Η απίστευτη νομική ελαφρότητα που χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του «διατακτικού» επί του βουλεύματος που εκδόθηκε για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο θα απασχολήσει σίγουρα τα αμφιθέατρα των νομικών σχολών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εν τάχει και πριν υπεισέλθει κάποιος στις λεπτομέρειες, το «διατακτικό» αυτό αποκαλύπτει τα εξής:
Α) Την ενδελεχή προσπάθεια (μεθόδευση) να εκπέσει η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης σε μία «απλή» σύσταση συμμορίας και έτσι από βαρύ κακούργημα να υποβιβαστεί η κατηγορία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε πλημμέλημα.
Η απίστευτη νομική ελαφρότητα που χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του «διατακτικού» επί του βουλεύματος που εκδόθηκε για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο θα απασχολήσει σίγουρα τα αμφιθέατρα των νομικών σχολώνΒ) Τη μη επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μόνον στον Βαγγέλη Μαρινάκη από το σύνολο των κατηγορουμένων για κακούργημα ως προς την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου. Πώς είναι δυνατόν να απαλλάσσεται της υποχρέωσης απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο αρχηγός της συμμορίας (Μαρινάκης) και να επιβάλλεται η απαγόρευση σε όλους τους υπολοίπους συγκατηγορουμένους του για το ίδιο ακριβώς κακούργημα;
Γ) Τη συνειδητή διαστρέβλωση του περιεχομένου του κατηγορητηρίου από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, ο οποίος μόνος αυτός εκ των τριών δικαστών δεν βρήκε ένοχο κανέναν εκ των κατηγορουμένων και για κανένα αδίκημα.
Δ) Πως οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος κατά Μαρινάκη για τους στημένους αγώνες αφορούν σε τέσσερις κακουργηματικές πράξεις ανά ζεύγη αγώνων. Τουτέστιν καταδεικνύεται η επαναληπτικότητα της κακουργηματικής πράξης και άρα στοιχειοθετείται ο κατ' εξακολούθηση χαρακτήρας των ενεργειών αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την επιβάρυνση της όποιας ποινής τού επιβληθεί.
5) Από το περιεχόμενο του «διατακτικού» καταδεικνύεται η σαφής μεθόδευση του συνόλου της υπόθεσης ώστε να «λειανθούν» όλες οι γωνίες του κατηγορητηρίου. Μόνον αυτοί οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί «αντελήφθησαν» την ουσία του κατηγορητηρίου και όχι όσοι ασχολήθηκαν επίμονα με το ανακριτικό υλικό, όπως ο κ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος ευθέως και χωρίς περιττούς νομικούς ελιγμούς είχε προτείνει ως αρμόδιος ακόμη και την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.
Από το δικαστικό ρεπορτάζ προκύπτει επίσης:
Α) Πως ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα κατά των τριών εφετών για την πρωτοφανή καθυστέρηση (14 μήνες) για την έκδοση του βουλεύματος. Η καθυστέρηση αυτή, κατά παράβαση του σχετικού νόμου, εκθέτει το σύνολο της Δικαιοσύνης.
Β) Αναμένεται η άσκηση αναίρεσης επί του βουλεύματος από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλες τις απαλλακτικές αποφάσεις που έλαβαν οι τρεις εφέτες για τους κατηγορουμένους.
Γ) Θα ασκηθεί αναίρεση και για το μείζον, που είναι η έκπτωση του κατηγορητηρίου από διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας.
Κατόπιν όλων τούτων προκύπτει και μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού καταδεικνύεται η λειτουργία και μάλιστα σε βαθμό ανήκουστης θρασύτητας παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο δρα ανεμπόδιστο σε όλες τις βαθμίδες.
Η αξονική τομογραφία του βουλεύματος
«Μνημείο» νομικών ακροβατισμών χαρακτηρίζουν δικαστικοί κύκλοι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Με έντονη την οσμή της συγκάλυψης, το δικαστικό συμβούλιο χρησιμοποιώντας τεχνικές… Χάρι Πότερ εξαφάνισε διά μαγείας τα κακουργήματα που βάρυναν τον Βαγγέλη Μαρινάκη, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που υπήρχαν σε βάρος του από το εισαγγελικό πόρισμα και το πλούσιο υλικό της έρευνας.
Κυρίως όμως, πέτυχε το ακατόρθωτο, να μετατρέψει τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης -η οποία τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, επισύροντας κάθειρξη έως και 20 χρόνια- σε ένα πλημμέλημα, αυτό της συμμορίας, που παρά την ηθική απαξία του καταφέρνει να σώσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη από τα χειρότερα….
