεις Μαρτίνη είναι ένας από τους ανθρώπους του Λοβέρδου κατά τη διάρκεια της θητείας του τελευταίου στο υπουργείο Υγείας) στο Ερρίκος Ντυνάν έναντι 60.000 ευρώ για τρεις μήνες εργασίας, με την έκθεσή του να χαρακτηρίζεται ως επισφαλής.
Κριτική στην προεδρεύουσα αντιπρόεδρο του KIEN, Δώρα Παπαδάκη, άσκησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, με αφορμή την επιλογή της κ. Παπαδάκη να απαντήσει πρώτα στον αδερφό του Άδωνη, Λεωνίδα Γεωργιάδη, και όχι στην Επιτροπή της Βουλής, αναφορικά με την επικαιροποίηση των περιβόητων καταλόγων με τις προμηθεύτριες και συναλλασσόμενες εταιρίες. 
«Δεν θεωρώ σωστή την πρακτική του ΚΙΕΝ» είπε, έχοντας νωρίτερα τονίσει επ’ αυτού πως έχει προκύψει αντιδικία μεταξύ ενός δημοσιογράφου και ενός πρώην υπουργού. Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης προφανώς αναφερόταν στον Κώστα Βαξεβάνη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, με τον εκδότη της εφημερίδας Documento να αποκαλύπτει τους καταλόγους του «Ντυνάν», στους οποίους για 15 συναπτά έτη η εταιρία του Λεωνίδα Γεωργιάδη φέρεται ως προμηθεύτρια του νοσοκομείου. Μάλιστα, εμφανίζεται και το 2013 - 2014 όταν ο Άδωνης ήταν υπουργός Υγείας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, έχοντας αναρτήσει τιμολόγια 17.000 ευρώ έναντι 2.000 ημερολογίων που προμήθευσε το «Ντυνάν», ισχυρίζεται πως οι μόνες συναλλαγές έγιναν το 2008, ενώ παράλληλα ανάρτησε και την απάντηση που πήρε από την κ. Παπαδάκη. Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει όμως ο βουλευτής - τηλεβιβλιοπώλης είναι πώς γίνεται να βρίσκεται στις λίστες των προγενέστερων ετών -δηλαδή πριν το 2008- ο αδερφός του...
Ένταση από τους αμισθί συνηγόρους του Άδωνη 
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ -είτε του Άδωνη- στην Επιτροπή, Μπουκώρος και Γεωργαντάς, ξεκίνησαν να φωνάζουν για λόγους εντυπώσεων, ζητώντας μετ' επιτάσεως να κληθεί άμεσα για να καταθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν έχει ξαναγίνει να ζητά πρώην υπουργός να εξεταστεί και να μην γίνεται αποδεκτό» είπε και στη συνέχεια ανέβασε τα ντεσιμπέλ: «Τι φοβάστε από τον Άδωνη; Να έρθει να μιλήσει. Φοβάστε όλοι να έρθει εδώ ο Άδωνης...». Μέσα στο παραλήρημα του, ο κ .Γεωργαντάς φώναζε με ανοιχτό ή και με κλειστό μικρόφωνο πως στην Επιτροπή επικρατούν: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά».
«Γιατί φωνάζετε;» ρώτησε η κ. Καββαδία, συμπληρώνοντας με ένα ακόμα ερώτημα: «Σας είπε κανένας πως δεν θέλουμε να έρθει ο κ. Γεωργιάδης;».
