17 Νοε 2017

«Ελευθερία επί πληρωμή» υπόσχεται το Ριάντ στους κροίσους

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διαπραγματεύονται διακανονισμούς με τους πρίγκιπες και τους επιχειρηματίες που κρατούνται ως ύποπτοι για διαφθορά, προσφέροντας στους κρατούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν για την ελευθερία τους,
ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση επιδιώκει να υφαρπάξει ακόμα και το 70% του πλούτου των υπόπτων, σημείωσαν δύο πηγές, σε μια προσπάθεια να κατευθύνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στα άδεια ταμεία του κράτους.
Οι διακανονισμοί, οι οποίοι έχουν οδηγήσει ήδη στην μεταφορά ορισμένων πόρων και στοιχείων ενεργητικού στο κράτος, δίνουν μια εικόνα της στρατηγικής πίσω από το εντυπωσιακή επιχείρηση εκκαθάρισης του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η επιχείρηση οδήγησε στην κράτηση εκατοντάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και ορισμένων εκ των πλουσιότερων παραγόντων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ, ο δισεκατομμυριούχος Ουαλίντ αλ Ιμπραίμ, ο ιδρυτής του Middle East Broadcasting Center, ο οποίος κατέχει τον τηλεοπτικό σταθμό, Al Arabiya, καθώς και ο Μπακρ μπιν Λάντεν, πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου Binladin.
Ορισμένοι από τους υπόπτους, πολλοί από τους οποίους κρατούνται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πρόθυμοι να κερδίσουν την απελευθέρωση τους προσφέροντας μετρητά ή εταιρικά στοιχεία ενεργητικού, αναφέρουν πρόσωπα που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.
«Κάνουν διακανονισμούς με τους περισσότερους από αυτούς στο Ritz» σημείωσε ένας σύμβουλος. «Φέρτε τα λεφτά και θα πάτε σπίτι», πρόσθεσε.
Οι διακανονισμοί έχουν σαν στόχο την ανάκτηση δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταχράστηκαν σε μια εποχή που η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ύφεση που πυροδοτήθηκε από τις παρατεταμένα χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 79 δισ. δολαρίων.
Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως ερευνά κατηγορίες για διαφθορά που ανέρχεται τουλάχιστον στα 100 δισ. δολάρια. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις λένε ότι η κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει τουλάχιστον το ποσό αυτό, αν και ο στόχος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τα 300 δισ. δολάρια.
Περισσότερες συλλήψεις είναι πιθανές, καθώς η κυβέρνηση διευρύνει την έρευνα, σημείωσε ένα από τα πρόσωπα.
Η επιχείρηση έχει κερδίσει την στήριξη πολλών πολιτών που για χρόνια είναι εξαγριωμένοι από την διεφθαρμένη συμπεριφορά μελών της τεράστιας βασιλικής οικογένειας και των πολιτικά δικτυωμένων επιχειρηματιών.
Αλλά οι ξένοι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από την έκταση της επιχείρησης και ανησυχούν πως πρόκειται για ένα επιλεκτικό «πογκρόμ».
Από ένα δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που κρατείται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton ζητήθηκε να παραδώσει το 70% του πλούτου στο κράτος ως τιμωρία για δεκαετίες εμπλοκής σε διεφθαρμένες επιχειρηματικές συναλλαγές. Ο ίδιος προτίθεται να πληρώσει, είπε ένας από τους συμβούλους του, αλλά οι λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς επιστροφής στοιχείων ενεργητικού και ρευστού δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Οι επιχειρηματίες που βρίσκονται υπό κράτηση έχουν λάβει προτάσεις να παραχωρήσουν περιουσιακά στοιχεία. Οι διακανονισμοί για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ενδέχεται να περιλαμβάνουν και όρκους πίστης στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, επισήμανε ο σύμβουλος.
Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ένας άλλος υπό κράτηση ύποπτος έχει πει στο προσωπικό ότι οι αρχές μπορεί να επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της επιχείρησης του.
Οι οικογένειες των υπόπτων έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν συμβούλους για να βοηθήσουν στις προσπάθειες απελευθέρωσης των συγγενών τους και της προστασίας των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. «Ψάχνουν για τρόπους να απομονώσουν τον στιγματισμένο μέτοχο και να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση» σημείωσε ο σύμβουλος. Οι συλλήψεις έπιασαν πολλούς υπόπτους εξαπίνης, λένε οι σύμβουλοι τους.
Ένας από τους κρατούμενους, για παράδειγμα, συναντήθηκε με εκπροσώπους του πρίγκιπα Μοχάμεντ μερικές εβδομάδες προτού τον προσαγάγουν στην Τζεντά. Τότε, θεώρησε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική, εκτιμώντας πως έλαβε σήμα να συνεχίσει τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ο πρίγκιπας Αλαουίντ, ο οποίος έχει ποσοστό στη Citigroup και στο Twitter και είναι ανιψιός του βασιλιά Σαλμάν, είχε στηρίξει δημοσίως τις προσπάθειες του πρίγκιπα Μοχάμεντ να μεταρρυθμίσει το βασίλειο πριν την σύλληψη του για δωροδοκία και εκβίαση.
Πολλοί Σαουδάραβες λένε ότι η κίνηση είναι ένα θετικό βήμα, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι βιώνουν τις δυσκολίες της οικονομικής κάμψης. «Γιατί πρέπει όλοι οι φτωχοί να κουβαλούν όλο το βάρος της λιτότητας» υποστηρίζει ένας Σαουδάραβας ακαδημαϊκός. «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι».
http://www.euro2day.gr/