22 Ιαν 2018

ΑΝΑΛΥΣΗ: Είναι το Αφριν μια «παγίδα» για την Τουρκία;

Η Τουρκία «οδηγείται σε παγίδα» στο Άφριν, υποστηρίζει ο Öztürk Yılmaz σε άρθρο της Ezgi Karataş στον ιστότοπο ahvalnews. Σύμφωνα με τον Γιλμάς, βουλευτή της αντιπολίτευσης ...
και πρώην Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Μοσούλη, οι κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν την στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή η επιχείρηση μπορεί να φέρει την Άγκυρα «σε επικίνδυνη θέση» προειδοποιεί.
Γράφει ο Αλέξανδρος Θεολόγου
«Το ΡΚΚ παρασύρει την Τουρκία σε μια παγίδα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις με την Ρωσία στο Άφριν και με τις ΗΠΑ ανατολικά του Ευφράτη» λέει χαρακτηριστικά. Κατά τον πρώην διπλωμάτη, η προσφυγή της Τουρκίας στην στρατιωτική δράση εδράζεται σε πολιτικά κίνητρα καθώς το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χρησιμοποιεί την κατάσταση «για να παίξει το εθνικιστικό της χαρτί» στο εσωτερικό.
Όπως επισημαίνει, «η σημασία της εθνικιστικής βάσης των ψηφοφόρων του ΑΚΡ φάνηκε στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019».
Αυτό εξηγεί γιατί το ΑΚΡ επέλεξε σκληρή στάση στο Άφριν όταν επί χρόνια απέφευγε την αντιπαράθεση καθώς οι Κούρδοι επέκτειναν τον έλεγχό τους σε περιοχές όμορες των τουρκικών συνόρων, από το βόρειο Ιράκ ως τα δυτικά της Συρίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