22 Ιουλ 2017

«Αντάρτικο» κατά Μακρόν


Δύο μήνες μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη κρίση, μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τις αντιδράσεις κατά των δραστικών περικοπών δαπανών στον στρατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τις εξαγγελίες του. Το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, που ο ίδιος ζήτησε, έδειξε ότι η προηγούμενη πενταετία άφησε παθητικό 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες.
Ο Μακρόν πήρε δραστικές αποφάσεις και ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Με τις ευλογίες του ΔΝΤ, τους επαίνους των Βρυξελλών και της Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος δρομολόγησε μια νέα πολιτική που μοιάζει με το «κρεβάτι του Προκρούστη»...
Ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ότι είναι αποφασισμένος να ευθυγραμμίσει τον οικονομικό προϋπολογισμό με πολιτική αυστηρής λιτότητας στο Δημόσιο.
Λογάριαζε όμως χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και την «εξέγερση» στον δημόσιο τομέα.
Για πρώτη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν για να καταγγείλουν την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και τη στροφή προς τη φιλελεύθερου τύπου πολιτική που υιοθετεί τώρα ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει τώρα μάχες σε όλα τα μέτωπα και προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, γιατί διαπιστώνει ότι το κλίμα μεταστρέφεται και η «περίοδος χάριτος» εκπνέει.
Οι Γάλλοι, που μέχρι τώρα τηρούσαν στάση αναμονής για να δουν πώς θα περάσει από τα λόγια στα έργα, εκφράζουν απογοήτευση. Θεωρούν ότι όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, Σαρκοζί και Ολάντ, δεν τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις του.
Η «ανταρσία» του στρατηγού Πιερ ντε Βιλιέ, επιτελάρχη των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος παραιτήθηκε με πάταγο αρνούμενος τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ομόφωνα η Αριστερά και η Δεξιά κατήγγειλαν την «κρίση εμπιστοσύνης» που προκάλεσε ο Μακρόν στον στρατό.
Για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, ο Γάλλος πρόεδρος οργάνωσε την Πέμπτη επιχείρηση επικοινωνίας με πολύωρη επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση. Δήλωσε ότι το υπουργείο Αμυνας είναι το μόνο που θα επωφεληθεί από μια αύξηση προϋπολογισμού το 2018.
Προσπάθησε να καθησυχάσει τους στρατιώτες, που έχουν σοκαριστεί από την παραίτηση του επιτελάρχη των ενόπλων δυνάμεων και παραμένουν επιφυλακτικοί.
Στο Κοινοβούλιο οι νεόκοποι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποφεύγουν να αρθρώσουν λόγο και λειτουργούν «στον αυτόματο» βάσει εντολών του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Ομως ορισμένοι «μακρονικοί» αντιδρούν.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ξεκινάει στη Βουλή μια «αμφισβήτηση», που θυμίζει τους «αντάρτες» του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο Μακρόν έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε συνεδρίαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους βουλευτές και να τους κρατήσει ενωμένους μετά την εμφάνιση των πρώτων διαφωνιών στο κόμμα του République en Marche.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν προσεχώς ορισμένα δημοφιλή μέτρα του προεκλογικού του προγράμματος, όπως η απαλλαγή από τον φόρο κατοικίας για τους μικρομεσαίους.
Οι παροχές αυτές και όσα ακολούθησαν με τις αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις πρωθυπουργού και προέδρου οδήγησαν σε σύγχυση.
Προσωπικότητες της Αριστεράς εκτιμούν ότι ο Μακρόν με το ένα χέρι αρπάζει κεκτημένα δικαιώματα ευνοώντας τις επιχειρήσεις -όπως με την επίμαχη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα- και με το άλλο χέρι δίνει στους ψηφοφόρους ψίχουλα...

Το Δημόσιο

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σχετικά με την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών βοηθών, μείωση προσωπικού σε υπουργεία, δήμους και κοινότητες.
Προσκεκλημένος στη συνέλευση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Μακρόν ζήτησε από όλους αυστηρές περικοπές δαπανών. Πολλοί δήμαρχοι -εκ των οποίων ορισμένοι μέλη του κυβερνώντος κόμματος- αντιδρούν.
Θεωρούν ότι ο Μακρόν όχι μόνο ζητάει αιματηρές οικονομίες, αλλά κόβει και απαραίτητα έσοδα των δήμων που προέρχονται από τον φόρο κατοικίας, από τον οποίο θα απαλλαγούν αρκετοί πολίτες.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η απαίτηση Μακρόν να αλλάζουν έπειτα από δύο χρόνια ο πρόεδρος της Βουλής και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ η θητεία τους διαρκεί μέχρι τη διάλυση του Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρουγκί έδωσε πρώτος το παράδειγμα αντίστασης δηλώνοντας ότι -σύμφωνα με το Σύνταγμα- η θητεία του είναι πενταετής.
Ενώ εξετάζεται στην Εθνοσυνέλευση ο νόμος για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής -που έχει εκπονήσει ο σύμμαχος του Μακρόν, κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού- πλήγμα για την πλειοψηφία είναι η έναρξη δικαστικής έρευνας για υπόθεση «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «απάτης», η οποία αφορά υποψίες για αργομισθίες στο κεντρώο κόμμα MoDem.
Η Εισαγγελία θα εξετάσει αν χρησιμοποιήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για αμοιβές ορισμένων μόνιμων συνεργατών του. Λόγω της υπόθεσης αυτής ο Μπαϊρού και η αντιπρόεδρος του κόμματος, Μαριέλ ντε Σαρνέζ, παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση.
http://www.efsyn.gr