Ο Νίκος Νικολόπουλος έδωσε μία καλή εξήγηση για την τεχνητή ένταση που προκλήθηκε. «Μήπως έχει ανοίξει η λίστα για τη διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και σπεύδουν να καταγραφούν στη λίστα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Κάποιοι νομίζουν ως μπορούν να αστειεύονται...». Για τις αποκαλύψεις του Documento και την εμμονική απαίτηση του Άδωνη να έρθει στην Επιτροπή, είπε: «Ο κ. Γεωργιάδης θέλει να έρθει γιατί γράφει ο Βαξεβάνης. Δεν απαντά στα δημοσιεύματα; Απαντά… Δεν θα έρθει; Θα έρθει…».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε -ωρυόμενος- πως το πρόβλημα της Επιτροπής είναι ο Άδωνης και κάποια μέλη θέλουν να σέρνονται επί μακρών οι κατηγορίες εναντίον του. «Πού να φανταζόταν ο κ. Καρατζαφέρης ότι θα τσακώνονταν (τα μέλη της ΝΔ) για τον κουμπάρο του...» πετάχτηκε ο Νίκος Νικολόπουλος, προσθέτοντας με το ίδιο καυστικό ύφος: «Να έρθει με τον κηδεμόνα του»!
Που 'ναι η μπάρα;
Μετά από τον θρησκευτικό όρκο ο Λοβέρδος ζήτησε από τον πρόεδρο να διευκρινίσει πότε θα γίνει το διάλειμμα γιατί θέλει να μιλήσει και στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια, έκανε μία τοποθέτηση που σίγουρα μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορούσε να κάνει, με δημοσιογράφους και πολιτικούς να κάνουν λόγο για πρωτοφανή γελοιότητα. 
«Μου είχε προξενήσει εντύπωση πως όταν έγινε κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, υπήρχε η σχετική μπάρα στο site της Βουλής, αλλά τώρα δεν υπάρχει» είπε, ζητώντας ίση μεταχείριση.
«Καλά θα ήταν να γινόταν και στα υπόλοιπα κανάλια αυτό…» γιατί «δεν θέλει ο ΣΚΑΙ, δεν θέλει ο ΑΝΤ1…» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος, με τον μάρτυρα να συνεχίζει στο πλαίσιο παραλογισμού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα μιλήσει μέχρι να βγει η μπάρα...
«Εμείς παίζουμε κάνα ρόλο ή είμαστε βουβά πρόσωπα;» διερωτήθηκε ο Νίκος Νικολόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως ο Λοβέρδος διατελεί χρέη προέδρου.
Υποτιμά τη νοημοσύνη της Επιτροπής και της κοινής γνώμης
Όταν τελείωσε το show με την πολυπόθητη –για τον Λοβέρδο- μπάρα, η εξέταση του πρώην υπουργού ξεκίνησε με ερωτών τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα. Ο Λοβέρδος δεν δέχτηκε τον χαρακτηρισμό «μάρτυρας», ενώ παρουσιάστηκε επιθετικός, επηρμένος (αυτό δεν είναι πρωτοφανές) και επιλεκτικός στις ερωτήσεις που του τίθενται, αφού ξεκαθάρισε πως πριν το διάλειμμα δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν θα αφορούν το «Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα, στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, έθεσε και την ατζέντα των ερωτημάτων που θέλει να του κάνουν, με αφορμή την περίπτωση του Λυκούργου Λιαρόπουλου.
Αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε ενόσω ήταν υπουργός και με την οποία άνοιξε την κερκόπορτα του ξεπουλήματος του νοσοκομείου, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως εξυπηρέτησε σχετικό αίτημα του Μαρτίνη. Δηλαδή, υποστηρίζει πως ήταν η έσχατη λύση για να σωθεί από την κατάρρευση το νοσοκομείο, επικαλούμενος παράλληλα αποσπάσματα πρακτικών από το Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, όπου ο Μαρτίνης κατέθεσε σχετική πρόταση.
Μάλιστα, επικαλούνταν και την γνωμοδότηση του ΝΣΚ το 2011, η οποία απέρριψε τη σύμπραξη του «Ντυνάν» με το ΓΑΙΑ εξαιτίας του ότι δεν εξυπηρετούνταν ο κοινωφελής σκοπός του ιδρύματος. Επίκληση έκανε και στην γνωμοδότηση του τότε νομικού συμβούλου του κράτους, ο οποίος παρίστατο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην οποία συζητούνταν το ζήτημα του «Ντυνάν» επί θητείας Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. 
koutipandoras.gr