11 Οκτ 2017

Η χρεοκοπημένη ΔΕΗ, το διαβόητο ΕΛΑΠΕ και ο Σταθάκης που χαμογελά! «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»!

Σήμερα θα μάθουμε μερικές πολύ sexy αλλά άγνωστες λέξεις στο ευρύ κοινό. Πίσω από αυτές τις άγνωστες λέξεις κρύβονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που με την πάροδο του χρόνου γίνονται δις ευρώ. Μέρος αυτών των ιλιγγιωδών ποσών θα μπορούσαν να ακολουθούν μυστήριες διαδρομές.

Από τον Ian Ford
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, όπου η επιχείρηση επικαλέστηκε ως βασική αιτία των κακών μεγεθών το ΕΛΑΠΕ και τα ΝΟΜΕ. Μιλάμε για Οικονομικά Μεγέθη- “Σαμίνα”: To μαγαζί βουλιάζει μετά από πρόσκρουση στις βραχονησίδες ΕΛΑΠΕ και ΝΟΜΕ!
Στα 3,87 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός και στα 5,45 δισ. ευρώ η καθαρή θέση των μετόχων από 5,95 δισ. ευρώ.
Επιεικώς τραγικό-σύμφωνα με το bankingnews.gr- κρίνεται το α’ εξάμηνο για τη ΔΕΗ καθώς εάν δεν υπήρχε το έκτακτο κέρδος από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα είχε καταγράψει ζημίες 157,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπήρξε πτώση 6,8% του κύκλου εργασιών με ταυτόχρονη αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 3,3%!
Τα EBITDA ήταν μειωμένα κατά 47%.
Τα βασικά σημεία:
– Τα κέρδη μειωμένα κατά 75% στα 14.400.000 ευρώ
– Και, εάν δεν υπήρχε το έκτακτο κέρδος από την πώληση του ΑΔΜΗΕ (172.200.000), θα παρουσίαζε ζημίες 157.800.000 εκατ. ευρώ !!!
– Αυτά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα με μερίδιο αγοράς 85%!!!
– Μετά από 2 χρόνια, όταν βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων το μερίδιο της πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 49,9% και ο τζίρος θα είναι 40% κάτω πώς θα επιβιώσει η επιχείρηση, αν δεν μειώσει στο μισό το προσωπικό και τις λειτουργικές της δαπάνες;
– Αποθέματα: 688,3 εκατ. από 659,6  εκατ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: 1,96 δισ. από 1,87 δισ. ευρώ!!!
– Ταμειακά Διαθέσιμα: 511,8 εκατ. από 574,6 εκατ. ευρώ.
– Τραπεζικός Δανεισμός: 4,38 δισ. ευρώ από 4,61 δισ. εκατ.
– Αρνητικές οι Ελεύθερες Ταμειακές Ροές: 87,5 εκατ. από Θετικές 573 εκατ. το 2016…
Η ΔΕΗ απασχολεί μετά τον διαχωρισμό με τον ΑΔΜΗΕ προσωπικό 17.663 ατόμων από τα 17.342 του 2016. 
Αποτιμάται σε 464 εκατ. ευρώ στη τιμή των 2,0000 ευρώ.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επικαλέστηκε σαν αιτία του ολέθρου το ΕΛΑΠΕ και τη ΝΟΝΕ.
(Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ απέδωσε την πτώση της κερδοφορίας σε εξωγενείς (καθόλου εξωγενείς) παράγοντες, όπως η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας-ΝΟΜΕ).
Πρόκειται για συντομογραφίες που κρύβουν μεγάλη μπίζνα και από τις οποίες δεν βγάζει άκρη ο ταλαίπωρος καταναλωτής. Μόνο πληρώνει τα κερατιάτικα…
Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτά τα μερακλίδικα αρχικά.
Τι σημαίνει ΕΛΑΠΕ;
ΕΛΑΠΕ σημαίνει Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Επιβλήθηκε στους προμηθευτές ρεύματος για τον μηδενισμό του ελλείμματος των AΠE, με ποσά που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ο μηδενισμός του ελλείμματος ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Κι ο πρώην υπουργός Ενέργειας Σκουρλέτης για να αποφύγει το πολιτικό κόστος από μια αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που θα μεταβιβαζόταν μέσω των τιμολογίων στους καταναλωτές και τη δυσαρέσκεια από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών που αποτελούν και τη μεγαλύτερηδεξαμενή ψηφοφόρων των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας),διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές την επιβολή τέλους στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εδώ καλά. Να δούμε όμως που καταλήγουν στο τέλος της μέρας τα λεφτά του ΕΛΑΠΕ.
Να δούμε τώρα τι είναι το ΝΟΜΕ.
ΝΟΜΕ είναι τα αρχικά των λέξεων (γαλλιστί παρακαλώ) Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité (Νέα Οργάνωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού).
