24 Δεκ 2017

Σκάει η βόμβα της Novartis με «θύμα» και πρώην υπουργό

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαφθοράς αμέσως μετά τις γιορτές. Τι «ανακάλυψε» στις ΗΠΑ η εισαγγελέας Διαφθοράς
Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη 
Νέες βόμβες πρόκειται να σκάσουν στο
μέτωπο της διαφθοράς μετά τις γιορτές! Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί είναι εντυπωσιακά.
Προκύπτουν, μάλιστα, σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή τουλάχιστον ενός, μέχρι στιγμής, πρώην υπουργού στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πριν από μερικούς μήνες και, όπως φαίνεται, πρόκειται να απασχολήσει πάλι λίαν συντόμως την επικαιρότητα.

Πριν από περίπου έναν μήνα κλιμάκιο εισαγγελέων, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, είχε μεταβεί και στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει ανταλλαγή στοιχείων για την υπόθεση, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.
Η εκτεταμένη έρευνα, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όσο και σε ποινικό επίπεδο, κατόπιν καταγγελιών για παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού, προκειμένου να έχει δεσπόζουσα θέση στη διεθνή αγορά.

Το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου αφορά, σύμφωνα με τις αρχικές καταγγελίες, τουλάχιστον 50 Ελληνες αξιωματούχους και 4.500 γιατρούς που εμπλέκονται σε μίζες, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων της εταιρίας.

Ορισμένοι, μάλιστα, συγκρίνουν το σκάνδαλο αυτό με της Siemens προκειμένου να περιγράψουν τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει. Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «θέμα που ξεπερνά κατά κόρον σκάνδαλα τα οποία απασχόλησαν την επικαιρότητα τα προηγούμενα χρόνια, όπως ήταν της Siemens».

Το σίγουρο είναι ότι η έρευνα, που φθάνει έως το 2014, απλώνεται χρονικά σε βάθος δεκαετίας και καλύπτει τις περιόδους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., καθώς οι δύο Ελληνες, πρώην στελέχη του ελληνικού τμήματος της εταιρίας, που αποτελούν τους μάρτυρες «κλειδιά», φέρεται ότι έδωσαν σημαντικά στοιχεία κυρίως για την περίοδο 2006 και μετά.

Γι' αυτό και εκτός από το υπουργείο Υγείας, οι προβολείς έχουν στραφεί και προς το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, έως το 2011, η αρμοδιότητα για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Δίχως να είναι ακόμη γνωστό σε ποιον βαθμό η έρευνα έχει εντοπίσει σαφείς ευθύνες και άλλων πολιτικών προσώπων, η εμπλοκή τουλάχιστον ενός πρώην υπουργού αναμένεται να δώσει αυτόματα νέα διάσταση και στη μάχη της σκανδαλολογίας, η οποία διεξάγεται με αυξομειούμενη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Θεωρείται, μάλιστα, πολύ πιθανό να σημειωθούν εξελίξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεδομένου ότι, εφόσον η εισαγγελική έρευνα «σκοντάψει» σε πρώην υπουργό, ο σχετικός φάκελος πρέπει, κατά τη νομοθεσία, να διαβιβαστεί πάραυτα στη Βουλή, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Αλλωστε, συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί την περασμένη άνοιξη για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, χωρίς να έχει ανοίξει μέχρι τώρα το «κεφάλαιο Novartis», καθώς προηγήθηκαν οι περιπτώσεις του «Ερρίκος Ντυνάν» και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βεβαίως, τα αδικήματα για την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, έχουν παραγραφεί, με εξαίρεση όμως τις περιπτώσεις που έχουν σχέση με ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και μίζες.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το νέο έτος τα θέματα διαφάνειας
Ούτως ή άλλως, πάντως, τα θέματα της διαφθοράς θα αποτελέσουν από πολιτικής πλευράς ένα από τα βασικά πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και κατά τη νέα χρονιά. Ηδη, καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει η αναγκαία «προθέρμανση», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πινγκ πονγκ με διάφορες περιπτώσεις, του παρόντος και του παρελθόντος, από τις δύο πτέρυγες. Η Ν.Δ., από την πλευρά της, επιχειρεί να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής κυβέρνησης εντάσσοντας στη στρατηγική της υποθέσεις που θεωρεί σκανδαλώδεις και ζητώντας κατά περίπτωση τις παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντεπιτίθεται απλώς, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και διέξοδο από την πίεση που δέχεται λόγω της συνεχιζόμενης εφαρμογής των οικονομικών μέτρων, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας. Η ένταση που σημειώνεται, μάλιστα, αυτές τις ημέρες σχετικά με τους πλειστηριασμούς επιβεβαιώνει ότι το κοινωνικό μέτωπο παραμένει οξύ και η ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει την κυρίαρχη ατζέντα διαρκώς μεγαλώνει. Ετσι, οι υποθέσεις σκανδάλων από τις περιόδους που κυβέρνησαν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου το πιο ισχυρό όπλο με το οποίο θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια παλινόρθωσης του παλαιού πολιτικού συστήματος, όπως αποκαλείται, κατά την πορεία προς τις επόμενες εκλογές.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν, μάλιστα, ότι, αν -ταυτόχρονα με το αφήγημα περί εξόδου από την κρίση και τις παροχές- καταφέρουν να μεταφέρουν το επίκεντρο της αντιπαράθεσης από την οικονομία στα θέματα διαφθοράς και διακυβέρνησης καθώς και στη σύγκριση παλαιού και νέου, πολώνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική ατμόσφαιρα, θα αυξηθεί κι άλλο η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανακοπεί, αν δεν περιοριστεί κιόλας, το προβάδισμα της Ν.Δ. και κατά συνέπεια θα κλείσει περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων.
dimokratianews.gr