15 Δεκ 2017

Ειδοποίηση κατάσχεσης πρώτης κατοικίας...

για χρέος 1.319 (!) ευρώ...

Το μαχαίρι στον λαιμό ενός ανέργου για χρέος 1.319 ευρώ και 10 λεπτά έβαλε η Εφορία στο Αγρίνιο, προχωρώντας στην αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου του, το...


οποίο αποτελεί την πρώτη κατοικία του. Το περιστατικό έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα του Αγρινίου agriniopress.gr και σύντομα η είδηση «πλημμύρισε» το διαδίκτυο, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και με τους πλειστηριασμούς να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας επιδόθηκε στον άνδρα από δικαστική επιμελήτρια και με αυτήν του γνωστοποιούσε ουσιαστικά πως το κράτος δέσμευε το σπίτι του. Ο ίδιος κατέφυγε σε γνωστό δικηγόρο του Αγρινίου προκειμένου να βρει μια λύση, δικηγόρο με τον οποίο ήρθαμε χθες το απόγευμα σε επικοινωνία και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.

«Οντως ήρθε αυτό το κατασχετήριο που αφορά την πρώτη κατοικία του ανθρώπου, τον οποίο τυχαίνει να γνωρίζω. Είναι όντως άνεργος, οικογενειάρχης και χωρίς κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο», μας λέει.

Τον ρωτάμε πώς μπορεί αυτός ο άνθρωπος να σώσει το σπίτι του και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται.

«Αν πάει να πληρώσει το ποσό που χρωστάει μαζί με τις προσαυξήσεις, τότε το θέμα θα λήξει. Από την εμπειρία μου ξέρω ότι το Δημόσιο αργεί πολύ να εκπλειστηριάσει ακίνητα για χρέη προς την Εφορία. Δεν έχει βγει δηλαδή η ημερομηνία κάποιου πλειστηριασμού. Ουσιαστικά το σπίτι δεσμεύτηκε προς χάριν του Δημοσίου», μας λέει.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της κατάσχεσης, «τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των 30.000 ευρώ, που δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν χιλιάδες τέτοια κατασχετήρια, κύριος στόχος των οποίων είναι να εκφοβίσουν όσους χρωστάνε στην Εφορία ώστε να πάνε να πληρώσουν ή να μπουν σε κάποια ρύθμιση.

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από μήνες (4472/2017, άρθρο 78), προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι τις αντικειμενικές αξίες, αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς, κάτι το οποίο έγινε και στην περίπτωση του Αγρινίου.

Το άρθρο αυτό, σε συνδυασμό με ακόμη δύο ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ, άφησε ουσιαστικά απροστάτευτη την πρώτη κατοικία...


efsyn.gr