Επίσημη ανακοίνωση του ναυαγίου με την Exin
Από τους πανηγυρισμούς για το υψηλό τίμημα, στο ναυάγιο. Από τον ενθουσιασμό για την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία,
στον βαθύ προβληματισμό για το φιάσκο. Ο λόγος για την πολυδιαφημισμένη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο σχήμα Exin/Calamos, που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί από πολλές πλευρές για τη βιωσιμότητα του σχήματος.
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες και τυπικά τη διάλυση της συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin, καθώς παρήλθε η καταληκτική ημερομηνία για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Από τις 29 Ιουνίου, όταν γνωστοποιήθηκε η πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ» στην ΕΧΙΝ Financial Services Holdings B.V., το επενδυτικό σχήμα δεν κατάφερε να φανεί συνεπές στις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Το γεγονός ότι σε διάστημα εννέα μηνών οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το πόσο των 718.000.000 ευρώ, που πρόσφεραν στην Εθνική για να υποσκελίσουν την πρόταση της κινεζικής Fosun, αναδεικνύει τα προβλήματα που υπήρχαν εξαρχής στη... βιωσιμότητα του σχήματος. Οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί για τη συνοχή του επιβεβαιώθηκαν, αφού η συμμαχία των προσώπων διαλύθηκε μετά την αγωγή που κατέθεσε πριν από λίγο καιρό το fund Calamos κατά της Exin και του βασικού μετόχου της Ματ Φέρφιλντ. Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης ζήτησαν την άμεση αποπληρωμή ποσού άνω των 41.000.000 δολαρίων, σε αρχικό κεφάλαιο, συν τόκους, εξέλιξη που φούντωσε τις αμφιβολίες για το αν είχαν διασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Exin δεν κατάφερε να βρει άλλους επενδυτές για να ενταχθούν στη βασική ομάδα χρηματοδοτών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υποβολή πλήρους φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πλήρης φάκελος δεν κατατέθηκε ποτέ και η πολυθρύλητη πώληση κατέληξε σε φιάσκο, με τους εργαζομένους της εταιρίας να ζητούν από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να αναλάβει τις ευθύνες.
Ερωτήματα τίθενται και για τις Morgan Stanley και Goldman Sachs, που ήταν σύμβουλοι πώλησης και είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψήφιων εταιριών. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, με πιθανότερο σενάριο να απευθυνθεί εκ νέου στην κινεζική Fosun...