10 Νοε 2017

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;



Με μια κυνική αποκάλυψη αποχαιρετά τον θώκο του προέδρου του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών ζητημάτων του
Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ελλάδα, παραδέχτηκε ότι τα «χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών» κάτι με το οποίο διαφωνεί και «δεν πρέπει να επαναληφθεί» όπως είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών της επιτροπής ο απερχόμενος πρόεδρος επεσήμανε πως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί προτεραιότητα που αναμένεται να συμβεί στον επόμενο χρόνο. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ελληνική οικονομία, πιο «ευέλικτη» η αγορά εργασίας και να διορθωθούν οι «ανισορροπίες».
«Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς. Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Παράλληλα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα υπέρ της τόνωσης της απασχόλησης στο πλαίσιο του προγράμματος και σημείωσε ότι παρ’ όλο που η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, υπάρχει σαφής βελτίωση, παραπέμποντας στα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία, στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και σε πολιτικές για την απασχολησιμότητα των νέων.
Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι σε συνέχεια όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων το Eurogroup έλαβε την απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγορές, αποφασίζοντας την ελάφρυνση του χρέους.