8 Μαρ 2018

«Η μεσαία τάξη διεκδικεί το δικαίωμα στην ευημερία, κι αναζητεί αυθεντική εκπροσώπηση

Η επιτυχημένη εκδήλωση του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος στην Πάτρα τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι στη βάση της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτική συζήτηση επί των πραγματικών προβλημάτων της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας έδειξαν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις και τις προτάσεις μας, καθώς τόσο οι εισηγήσεις των ομιλητών, όσο και ο διάλογος που ακολούθησε έδειξε πόσο μεγάλη απήχηση έχουν στη βάση της κοινωνίας οι θέσεις που προτείνει το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. Στην κεντρική του εισήγηση, ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος Αθανάσιος Σκορδάς, που συμπεριέλαβε και ζητήματα της επικαιρότητας, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση, που κάνει εξαιρετικά πιθανή, ίσως αναπόφευκτη, τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Η ιστορία δείχνει ότι όποτε η Τουρκία βρίσκεται σε εσωτερική αστάθεια, ή εκτιμά ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται σε αδύναμη θέση, επιδιώκει μια θερμή αντιπαράθεση, προκειμένου να προωθήσει τις παράλογες αξιώσεις της... 
Γενικότερα, η εποχή μας απαιτεί να ξαναφτιάξουμε μια Πατρίδα η οποία να εμπνέει τους πολίτες της να την υπερασπιστούν. 
Όχι να έχουμε μια Πατρίδα που βλέπει τους νέους της να φεύγουν, την ώρα που ψευδεπίγραφες διαιρέσεις κι ανεδαφικές πολιτικές συγκρούσεις γκρεμίζουν την εθνική λαϊκή ενότητα, που είναι απαραίτητη σε κάθε κρίσιμη εθνικά στιγμή. <>Πώς, όμως, να σφυρηλατηθεί η ενότητα του Έθνους και του Λαού, όταν το πολιτικό προσωπικό αταρρακώνει τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η μεσαία τάξη; Το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. έχει επιλέξει αυτό τον καιρό να αναδείξει τη συστηματική προσπάθεια εξάρθρωσης της μεσαίας τάξης στην ελληνική κοινωνία».
Στη δική του ομιλία, ο Γραμματέας του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος Μανώλης Αγγελάκας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η μεσαία τάξη είναι σημαντική γιατί είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας και η ύπαρξή της εγγυάται την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία! Παράγει και διανέμει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους, ευνοεί την επιχειρηματικότητα κάθε είδους και μεγέθους και την κοινωνική κινητικότητα».
Το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για την στήριξη της μεσαίας τάξης: Στήριξη της ελληνικής οικογένειας με απαλλαγή φόρου 10.000 ευρώ για τα εισοδήματα του έτους που γεννιέται κάθε παιδί
>Θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και Φ.Π.Α. 18% για προϊόντα και υπηρεσίες>Ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στην περιφέρεια με φοροαπαλλαγή για τα πρώτα 3 χρόνια σε όσους επενδύουν στην αγροτική οικονομία και παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων για καλλιέργεια σε νέους αγρότες. Προτείνεται  ακόμα η δημιουργία τράπεζας γης. ">Παιδεία για όλους, με ίσες ευκαιρίες για όλους, με αριστεία, με προαγωγή της γνώσης μέσα από  την άμιλλα και με επιστροφή στις ρίζες του Ελληνισμού, στις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας!Μοριοδότηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλουν πολύτεκνες οικογένειες στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον Αναπτυξιακό Νόμο. <Έκπτωση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια των πολυτέκνων. 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάτρας, Πλάτων Μαρλαφέκας, στη δική του εισήγηση, αναφέρθηκε στην κατάσταση της μεσαίας τάξης στη Δυτική Ελλάδα και ειδικά στην Αχαΐα, κι ανέδειξε τα παρακάτω σημεία: «Μοναδική λύση για την οικονομία της περιοχής είναι  η οικονομική ανάπτυξη, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας με την ενίσχυση των ήδη λειτουργουσών βιομηχανιών, αλλά και θα προσελκύσουν νέες. Γι αυτό το λόγο, το επιμελητήριο έχει σε κορυφαία θέση τη διεκδίκηση για χρηματοδοτική ένταξη το νέο σύγχρονο εμπορικό λιμένα με χρήσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ασυνόδευτων και χύδην φορτίων... Τ
α στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει αποδεικνύουν ότι το έργο αυτό θα ισχυροποιήσει τις ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες, αυτές θα αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, θα προσελκύσει νέες μεταποιητικές μονάδες, άρα θα αυξηθούν σημαντικά οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα αναπτυχθούν υποστηρικτικές επιχειρήσεις, με σαφή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης».
 Τέλος, στην εισήγησή του ο δικηγόρος Πατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε: «H δεκάχρονη πλέον οικονομική κρίση που έπληξε την Χώρα μας, σε συνδυασμό με την κρίση στην παγκόσμια αγορά των προηγουμένων ετών, είχε σαν αποτέλεσμα και βασικό χαρακτηριστικό την αποδιάρθρωση και την αναδιάταξη του κοινωνικού ιστού.
 Η συγκεκριμένη οικονομική βάση στην οποία οφείλουν την ύπαρξή τους τα κοινωνικά στρώματα και οι τάξεις, κλονίστηκε και αποσυντέθηκε συμπαρασύροντας μαζί της και το κοινωνικό οικοδόμημα που την εκφράζει...»
 Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού κατήγγειλε τις πολιτικές που οδήγησαν στον “κυκλώνα της καταστροφής”, ακολούθως έθεσε το πλαίσιο για μια αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης, με σκοπό οι επιλογές και οι ανάγκες της να μετατρέπονται σε πολιτικό πρόγραμμα και να γίνονται νόμοι του κράτους:
 «Αυτή η αποσύνθεση, ήταν και ο λόγος της «κοινωνικής καταστροφής» που συντελέστηκε παράλληλα με την οικονομική καταστροφή. Στον κυκλώνα της «καταστροφής» αυτής βρέθηκαν στο σύνολό τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες της χώρας μας, που πέρα από τα εις βάρος τους οικονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν, διέγνωσαν στις πολιτικές, ιδιαίτερα της τελευταίας τριετίας κάτι που μοιάζει περισσότερο με ένα ταξικό μίσος, αφού ένιωσαν μια συστηματική εμμονή της Πολιτείας να τιμωρεί αυτούς, οι οποίοι κάνουν καθημερινό, επίπονο και άνισο αγώνα για να διακριθούν στον επαγγελματικό τους στίβο και να κερδίσουν το εισόδημα το οποίο τους αναλογεί».