19 Αυγ 2017

Ήρθε η ώρα της δικαίωσης του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA;

Όταν ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον αποφάσισε την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας εναντίον των δύο ψυχολόγων της Ουάσιγκτον, οι οποίοι σχεδίασαν χωρίς ίχνος...
ευαισθησίας τη χρήση μεθόδων βασανισμού των φυλακισμένων για τρομοκρατικές πράξεις, οι καλά γνωρίζοντες την υπόθεση συνειδητοποίησαν αμέσως ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ένας εξ αυτών είναι ο Τζον Κυριάκου, ο τιμημένος για τις υπηρεσίες του από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), της οποίας αποτελούσε ένα εκ των πιο ατρόμητων πρακτόρων.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ (το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)
Με προϋπηρεσία στην Αθήνα, τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας ήταν ταυτόχρονα και ένας εκ των ολίγων που εναντιωνόταν τα βασανιστήρια ως «μέτρο απόσπασης πληροφοριών». Ήταν επίσης και υπέρμαχος της κατάργησης του χειρότερου βασανιστηρίου, του «εικονικού πνιγμού» (waterboarding), για το οποίο απαιτείτο προεδρική έγκριση.
Και ο τότε πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, πιεζόμενος από τον περίγυρό του, την είχε δώσει, καθιστώντας την Αμερική ως μία εκ των χωρών που παραβίασε την ίδια την υπογραφή της. Για τον τότε αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, που δεν ίδρωνε ποτέ το αυτί του, ήταν μία «κανονική και απαραίτητη διαδικασία» τα βασανιστήρια. Γι’ αυτό φρόντισε με την τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, να μην κάνει πίσω ο Τζόρτζ Μπους, ο οποίος στα θέματα αυτά επηρεαζόταν από την ευαίσθητη σύζυγό του.
Ο Τζον Κυριάκου, ήταν ο άνθρωπος που ξεσκέπασε αυτή την απάνθρωπη διαδικασία και πλήρωσε την απόφασή του να αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο σε ένα δημοσιογράφο του ABC News. Όταν μίλησε ο Κυριάκου και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έδωσε έγκριση να βασανίζονται οι κρατούμενοι για τρομοκρατικές πράξεις, η Αμερική «πάγωσε» και ο πράκτορας της CIA, που παραιτήθηκε οργισμένος, έγινε θρύλος, ακόμα και ανάμεσα στους πρώην συναδέλφους του.
Πλήρωσε την αποκάλυψη με φυλάκιση και οικονομική καταστροφή, αλλά δεν έκανε ποτέ πίσω. Μέχρι και σήμερα παραμένει ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική και ο ύψιστος κριτής των κυβερνητικών μεθόδων. Και ενώ αυτός φυλακίστηκε υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των κρατουμένων, κανείς εξ αυτών που τα σχεδίασαν ή τα εκτελούσαν, δεν πειράχτηκε. Γι’ αυτό, η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον έχει ιδιαίτερη σημασία.
Όπως μου είπε χαρακτηριστικά δικηγόρος που ασχολείται με τις υποθέσεις αυτές, η Δικαιοσύνη «έβγαλε περιπαικτικά τη γλώσσα της στο αμερικανικό κράτος»… Οι ψυχολόγοι της CIA, είναι ο Τζέιμς Μίτσελ και ο Τζον «Μπρους» Τζέσσεν, που μέχρι σήμερα δεν παραδέχθηκαν ότι παραβίασαν τους αμερικανικούς νόμους. Κρυβόμενοι πίσω από τον «Πατριωτικό Νόμο», παραμένουν και σήμερα αδίστακτοι πιστεύοντας ότι όσα παράνομα έπραξαν «καλώς τα έπραξαν».
Οι δύο ψυχολόγοι διαμόρφωσαν το πρόγραμμα των ανακρίσεων κατηγορουμένων για τρομοκρατία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Τζον Κυριάκου είχε λάβει μέρος σε πολλές μάχες στα βουνά του Πακιστάν και του Αφγανιστάν και σε μία από αυτές, που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο σημαντικές στον πόλεμο εναντίον της αλ Κάιντα, τον Μάρτιο του 2002, συνέλαβε τον Abu Zubaydah.
Οι προϊστάμενοι του στη CIA με πρώτο τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Τένετ, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής του έδωσαν συγχαρητήρια. Ο Τζον Κυριάκου συνέβαλε στην ανάκρισή του, χωρίς να γίνει ενώπιόν του κανένα βασανιστήριο. Αργότερα, πληροφορήθηκε ότι τον υπέβαλαν στο βασανιστήριο του «εικονικού πνιγμού».
Οι πάντες παραδέχονται ότι είναι το πιο φρικτό βασανιστήριο που επινοήθηκε από αρρωστημένους εγκεφάλους. Είναι ευρύτατη η παραδοχή ότι ουδείς άνθρωπος, όσο σκληραγωγημένος και αν είναι, μπορεί να το αντέξει. Διαμαρτυρήθηκε αλλά δεν εισακούστηκε. Και έτσι κατέφυγε στους δημοσιογράφους.
Όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, είμασταν πολλοί που σπεύσαμε να ακούσουμε την ιστορία του. Θυμάμαι, φεύγοντας από το εστιατόριο «Μουράγιο» της Ουάσιγκτον ένοιωσα απίστευτη αηδία για το γεγονός ότι η υπερδύναμη, που υποτίθεται έχει Σύνταγμα και το υποστηρίζει ότι το τηρεί, κατέφυγε σε αυτό το απάνθρωπο βασανιστήριο.
Ως συνήθως, τον περίμεναν απ’ έξω άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών, που τον ακολουθούν κατά πόδας, όπου και να πηγαίνει, ότι και να κάνει. Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι μεγάλη δικαίωση για τον πρώην πράκτορα της CIA, που ήθελε να τηρεί τους νόμους του κράτους.
Τέτοιους ανθρώπους δεν τους «σηκώνει το σύστημα», είναι και επικίνδυνοι για όσους παρανομούν. Τι πρόκειται να συμβεί απ’ εδώ και πέρα και γιατί η δίκη που θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά σημαντική;