28 Οκτ 2017

Νταβατζιλίκι εθνοπατέρων

Φωτιά στα μπατζάκια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ανάβουν οι διεκδικήσεις αναδρομικών από πρώην βουλευτές
Αντιμέτωποι με έναν ακόμη σκελετό που κρύβεται στην ντουλάπα τους βρέθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Αφορά πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές που με τις απαιτήσεις τους αμαυρώνουν την εικόνα των δύο κομμάτων. 
 
Την ώρα που η Ν.Δ. επιχειρεί να ξεφύγει από τον κλοιό της αμηχανίας που της έχει προκαλέσει η ακροδεξιά - υπερσυντηρητική στροφή της σε μια σειρά μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μέσα σε μια διαδικασία αναζωογόνησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, τα δύο κόμματα καλούνται να απολογηθούν για τη δράση πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών που διεκδικούν δικαστικά και χαριστικά, εθιμικώ δικαίω, τις περικοπές των αποδοχών τους που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 
Η είδηση του «Ελεύθερου Τύπου» ότι τελεσιδίκησαν στα δικαστήρια οι προσφυγές περίπου 100 βουλευτών έσκασε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό. Οι απαιτήσεις των πρώην βουλευτών δεν βασίζονται σε κάποιον νόμο, αλλά στη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, που ερμηνεύτηκε ως ισοδυναμία των τριών εξουσιών, και βάσει αυτής ζητούν εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των ανώτατων δικαστικών. Οι αξιώσεις φτάνουν μέχρι το 2008, διότι η τότε Βουλή ψήφισε των αποσύνδεση των αποδοχών με τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών.