28 Σεπ 2017

Συμβιβάστηκε με την ΕΚΤ το ΔΝΤ – Τόμσεν: To Ταμείο δεν ανησυχεί για τις ελληνικές Τράπεζες

Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών αποσαφήνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τομσεν, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πως το Ταμείο οδηγήθηκε σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να μην γίνει έκτακτη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αλλά να έρθει νωρίτερα το stress test.
Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ολόκληρη η δήλωση του Πολ Τόμσεν στο FT Investment Management Summit:
«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια επικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».
Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία σημείωσε ότι το stress test θα επισπευστεί για τις ελληνικές τράπεζες, παραπέμποντας στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τις τελικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM και ότι μέχρι την Παρασκευή το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί.
Πηγή: newpost.gr