Παρουσίασε το σχέδιο για φοροαπαλλαγές έως 5 δισ. € στους έχοντες και ενισχυμένη Ευρώπη
Από τη
Θεανώ Καρούτα
Θεανώ Καρούτα
Εξασφαλίζοντας στους έχοντες
φοροαπαλλαγές έως και 5 δισ. ευρώ και επιφυλάσσοντας επιπλέον λιτότητα στη μεσαία τάξη, δεν θα μπορούσε παρά να κερδίσει επάξια τον τίτλο που του χάρισε η εφημερίδα «Liberation» στο πρωτοσέλιδό της. «Ο ήρωας των πλουσίων και κήρυκας της Ευρώπης» γράφει με μεγάλα γράμματα ο τίτλος που πλαισιώνει το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.Η γαλλική εφημερίδα «άδειασε» με το πρωτοσέλιδό της τον 39χρονο πρόεδρο μία ημέρα μετά την παρουσίαση του οράματός του για την Ευρωπαϊκή Ενωση του μέλλοντος, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Το δημοφιλές έντυπο, το οποίο έχει πολλάκις εκφραστεί με χολή για τον Εμανουέλ Μακρόν, δεν «συγκινήθηκε» από την παραπάνω από μιάμιση ώρα ομιλία του Γάλλου προέδρου στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης την Τρίτη, κατά την οποία μεταξύ άλλων επισήμανε πως η Ευρώπη είναι εύθραυστη και εκτεθειμένη «στα κύματα της παγκοσμιοποίησης» και ο μοναδικός δρόμος που θα διασφαλίσει το μέλλον είναι η οικοδόμηση μιας Ενωσης εθνικά κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής.
Ο Μακρόν παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδιά του για την ενίσχυση της Νομισματικής Ενωσης, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, τη δημοσιονομική σύγκλιση των κρατών-μελών, τη σύσφιξη της συνεργασίας για το Μεταναστευτικό και την «επανίδρυση» της ευρωπαϊκής ιδέας. Μη μπορώντας προφανώς να ξεφύγει από τις φορολογικές εμμονές του -και πέραν του στενού πλαισίου της Γαλλίας-, ο τεχνοκράτης πρόεδρος τόνισε πως «ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη» και επανέλαβε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Επιφυλακτική, ωστόσο, φάνηκε σχετικά η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, άφησε κατά μέρος τους όρκους πίστης στον γαλλογερμανικό άξονα, ξέροντας πως οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού δεν της επιτρέπουν δεσμεύσεις απέναντι στον Μακρόν.
δημοκρατια