Αν και για την κοινή γνώμη λίγη διαφορά έχει η συμμορία από την εγκληματική οργάνωση, καθώς είναι συνήθως ίδιες οι εγκληματικές μέθοδοι που μετέρχονται, για την ποινική αντιμετώπιση όμως των εμπλεκομένων η απόσταση που τις χωρίζει είναι σημαντικά μεγάλη, ικανή να στείλει επιτέλους στη φυλακή όσους κινούν τα νήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσφέροντας κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό.
Η απάλειψη της εγκληματικής οργάνωσης δίνει την ευκαιρία στους κατηγορουμένους να παίξουν στις … καθυστερήσεις και να ασκήσουν οι ίδιοι αίτηση αναίρεσης, κερδίζοντας χρόνο αλλά και ευελπιστώντας ότι θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, εάν η υπόθεσή τους κριθεί εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο.
Αντίθετα, η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε αρχικά καταλογιστεί στο κύκλωμα του ποδοσφαίρου, δεν θα άφηνε κανένα απολύτως περιθώριο στους μεγαλόσχημους πρωταγωνιστές. Το παραπεμπτικό βούλευμα θα ήταν αμετάκλητο και άμεσα θα έπρεπε να είχε προσδιοριστεί η δίκη.
Το μοναδικό κακούργημα για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τους υπόλοιπους 27 συγκατηγορουμένους του είναι αυτό της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων, το οποίο επισύρει κάθειρξη μέχρι και 10 χρόνια. Ακόμη όμως και αυτό το κακούργημα είναι δυνατόν να υποστεί «μαγείρεμα» κατά την ακροαματική διαδικασία, όπως σημειώνουν έμπειροι στα ζητήματα αυτά νομικοί κύκλοι.
Η μεγάλη δικηγορική ομάδα που έχει στο πλευρό του ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι σίγουρο ότι θα επιδοθεί από δω και στο εξής στη γνωστή και δοκιμασμένη από το παρελθόν επιχείρηση να ροκανίσει τον χρόνο, προκειμένου να εκπέσουν στην παραγραφή τα αδικήματα, χωρίς ουδέποτε να κριθεί για αυτά ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού.
Πολύτιμα εξάλλου για τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι τα τρία μεγάλα δώρα που του προσέφερε το δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσοντάς τον από την ηθική αυτουργία στην έκρηξη που σημειώθηκε στον φούρνο του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντινέα, αλλά και από τα αδικήματα της απάτης και της εκβίασης (τετελεσμένης και σε απόπειρα).
Παρά την εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η οποία ήταν καταπέλτης για την εγκληματική δράση της κατά το βούλευμα συμμορίας που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο, ζητώντας όχι μόνο την παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη για τέσσερα κακουργήματα αλλά και την προφυλάκισή του για τη «σαφή περιφρόνησή του στην έννομη τάξη», το δικαστικό συμβούλιο δεν την έλαβε καν υπ' όψιν του. Προκλητικά αγνοήθηκε η κρίση του εισαγγελέα, ο οποίος, αν και έγινε στόχος απανωτών αιτήσεων εξαίρεσης, δεν δίστασε να αποτυπώσει λεπτομερώς στις 400 σελίδες της πρότασής του τον ηγετικό ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συνένωσε γύρω από αυτόν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης», ελέγχοντας τη διαιτησία αλλά και καθορίζοντας τα αποτελέσματα των αγώνων προκειμένου να βγουν ωφελημένες πρωτίστως η ομάδα του Ολυμπιακού και ακολούθως οι ομάδες-δορυφόροι της, οι διοικήσεις των οποίων ήταν απολύτως εναρμονισμένες με τις επιθυμίες της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.
Όλως... περιέργως ωστόσο κανένα από τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών δεν υιοθέτησε τον πυρήνα της εισαγγελικής πρότασης που έδειχνε το εδώλιο στον Βαγγέλη Μαρινάκη μόνο για κακουργήματα. Με ένα βούλευμα που μοιάζει περισσότερο ως προϊόν νομικής… αλχημείας, παραγνωρίστηκαν όλα τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία που προέρχονταν από το πλούσιο υλικό των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων για να πέσει στα μαλακά ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Με σύμμαχο τον πρόεδρο του δικαστικού συμβουλίου Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, ο οποίος δεν βρήκε ούτε καν ένδειξη εμπλοκής στο βρόμικο στήσιμο των ποδοσφαιρικών αγώνων, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέτυχε να ξεφύγει από τη μέγγενη της Δικαιοσύνης με τον ευνοϊκότερο για αυτόν τρόπο.
Μάταια, οι πολίτες περίμεναν επί 14 μήνες να μάθουν την αλήθεια για τα κακώς κείμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το Συμβούλιο Εφετών με το βούλευμά του προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια όλου αυτού του κόσμου, με παραπομπές «χάδι», επαναφέροντας στην επιφάνεια τις υποψίες πως ουδέποτε έπαψε να υπάρχει το παραδικαστικό. Μόνο όψη μπορεί να άλλαξε…
ζουγκλα