27 Οκτ 2017

Μπλόκο της Εθνικής σε επενδυτικούς κολοσσούς!

Οι τριγμοί στη συμφωνία για την Ασφαλιστική και η αψυχολόγητη στάση της διοίκησης στην περίπτωση της «Πανγαία»
Πυκνώνουν οι σκιές και τα σύννεφα πάνω από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας,
καθώς μια σειρά αψυχολόγητων και δυσερμήνευτων «πρωτοβουλιών» επιτείνει την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του παλαιότερου εν λειτουργία πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.
Την ώρα που αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις γύρω από τη διάσωση του επικουρικού ταμείου της τράπεζας (με 20.000 δικαιούχους!), η διοίκηση Φραγκιαδάκη φαίνεται ότι δολιχοδρομεί και σε μεγάλες επενδύσεις που αφορούν υπερκερδοφόρες θυγατρικές της!
Η συμφωνία με τους Ελληνοαμερικανούς της EXIN για την Εθνική Ασφαλιστική υφίσταται τριγμούς που καθιστούν επιβεβλημένη την έλευση του επενδυτή Τζον Κάλαμος στην Αθήνα για παροχή… διευκρινίσεων, ενώ εμπλοκή υπάρχει και στην είσοδο τεράστιων ξένων funds στην ΑΕΕΑΠ «Πανγαία», όπου η Εθνική εξακολουθεί να διατηρεί το μάνατζμεντ και ποσοστό συμμετοχής 33%.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη δημιουργεί κατάπληξη στην αγορά και ερωτήματα σε κυβερνητικούς κύκλους, καθώς με ένα ιδιότυπο «βέτο» ο διοικητής της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης φέρεται ότι εμποδίζει την είσοδο με φρέσκα κεφάλαια ξένων επενδυτικών κολοσσών στο σχήμα Invel, που έχει εξαγοράσει το 66% των μετοχών της «Πανγαία».

Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο στον κόσμο βρετανικό equity fund, που δραστηριοποιείται στη δευτερογενή αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων Coller Capital, καθώς και για το αμερικανικό Castlelake, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 10 δισ.
Προσφορές
Tα δύο διεθνή funds, στα οποία συμμετέχουν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, εξέφρασαν την επιθυμία εισόδου στην ελληνική αγορά ακινήτων, υποβάλλοντας δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του μειοψηφικού μεριδίου της «Πανγαία», που ανήκει στον Ισραηλινό επενδυτή Μπένι Στάινμετζ.

Ολως παραδόξως, όμως, η συμμετοχή τους εμποδίζεται από την Εθνική Τράπεζα, που μπλοκάρει τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, αν και, σύμφωνα με την πεποίθηση σύσσωμης της αγοράς ακινήτων, θα «απογείωνε» τη δυναμική της εταιρίας και θα επέτρεπε την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων. Το ιδιότυπο αυτό… face control επιβάλλεται με την επίκληση νομότυπου δικαιώματος της Εθνικής, που προβλέπεται από την αρχική shareholders agreement με την Invel, αλλά βεβαίως δεν θεσπίστηκε για να εμποδίζει την είσοδο μεγάλων θεσμικών επενδυτών…

Η ανεξήγητη αυτή πρωτοβουλία της διοίκησης έχει φτάσει και στα αυτιά της κυβέρνησης, που προβληματίζεται, καθώς η Εθνική είναι η μοναδική συστημική τράπεζα η οποία σήμερα έχει ως μεγαλύτερο μέτοχο (μέσω του ΤΧΣ) το Ελληνικό Δημόσιο, όπερ σημαίνει ότι οι αποφάσεις της διοίκησης δεν μπορεί να είναι αυθαίρετες, αλλά έχουν σημείο αναφοράς τα συμφέροντα του Ελληνα φορολογουμένου! Προς το παρόν, επίσημη εξήγηση για την ανορθόδοξη αυτή απόφαση δεν υπάρχει και η διοίκηση τηρεί σιγήν ιχθύος, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία, η πώληση της οποίας επίσης φαίνεται ότι μετατίθεται, έπειτα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στη γειτονική χώρα…
δημοκρατια