Πάμε παρακάτω: Tα λεφτά του ΕΛΑΠΕ  αλλά και του τέλος που επιβλήθηκε στις στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καταλήγουν σε συγκεκριμένο μεγάλο ΑΠΕτζή!
Στις 29/9/2017 έγινε συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη ΔΕΗ. Είχε γίνει από καιρό η ερώτηση και έτυχε να συζητηθεί εκείνες τις ημέρες). Στη συζήτηση έγινε αμυδρά αναφορά στο ΕΛΑΠΕ.
Για το θέμα ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας έκανε την αναφορά: Είναι τραγικό ότι παρασύρονται στη ρητορική της ΔΕΗ ενώ ακόμα και τα νούμερα είναι απλά: το ΝΟΜΕ της κάνει 20-40εκατ.€ «ζημιά» ετησίως ενώ το ΕΛΑΠΕ της κάνει 350εκατ.€/ετησίως.
Ενώ κι ο Κώστας Σκρέκας σε σχέση με το θέμα έκανε λόγο για τις  ευθύνες στον Σκουρλέτη για ΕΛΑΠΕ που καταστρέφει τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα τόνισε: Δεν θα το αντέξει η ΔΕΗ.
Την επόμενη μέρα, μεγάλος ΑΠΕτζης έστειλε non paper σε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που προσπαθούσε να πείσει πόσο καλό είναι το ΕΛΑΠΕ και γιατί πρέπει να συνεχιστεί. Ακόμη και όταν μηδενιστεί το έλλειμμα των ΑΠΕ, οπότε όλα αυτά τα χρήματα θα είναι πλεόνασμα, άρα θα πηγαίνουν κατευθείαν στο ταμείο των ΑΠΕτζήδων και κυρίως αυτού με το μεγαλύτερο άνοιγμα. Τα “φιλικά” ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετέδωσαν το πόσο καλό κάνει στον ταλαίπωρο καταναλωτή το ΕΛΑΠΕ που καταλήγει στον μεγάλο παίκτη της συγκεκριμένης αγοράς.
  • «Η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής έχει οδηγήσει ήδη σε σημαντική  μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ενώ αναμένεται και ο λογιστικός μηδενισμός του μέχρι το τέλος του 2017. Αυτή η μείωση, με τη σειρά της, έχει ως αποτέλεσμα  την αποφυγή νέων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια των καταναλωτών, ενώ συγκρατήθηκαν και οι καθυστερήσεις των πληρωμών τωνΑΠΕ – που παραμένουν βέβαια μεγάλες, στα επίπεδα των πέντε μηνών, και αποφεύχθηκαν και νέες αναδρομικές περικοπές των τιμών των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ.
  • Εκτιμάται ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνέχιση της εφαρμογής της νέας ρύθμισης – πάντα υπό την άγρυπνη εποπτεία και τον έλεγχο των συναρμόδιων φορέων (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ).
Επιπλέον, ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) έστειλε και επιστολή στον κ. Μητσοτάκη για να μαλώσει τον βουλευτή Φωτήλα που έκανε αναφορά στο ΕΛΑΠΕ-είναι κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο. Κανείς δεν τολμάει να πει τη λέξη ΕΛΑΠΕ. Μόνο θα το πληρώνει!
Η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ, βλέποντας όλη αυτή τη συμπαιγνία και το αρμόδιο Υπουργείο(αρμόδιος ο μεγάλος ερωτικός Γιώργος Σταθάκης για τον οποίο ο Τσίπρας έχει μόνο μπινελίκια σύμφωνα με το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη) να μην αντιδρά, ούτε τη διοίκηση της ΔΕΗ να βγάζει μιλιά, εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό να ξεμπροστιάσει το χοντρό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση με τον καυτό τίτλο που βλέπετε έχει ως εξής:

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ζητά να νουθετήσει βουλευτή του κόμματός του που τόλμησε (!)  να ισχυριστεί  στη Βουλή, στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, ότι για την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ευθύνεται και ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τις ασκήσεις ισορροπίας με τις έννοιες ΠΧΦΕΛ, ΕΤΜΕΑΡ, και ΕΛΑΠΕ που κάνει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ. Άλλωστε κάπως πρέπει να δικαιολογήσει το … παντεσπάνι του!
Αυτό ακριβώς που του εξασφαλίζουν οι εγγυημένες τιμές και ΚΥΡΙΩΣ οι εξωφρενικές χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν αγόγγυστα οι Έλληνες καταναλωτές και έχει αυξηθεί κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh)!!!
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ δεν μπορεί όμως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γιατί υπάρχει η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών:
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) προσφέρουν στο σύστημα κάθε χρόνο TWh και για αυτή την ποσότητα παραγωγής αμείβονται με 2 δισεκατομμύρια ευρώ !!!
Δηλαδή με απλά μαθηματικά -και όχι με νομικές ακροβασίες – πληρώνονται για κάθε MWh 250 ευρώ όταν η ακριβότερη (που μπαίνει στην αγορά ) δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ!
Προκαλεί έκπληξη πάντως ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΣΠΕΦ, που είναι πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, εκτίθεται με όσα υποστηρίζει μαζί με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ και θα ήταν συνετό , στο μέλλον να είναι περισσότερο προσεκτικός.
Στην ίδια λογική πληθώρα δημοσιευμάτων εκπορευόμενων από επιχειρηματικά συμφέροντα και συνεπικουρούμενα από «ευαγή» θεσμικά ιδρύματα στοχεύουν στη διατήρηση των εγγυημένων τιμών και την ένταξή τους (της παραγωγής των μελών του ΣΠΕΦ) κατά προτεραιότητα στην αγορά.
Είναι γνωστό ότι η χρέωση προμηθευτή δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Την επέβαλαν στην κυβέρνηση και (στην ελεγχόμενη από αυτή) ΡΑΕ αυτοί που εποφθαλμιούν την καταστροφή της ΔΕΗ.
Αυτοί που θεωρούν δεδομένη την καταστροφή της και περιφέρονται σαν κοράκια από πάνω της να την κατασπαράξουν.
Η χρέωση προμηθευτή, που κοστίζει στη ΔΕΗ 300 εκατομμύρια το χρόνο, έχει βάλει την επιχείρηση σε δεινή οικονομική θέση. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο λογαριασμός ΑΠΕ στα τέλη του χρόνου ισοσκελίζεται πάλι στην πλάτη της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πληρώνει τις ΑΠΕ τελικά.
Όπως υποστηρίχθηκε από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή αμέσως αποτελεί τουλάχιστον ένδειξη σεβασμού της κυβέρνησης προς τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που ολο δηλώνει ότι θέλει να τη σώσει και όλο την οδηγεί σε απαξίωση και την οικονομική καταστροφή.
Κανένας υπουργός δεν μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε απιστία απέναντι στον εαυτό της και το κοινωνικό σύνολο, προς όφελος κάποιων.
Τέλος, σε μια χώρα όπου οι μισθοί των εργαζομένων -τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα- έχουν κατακρημνισθεί, είναι υπερβολή (τουλάχιστον) οι εκπρόσωποι των Α.Π.Ε. να ζητούν να απολαμβάνουν όχι μόνον εγγυημένες τιμές αλλά και σε ύψη που ενδεχομένως, μόνον οι εποχές που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα» θα …δικαιολογούσαν !!!
Και κάτι ακόμα που αποδεικνύει ότι η ΓΕΝΟΠ δικαιολογημένα επισημαίνει «το τεράστιο κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ από την κυβερνητική απόφαση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ»:  Ισχύει ότι από τα 400 εκατομμύρια ευρώ του ΕΛΑΠΕ , τα 300 τα «φορτώνεται» η ΔΕΗ;
Πληθώρα δημοσιευμάτων εκπορευόμενων από επιχειρηματικά συμφέροντα και συνεπικουρούμενα από «ευαγή» θεσμικά ιδρύματα στοχεύουν στη διατήρηση των εγγυημένων τιμών και την ένταξή τους (της παραγωγής των μελών του ΣΠΕΦ) κατά προτεραιότητα στην αγορά.
Είναι γνωστό ότι η χρέωση προμηθευτή δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Την επέβαλαν στην κυβέρνηση και (στην ελεγχόμενη από αυτή) ΡΑΕ αυτοί που εποφθαλμιούν την καταστροφή της ΔΕΗ.
Αυτοί που θεωρούν δεδομένη την καταστροφή της και περιφέρονται σαν κοράκια από πάνω της να την κατασπαράξουν.
Η χρέωση προμηθευτή, που κοστίζει στη ΔΕΗ 300 εκατομμύρια το χρόνο, έχει βάλει την επιχείρηση σε δεινή οικονομική θέση. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο λογαριασμός ΑΠΕ στα τέλη του χρόνου ισοσκελίζεται πάλι στην πλάτη της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πληρώνει τις ΑΠΕ τελικάΠρακτικά, η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει το έλλειμμα και στην πραγματικότητα τα λεφτά που λείπουν από τον ισολογισμό συγκεκριμένων ΑΠΕτζηδων.
Ακόμα κι ο ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνηση αντί να τη στηρίξουν, φρόντισαν να μην την υπερασπιστούν και να μην κάνουν τίποτα για το φέσι που τρώει.  Αφήνουν μάλιστα να τσακώνονται άλλοι για το θέμα, χωρίς να παρεμβαίνει, αποπροσανατολίζοντας την κουβέντα, πράγμα που μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετεί. 
κουρδιστο πορτοκαλι