25 Νοε 2017

Τελεσίγραφο Τουσκ σε Μέι για Brexit: Σε 10 ημέρες πρέπει να καταγραφεί πρόοδος

H Τερέζα Μέι εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τεράστια πρόκληση» να πείσει την ΕΕ να επιταχύνει τις συνομιλίες που αφορούν το εμπόριο και τη μεταβατική περίοδο κατά τις διαβουλεύσεις του Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ....



Μετά από μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τη Βρετανή πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ψαλίδισε» τις προσδοκίες της Μέι σχετικά με την ομαλή μετάβαση σε ευρύτερες συνομιλίες.

Ο ίδιος, τόνισε το πρόβλημα της αποφυγής «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων, κάτι που το Δουβλίνο πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Η Βρετανία απέρριψε τη λύση αυτή ως προσβολή του συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι τη συνάντηση μεταξύ της Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου, ο Τουσκ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει διορία 10 ημερών για να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την μελλοντική πορεία της Μεγάλης Βρετανίας.

«Είναι πιθανή μια επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες του Brexit τον Δεκέμβριο [στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου],» είπε ο Τουσκ. «Αλλά εξακολουθεί να είναι μια τεράστια πρόκληση. Πρέπει να δούμε πρόοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός 10 ημερών για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι ο ίδιος φοβάται ότι οι συνομιλίες κατευθύνονταιπρος κατάρρευση.

Οι Ευρωπαίοι απαιτούν εδώ και εβδομάδες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας να ανοίξει τα χαρτιά της, αν θέλει, στην επόμενη σύνοδο κορυφής (14-15 Δεκεμβρίου) να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της χώρας της με την ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουσκ νωρίτερα, η ίδια η Μέι χαρακτήρισε το κλίμα «πολύ θετικό».

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα διάφορα θέματα που διαπραγματευόμαστε και πρέπει να ρυθμίσουμε, αλλά υπήρχε πολύ θετική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και η ειλικρινής αίσθηση ότι θέλουμε να κάνουμε πρόοδο από κοινού», σχολίασε κατά την αναχώρησή της από τις Βρυξέλλες.

Το Brexit μπορεί τελικά να μην συμβεί, λέει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Νωρίτερα σήμερα, η Μέι κατέστησε σαφές ότι ήταν πρόθυμη να καταβάλει επιπλέον χρήματα για να καλύψει τις απαιτήσεις της ΕΕ για διαζύγιο 60 δισ. ευρώ μόνο εάν οι ηγέτες του μπλοκ μπορούσαν να εγγυηθούν τη διεύρυνση των συνομιλιών στο εμπόριο και τους όρους μιας μεταβατικής περιόδου στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι για να ανοίξει η δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης για την μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει προηγουμένως να έχουν διευθετηθεί τα θέματα του «λογαριασμού» που πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο για την έξοδό του από την ΕΕ, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.




cnn