5 Οκτ 2017

Ιαπωνία: Δημοσιογράφος πέθανε από υπερκόπωση...

Αποτέλεσμα εικόνας για Miwa Sado...μετά από 159 ώρες υπερωρία σε ένα μήνα!..
Αντιμέτωπη με την «εργασιακή της κουλτούρα» έρχεται για άλλη μια φορά η Ιαπωνία μετά τo...
πόρισμα των επιθεωρητών που έδειξε ότι ο θάνατος μιας 31χρονης υπαλλήλου του

δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της χώρας, NHK, προκλήθηκε από υπερβολικό φόρτο εργασίας.
Η Miwa Sado, η οποία εργαζόταν στο Τόκιο, δούλεψε 159(!) ώρες υπερωρία με μόλις δύο μέρες ρεπό τον Ιούλιο του 2013, προτού την προδώσει η καρδιά της. Τότε η Sado, που ήταν πολιτικός συντάκτης κάλυπτε τις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013 και πέθανε τρεις ημέρες μετά τις κάλπες.
Οι επιθεωρητές κατέληξαν ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από υπερκόπωση, αλλά η περίπτωσή της έγινε γνωστή μόλις την περασμένη εβδομάδα, από το κανάλι.
Ο θάνατος της Sado αναμένεται να εντείνει την πίεση στις Ιαπωνικές αρχές να αναθεωρήσουν την εργασιακή κουλτούρα στη χώρα, και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υψηλού αριθμού θανάτων που αποδίδονται στα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.
Η ανακοίνωση για τα αίτια του θανάτου της άτυχης γυναίκας έρχεται ένα χρόνο μετά το θάνατο μιας νεαρής υπαλλήλου της διαφημιστικής εταιρείας Dentsu, η οποία έβαλε τέλος στη ζωής της, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, από το άγχος που της προκαλούσε το εξαντλητικό ωράριο.
Τους μήνες μάλιστα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας, η ίδια κατέγραψε πάνω από 100 ώρες υπερωρίας, ενώ σε αναρτήσεις της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε συχνά-πυκνά: «Θέλω να πεθάνω» και «Είμαι διαλυμένη σωματικά και ψυχικά».
Ο θάνατός της προκάλεσε δημόσιο διάλογο για τις ώρες εργασίες, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Shinzō Abe να θέσει ένα όριο στις υπερωρίες.
Η κυβέρνηση πρότεινε να επιβληθεί ένα πλαφόν 100 ωρών στις μηνιαίες υπερωρίες- μέτρο που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τους εργαζομένους.