8 Νοε 2017

Νεκρός Βρετανός πρώην υπουργός που ενεπλάκη σε σκάνδαλο παρενόχλησης

Νεκρός εντοπίστηκε στο σπίτι του το μεσημέρι της Τρίτης ο Καρλ Σάρτζεντ, πρώην υπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης της Ουαλίας. Το όνομά του ενεπλάκη την περασμένη εβδομάδα σε σκάνδαλο παρενόχλησης.
Ο Σάρτζεντ απομακρύνθηκε από το πόστο του στις 3 Νοεμβρίου, ενώ αποπέμφθηκε και από το Εργατικό Κόμμα.
Το πρακτορείο Press Association έκανε λόγο για αυτοκτονία, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Το μόνο που έχουν δηλώσει οι Αρχές είναι πως ο θάνατός του δεν θεωρείται ύποπτος.
Ο 49χρονος Σάρτζεντ παραιτήθηκε από τη θέση του στις 3 Νοεμβρίου έπειτα από καταγγελίας εις βάρος του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Είχε απομακρυνθεί και από τους κόλπους του Εργατικού Κόμματος.
Αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σοκαρισμένος.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Press Association, η οικογένεια του Σάρτζεντ δήλωσε «συντετριμμένη» και μίλησε για «έναν σύζυγο, πατέρα και έναν πολύ αγαπημένο φίλο».
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία της Βόρειας Ουαλίας, μέλη της εκλήθησαν στις 11.30 το πρωί (τοπική ώρα) αφότου εντοπίστηκε μία σορός στο Κόνας Κουέι. Το πτώμα ταυτοποιήθηκε.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Καρλ Σάρτζεντ είχε δηλώσει σοκαρισμένος από τις καταγγελίες εις βάρος του προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε για αυτές από τον πρωθυπουργό της Ουαλίας, Κάργουιν Τζόουνς, χωρίς να μάθει ποτέ για το περιεχόμενό τους.
Επιπλέον, επισήμανε ότι είχε γράψει στον γενικό γραμματέα των Εργατικών της Ουαλίας «ώστε να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και επείγουσας έρευνας για τις κατηγορίες που του προσάπτουν προκειμένου να καθαρίσει» το όνομά του.
Στον απόηχο της υπόθεσης Χάρβεϊ Ουάινστιν, του παραγωγού του Χόλιγουντ που κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δεκάδες γυναίκες, ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας σείεται εδώ και ημέρες από τις κατηγορίες σε βάρος πολλών υψηλόβαθμων στελεχών, πολλοί εκ των οποίων της πρώτης γραμμής.


Για παράδειγμα ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, που κατηγορείται ότι έβαλε το χέρι του στο γόνατο μιας δημοσιογράφου το 2002 και ότι επιχείρησε να αγκαλιάσει μια άλλη το 2003, παραιτήθηκε την Τετάρτη, την ώρα που τέσσερις βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκονται στο στόχαστρο εσωτερικής έρευνας από το κόμμα τους.