24 Σεπ 2017

Λύθηκε το μυστήριο των Πυραμίδων της Αιγύπτου...


Αρχαίος πάπυρος αποκαλύπτει τον τρόπο κατασκευής τους...

Ένας αρχαίος πάπυρος έρχεται να ρίξει φως στο μυστήριο της κατασκευής τεράστιων πυραμίδων στην Αίγυπτο πριν από...


4,500 χρόνια. Πώς έγινε η μεταφορά χιλιάδων τόνων γρανίτη και ασβεστόλιθου σε απόσταση 800 χιλιομέτρων για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα, το 2.600 π.Χ; Πώς μια κοινωνία της εποχής του χαλκού, κατόρθωσε να κατασκευάσει την Πυραμίδα της Γκίζας, το μόνο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται έως τις μέρες μας;


Ο αρχαίος πάπυρος είναι το μόνο γραπτό ντοκουμέντο της διαδικασίας μεταφοράς του ασβεστόλιθου από την Τούρα στην Γκίζα και έχει γραφτεί από έναν επιστάτη 40 εργατών ειδικών ικανοτήτων, που ονομαζόταν Μερέρ. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στη διαμόρφωση του τοπίου, ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα για να εκτρέψουν το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσουν προς την Πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών. 

Η λεπτομερής αρχαιολογική ανάλυση έδειξε ότι χιλιάδες εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, μέσα σε ξύλινες βάρκες, που ήταν μεταξύ τους δεμένες με σκοινιά, διαμέσου ενός ειδικά κατασκευασμένου συστήματος καναλιών, σε ένα επίσης ειδικά κατασκευασμένο «λιμάνι», ελάχιστα μέτρα μακριά από τις Πυραμίδες. Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Γκίζα εντόπισαν ίχνη των αρχαίων καναλιών που ήταν το «κλειδί» για την μεταφορά των ογκόλιθων, ενώ με την βοήθεια ειδικών ακτίνων λέιζερ μπόρεσαν να προσομοιάσουν τα αρχαία σκάφη των Αιγυπτίων και να διαπιστώσουν πώς ακριβώς έγινε η μεταφορά.