11 Δεκ 2017

«Πυκνώνει» το μυστήριο με την Εθνική Ασφαλιστική!

Στην περίεργη… παρέα προστέθηκε κι άλλος ομογενής με κεφάλαια Βενεζουέλας! Εργα και ημέρες του Ελληνοαμερικανού Κάλαμος
Πυκνώνει το μυστήριο με την…
επένδυση-μαμούθ 718.000.000 ευρώ για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, κινδυνεύοντας να αφήσει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία προτίμησε να δώσει την υπερκερδοφόρο θυγατρική της σε ένα επιεικώς… ανορθόδοξο επιχειρηματικό σχήμα, πετώντας έξω από την κούρσα της διεκδίκησης τον κινεζικό κολοσσό Fosun.
Oι Ελληνοαμερικανοί «επενδυτές», με επικεφαλής τον γνωστό Τζον Κάλαμος, έρχονται και φεύγουν από την Αθήνα χωρίς να «κλειδώνουν» την τελική συμφωνία, ενώ επιχειρούν να προσθέσουν εναγωνίως και νέους «παίκτες» στην… παρέα, προφανώς για να μειώσουν το κόστος της προσωπικής τους συμμετοχής. Σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί θεσμικά το επενδυτικό γκρουπ της Exin, κλήθηκε να συμμετάσχει με το «συμβολικό» ποσό των 40.000.000 ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). H κίνηση αυτή αποσκοπεί ουσιαστικά στο να διευκολύνει την έγκριση της εξαγοράς από εποπτικούς μηχανισμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, που διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις υπό τον φόβο ότι το ετερόκλητο επενδυτικό σχήμα δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ολοκλήρωση της συναλλαγής!
Η EBRD έχει αποφύγει προς το παρόν να δώσει την τελική συγκατάθεση, αλλά αίφνης ανακοινώθηκε η προσθήκη στο επενδυτικό σχήμα ενός μυστηριώδους ομογενούς εκ Βενεζουέλας, ο οποίος αγοράζει μανιωδώς ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Μύκονο, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πρόθεση για την επιχειρηματική αξιοποίησή τους. Πρόκειται για έναν χαμηλών τόνων πολυεκατομμυριούχο, τον Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων εμφανίστηκε ως «λευκός ιππότης» για τη διάσωση του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στην Κηφισιά, αλλά από το 2015, όταν το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού από την Alpha Bank, ψάχνει να βρει σε ποια εξειδικευμένη εταιρία θα αναθέσει τη λειτουργία του!

Η ξαφνική συμμετοχή του κ. Δουζόγλου στην Exin, και μάλιστα με ποσό 200.000.000 (!), δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τον ίδιο, αλλά ήδη «διαφημίζεται» από τον εμπνευστή του εγχειρήματος, τον δαιμόνιο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κάλαμος και το πρωτοπαλίκαρό του, τον πρώην πυγμάχο και νυν μάνατζερ Τζον Κουδούνη. Ομως η προέλευση των κεφαλαίων του νέου επενδυτή (Βενεζουέλα) έχει ήδη προκαλέσει νευρική κρίση στην εδώ αμερικανική πρεσβεία, που μέχρι πρόσφατα στήριζε ανεπιφύλακτα την επένδυση και ξιφουλκούσε υπέρ της φερεγγυότητας των επενδυτών…

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, από τότε που άρχισε η κρίση, ο Τζον Κάλαμος ηγείται διάφορων ομάδων Ελληνοαμερικανών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα ή διοργανώνουν εκδηλώσεις στις ΗΠΑ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων. Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει, εκτός από τα εκατέρωθεν βραβεία και τις δεξιώσεις! Γι' αυτό αρκετοί εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν πως ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Calamos Investments προτίθεται να αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας. Το σχήμα της Calamos με τη νεοσύστατη ολλανδική Exin Partners, το Exin Group, είναι επισήμως εδώ και μήνες ο όμιλος που κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά και επικράτησε στον διαγωνισμό, χωρίς η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής να ολοκληρώνεται!
Φήμες
Τις τελευταίες μέρες ακούγεται πως είναι «θέμα ημερών». Τα ίδια ακούγονται, βέβαια, κάθε μήνα από τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω μεγάλων φωτογραφιών του Τζον Κάλαμος και του σημερινού επικεφαλής της Calamos Investment Τζον Κουδούνη, χωρίς η συμφωνία να κλείνει! Η μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται πως οφείλεται και στην «πόρτα» που έφαγαν οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές από την Τράπεζα της Ελλάδος όταν εμφανίστηκαν με ένα δαιδαλώδες σχήμα εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και με φάκελο που είχε πολλά κενά. Λέγεται πως η διοίκηση της ΤτΕ τούς υποχρέωσε να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική κατευθείαν η Exin Financial Services Holding. Εκτός από την προχειρότητα με την οποία εμφανίστηκε το σχήμα Calamos - Exin, ακούγονται διάφορα σενάρια για την πολύμηνη καθυστέρηση.

Για παράδειγμα, ακούγεται πως δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρηματοδότηση, καθώς τα 718.000.000 ευρώ δεν είναι και λίγα. Εν τω μεταξύ στην Εθνική Τράπεζα βιάζονται, καθώς θέλουν να εγγράψουν στα βιβλία τους τα έσοδα από την πώληση μέσα στις επόμενες εβδομάδες εν όψει των ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας (stress tests) που έρχονται για τις ελληνικές τράπεζες.
Το ενδιαφέρον στα λόγια και οι προτροπές στους άλλους για να επενδύσουν
Το όνομα του Τζον Κάλαμος έχει ακουστεί άλλες δυο φορές ως σίγουρου διεκδικητή ελληνικών επιχειρήσεων χωρίς να γίνει τίποτα. Κατά σύμπτωση, ήταν και στις δύο περιπτώσεις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας: Και όταν άρχισε η διαδικασία πώλησης της NBGI Private Equity και αργότερα όταν προχώρησε η πώληση της Εθνικής Asset Management. Επειτα επιδίωξε να δραστηριοποιηθεί στην τραπεζική αγορά εξαγοράζοντας την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος που ανήκε στο συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, η οποία είχε καταρρεύσει.

Στο μεσοδιάστημα είχε δηλώσει πως ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα χωρίς ποτέ να υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε σπεύσει, πάντως, να τον βραβεύσει «για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας». Η βράβευση είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013 στο New York Yacht Club από τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ Χρ. Παναγόπουλο.
Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2012, ο κ. Κάλαμος ήταν στην επιχειρηματική αποστολή που είχε συνοδεύσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εκδήλωσης της οργάνωσης Hellenic Initiative, και είχε συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τότε μιλούσε με θερμά λόγια για την κυβέρνηση Σαμαρά και προέτρεπε (τους άλλους, γιατί ο ίδιος δεν επένδυσε!) να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.
Τους τελευταίους μήνες λέει τα ίδια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και επαναλαμβάνει πως «τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα».
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πήγε στο Σικάγο όπου είναι η έδρα των επιχειρήσεων του Τζον Κάλαμος. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Ελληνικό Μουσείο Σικάγου στην αμερικανική πόλη, πρόεδρος του οποίου είναι ο Τζον Κάλαμος και γενική διευθύντρια η κόρη του Λόρα, η οποία προτίμησε να μην ανακατευτεί στις οικογενειακές μπίζνες.

Ο 77χρονος επιχειρηματίας προτίμησε να κάνει δεξί χέρι τον ομογενή από το Σικάγο Τζον Κουδούνη, στον οποίο «φορτώνουν» αρκετοί τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο κ. Κουδούνης, με πολυετή θητεία στον τομέα των επενδύσεων (ABN Amro, Mizuho Securities USA), ανέλαβε το 2016 τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Calamos Investments. Φαίνεται πως η μεγάλη πείρα στα χρηματοοικονομικά δεν βοήθησε στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου φακέλου για την Εθνική Ασφαλιστική, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ανησυχητικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο Τζον Κάλαμος, παιδί ενός παπουτσή που μετανάστευσε το 1915 από την Αρκαδία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν μιλάει ελληνικά, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, έχει μεγάλη επιρροή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ και κυριαρχεί στο Σικάγο. Ιδρυσε την εταιρία του το 1977 και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 20 δισ. δολαρίων.
www.dimokratianews.gr